CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

BVL Drenthe: meerijden achter in tankautospuit

BVL Drenthe: meerijden achter in tankautospuit

drenthe-1
drenthe-2
drenthe-3
drenthe-4
drenthe-5
drenthe-6
drenthe-7

BVL, oftewel brandveilig leven, is een project binnen Brandweer Nederland om het grote publiek voor te lichten over hoe branden, schade en slachtoffers voorkomen kunnen worden. Veiligheidsregio Drenthe heeft nu een wel heel erg unieke voorlichtingscontainer!

De bezoekers gaan achter in een tankautospuit mee op uitruk. Onderweg komen ze langs verschillende branden en incidenten. Er wordt inzicht gegeven in de oorzaken van brand. Maar er worden ook een groot aantal tips gegeven over hoe brand voorkomen had kunnen worden. Een installatie die aanzet tot nadenken.

De tankautospuit is opgebouwd uit een oude haakarm-container. In plaats van afvoeren is er gekozen voor duurzaam hergebruik. Wel zo’n prettig idee. Voor de realisatie is er intensief samengewerkt tussen Veiligheidsregio Drenthe en FireWare. Zo heeft de 24-uurs dienst van de veiligheidsregio de gehele ruwbouw voor zijn rekening genomen. Een indrukwekkend staaltje werk! De installatie bestaat uit 8 schermen die rondom de bezoekers in een interactief decor zijn geplaatst. Op deze schermen wordt de voorlichtingsshow afgespeeld. Ondersteund met licht, rook- en geluidseffecten wordt de beleving compleet gemaakt. Buiten is nog een extra scherm te vinden. Hierop is het voor de bezoekers in de wachtrij te zien hoe lang het nog duurt tot de volgende show begint.

Alles voor een goede roadshow, is in deze BVL-container te vinden. Er is voldoende opslagruimte voor foldermateriaal, opblaasbare mascottes, water en alle andere zaken die er nodig zijn tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. Er is zelfs een elektrisch uitschuifbaar zonnescherm dat ervoor zorgt dat men in de zon, maar ook in de regen beschut staat. De gehele installatie is binnen 10 minuten operationeel. Afzetten, stroom erop, scherm uitklappen met een druk op de knop en op start drukken. De voorlichtingscontainer is “Hufterproof” zoals we in brandweerland zeggen!

De installatie heeft 6 zitplaatsen. De achterste 2 plaatsen kunnen verwijderd worden zodat ook bezoekers die gebruik maken van een rolstoel plaats kunnen nemen. Er is een aparte in- en uitgang. Zo kunnen de shows mooi achter elkaar doorlopen en is er een goede scheiding van de in- en uitgaande publieksstroom.

Door middel van Graffiti is de buitenkant van de container omgetoverd in een échte tankautospuit. De installatie heeft een hoge attractiewaarde voor een brede doelgroep. De installatie zit zo in elkaar dat de content en het decor van de show gemakkelijk aangepast kunnen worden. Zo is er een toekomstbestendige, breed inzetbare voorlichtingsoplossing ontstaan!

Revolutionair modulair oefenconcept voor Brandweer Schiphol

Hoe krijg je alle facetten van een luchthaven in een oefenhal verwerkt van ongeveer 10 x 15 meter? Met deze vraag kwam Brandweer Schiphol eind 2015 naar FireWare toe. Na een intensief ontwerptraject is het eerste modulaire trainingscentrum een feit! Uitdagende oefeningen voor de brandweermensen en de BHV-ers, elke dag op nieuw in een altijd wisselende trainingsomgeving. Door middel van een aantal kubussen die als een soort van lego-doos met elkaar verbonden kunnen worden, is praktisch elk facet van de luchthaven na te bouwen. Inclusief de bijbehorende dilemma’s. Objectverzadiging is een groot risico bij de bouw van een oefencentrum.

Hoe krijg je het voor elkaar dat een centrum zo is ingericht, dat er een uitdaging is voor elke cursist, op elk niveau, jaar na jaar? Bij brandweer Schiphol is dit opgelost door modulair te werken. Door de kubussen elke keer anders te stapelen in de hal ontstaat een andere basisconstructie. Hier kunnen verschillende type vloeren, plafonds, wanden en deuren in geplaatst worden. Maar ook liftschachten, trappartijen en zelfs een simulatie roltrap zijn bouwstenen binnen dit modulaire concept. Voor oefeningen met de motorkettingzaag zijn er simulatie-rolluiken waarbij er daadwerkelijk gezaagd kan worden. Maar ook zijn er forced entry deuren opgenomen om andere manieren van toegangsverschaffing te beoefenen. Er zijn meer dan voldoende spanningspunten aanwezig om alle simulatie-apparatuur aan te sluiten. De units zijn onderling te koppelen waardoor de benodigde (elektronische) infrastructuur zeer snel inzetbaar is.

Er kunnen verschillende vloer- en plafond elementen gebruikt worden. Zo kan er ook een brandhaard in een verlaagd plafond gesimuleerd worden. Of onder een computer vloer. Doorslagen en overslagen kunnen ook zonder problemen realistisch geënsceneerd worden.

Daarnaast is er een grote diversiteit aan wandsoorten: Houten wanden waar makkelijk decorstukken aan bevestigd kunnen worden, gaaswanden voor simulaties in bagagekelders en technische ruimtes, maar ook magnetische wanden waardoor met foto-prints de illusie van een luchthaven compleet gemaakt kan worden.

Het oefencentrum zal zowel door de brandweerorganisatie als de BHV-ers op Schiphol gebruikt worden. Voor beide doelgroepen is er meer dan voldoende uitdaging. Het veranderen van wanden en deuren is in slechts enkele minuten geregeld. In een halve dag kunnen grotere transformaties doorgevoerd worden: van vertrekhal naar bagagekelder, van technische ruimtes tot hotel: De mogelijkheden zijn echt eindeloos!

Een uniek mobiel concept voor Alert! Opleidingen

Alert opleidingen (01)
Alert opleidingen (02)
Alert opleidingen (03)
Alert opleidingen (04)
Alert opleidingen (05)
Alert opleidingen (06)
Alert opleidingen (07)

“We willen graag een unieke mobiele oplossing om verschillende veiligheidstrainingen bij onze klanten op locatie te verzorgen” Met deze vraag kwamen Daan Castelein en Sam Verschelde van Alert! Opleidingen uit België naar FireWare toe. Ze hadden hun net aangeschafte aanhangwagen mee. Na een mooie dag brainstormen bij FireWare, proefjes doen en zaken uit proberen kwam er een unieke oplossingsrichting boven borrelen.

FireWare mocht een concept uitwerken dat binnen het budget viel en binnen 2 maanden te realiseren was. Natuurlijk grepen we die uitdaging met twee handen aan. In een super strakke samenwerking is er in die zomermaanden veel gebeurd: Het resultaat: Een concept waarbij er op locatie bij de klant diverse oefenomgevingen gecreëerd kunnen worden, passend bij de verschillende lesdoelen.

De set bestaat uit 6 dichte wandelementen en 4 deurelementen. Door deze te verrijden kunnen er verschillende ruimtes gemaakt worden. Deze ruimtes kunnen half open zijn, om zo goed frontaal les te kunnen geven, maar ook een netwerk met complexe ruimtes vormen om zo scenario training te kunnen doen. De kans “objectverzadiging” of “objectmoeheid” wordt zo tot een minimum beperkt.

Naast de wanden is er een transportsysteem voorzien voor de standaard maat kratten waar de FireWare oefenmaterialen allemaal in vervoerd worden. Zo is alles netjes transportabel. Er is een ontruimingsalarm dat bediend kan worden, er kunnen oefenblussers ingezet worden ( die door het Neptune vulsysteem op locatie zelf te vullen zijn) en uiteraard is er een slanghaspel. En afhankelijk hoe de wanden neergezet worden kan ook de complexiteit van het gebruik van een slanghaspel langs verschillende hoeken beoefend worden.  Het geheel kan autonoom, op accu, werken. Dit door de inzet van de soundbox voor de geluidseffecten, de Cirrus rookmachine en de Vesta voor de vlameffecten. Op die manier wordt elk zintuig geprikkeld!

Als FireWare team zijn we trots op het eindresultaat en de constructieve, positieve samenwerking met ALERT!. Wij wensen hun dan ook heel veel lesplezier en mooie leermomenten voor hun cursisten toe. Meer weten over ALERT! Kijk dan eens op hun website: www.alert-opleidingen.be

De eigen stad als opleidingscentrum bij Haaglanden

Haaglanden eigen stad-1
Haaglanden eigen stad-2
Haaglanden eigen stad-3
Haaglanden eigen stad-4
Haaglanden eigen stad-5

Oefenen doe je om voorbereid te zijn op het moment dat het er echt toe doet. Dus wat is nu een betere plek om te oefenen dan in je eigen stad? Veiligheidsregio Haaglanden transformeerde 4 locaties in stadsdeel de Binckhorst in Den Haag om tot realistische oefenfaciliteit voor een serie monodisciplinaire  TS4 oefeningen in samenwerking met de ambulancedienst. FireWare mocht 9 verschillende ensceneringen verzorgen op deze locaties.

De nadruk bij alle scenario’s lag op de dilemma’s die je als TS4 bemanning kan tegenkomen. Wat kunnen we als team zelf doen en waar hebben we extra mankracht of materieel nodig? Irene Dekker, de organisator van deze oefeningen houdt ervan om relatief eenvoudige scenario’s excellent uit te voeren. Op deze manier komen de beoogde leer- en lesdoelen optimaal tot zijn recht.

Excellent uitvoeren betekent dat er daadwerkelijk politieagenten en ambulances zijn, maar ook dat er goede acteurs worden ingehuurd voor passend tegenspel. Dit allemaal natuurlijk tegen de achtergrond van echte gebouwen met gedetailleerde ensceneringen.

In een bedrijfsunit is een brand geënsceneerd waarbij nog een slachtoffer binnen is. Dit slachtoffer zit opgesloten en een snelle toegangsverschaffing is vereist. Dit mocht zowel met breekgereedschap als met de motorkettingzaag gebeuren. Een ander scenario op deze locatie was een slachtoffer op hoogte. Wat kun je doen met een TS4 bemanning om een ambulance te assisteren op een steiger?

Een unieke ervaring voor de deelnemers was een serie scenario’s in een bewoond(!) herenhuis. Van til-assistentie, tot CO-melding, van zolderbrandje tot uitslaande brand… De diversiteit aan oefeningen was groot.

Tot slot werden op een bouwterrein een dumping van chemisch afval en een aantal technische hulpverleningsincidenten geënsceneerd. In slechts 4 uur werden alle oefenbanen opgebouwd, om vervolgens gedurende 4 dagen 16 oefeningen te draaien. Een fantastisch project waar we met veel plezier op terug kijken!

Wilt u ook een tijdelijk oefencentrum bouwen op locatie? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Ultramodern oefencentrum bij VeTraNed. “Een droom die uitkomt.”

VeTraNed-1
VeTraNed-2
VeTraNed-6
VeTraNed-7
VeTraNed-8

In Roermond op het industrieterrein staat het oefencentrum van familie Breugelmans. Het is een indrukwekkend geheel dat duidelijk groots aangepakt is. FireWare maakte het ontwerp en zorgde voor de realisatie van dit unieke oefencentrum in 2012. Ruim 70 scenario's op een oppervlakte van ruim 800 vierkante meter.

Via de nieuwste aansturing met een iPad kan elk scenario apart geactiveerd worden. Het aansturingsprogramma werkt geheel met unieke pictogrammen en is daardoor heel eenvoudig aan verschillende instructeurs te leren. De instructeur loopt rond met de iPad en bepaalt waar er op dat moment brand of een andere calamiteit ontstaat. Alle scenario's hebben tal van variabelen, die de instructeur zelf kan bepalen. Hierdoor ontstaat een interactieve manier van oefenen! Er kunnen zelfs 4 groepen cursisten gelijktijdig in de trainingsruimte werken, zonder last van elkaar te hebben.

In het pand worden 32 rookmachines ingezet om een ideale rookopbrengst te creëren voor een BHV-oefening, dus niet voor een brandweerinzet! Door gebruik te maken van FireSales Burning Smell Rookvloeistof, wordt zelfs de geur van brand aan de rook toegevoegd.

De meterkast voor een spectaculair schrikeffect. Hier kan een explosie gesimuleerd worden, die de vloer letterlijk doet trillen! Dit wordt verzorgd door het bijzondere audiosysteem. Voor alle explosies, brandgeluiden, hulpgeroep (ook in het Limburgs) en andere geluidseffecten worden meer dan 50 luidsprekers gebruikt. Deze zijn verwerkt in het plafond, maar ook in de diverse decorstukken. De subwoofers zorgen voor de trillende vloer tijdens een explosie.

Aan de andere kant van de gang is er ook iets bijzonders aan de archiefkast. De deur ziet er hetzelfde uit als elke andere deur in het oefencentrum. In werkelijkheid is dit één van de 10 deuren, waarin twee Hot Panels zijn ingebouwd. De fabrikant van de deuren heeft deze panelen meegeperst tijdens het productieproces. De bekabeling is door de scharnieren gevoerd, waardoor ook hier niets van te zien is. Met het bedieningsprogramma op het tablet kan per paneel de temperatuur ingesteld worden tot 80 graden Celsius. De brand is dus al van buitenaf te voelen.

Door het hele centrum is een afzuigsysteem actief, waardoor de rook en geur indien gewenst zeer snel per ruimte afgezogen kunnen worden. Zo kan razendsnel een ander scenario gestart worden. Een ander systeem dat in d e hele proceduretrainer actief is, is een super de luxe camerasysteem. Alle acties van cursisten worden op de voet gevolgd vanuit het theorielokaal. Dit maakt het mogelijk voor de cursisten om elkaar te analyseren en van elkaar te leren. En natuurlijk is het ook erg leuk om collega's te zien reageren op scenario's. De bedoeling is dan ook dat cursisten iets leren, maar het ook naar hun zin hebben. In het ontwerp van de procedure trainer is er speciaal voor gezorgd dat leren, lol, spektakel en het behalen van de leerdoelen hand in hand gaan. Geen verplichting meer dus, die BHV-cursus, maar echt een uitje!

Twee nieuwe luxe oefenruimtes voor CCB groep in Amsterdam

CCB groep amsterdam (01)
CCB groep amsterdam (02)
CCB groep amsterdam (03)
CCB groep amsterdam (04)
CCB groep amsterdam (05)

FireWare kreeg van CCB groep Amsterdam opdracht om te helpen 2 stookruimtes opnieuw vorm te geven. De inrichting was enigszins gedateerd. De opdracht was om mooie, realistische stookruimtes te creëren, waarin de scenario’s makkelijk te wisselen zijn. FireWare nam deze uitdaging natuurlijk met twee handen aan!

Eén van de ruimtes is ingericht als kantoor, de tweede als serverruimte. Met deze combinatie zijn tal van doelgroepen te bedienen. Door de magnetische wanden is het mogelijk diverse objecten en decorelementen tegen de wand “aan te plakken”. Een interieur veranderen is nu kinderspel. Ook schoonmaken is in een oogwenk gebeurd!

Vanuit het duurzaamheidsperspectief is als eerste gekeken naar welke componenten nog her te gebruiken waren. Zo waren, met een kleine aanpassing de bestaande gasbranders nog prima toepasbaar. Dit  spaarde aanzienlijk in de kosten. FireWare ontwikkelde speciaal voor dit project een serverkast met tal van uitdagende scenario’s. Zo zijn alle deuren echt te openen, en kan met de vlamrichter de moeilijkheid van de scenario’s ingesteld worden. Een echter primeur voor CCB groep!

Door de sfeerverlichting  en doordachte kleurstelling ontstaat er een luxe, realistische trainingsomgeving waar alle beoogde leerdoelen zijn te behalen.

Kijk voor meer informatie over CCB groep op www.ccbgroep.nl

Oefenen in een Fokker 50

Fokker50-1
Fokker50-2
Fokker50-3
Fokker50-4
Fokker50-5

De Luchthaven Antwerpen wordt voornamelijk gebruikt voor zakelijke vluchten en - zoals op alle luchthavens - gelden er zeer hoge veiligheidseisen. Als het alarm gaat moet de dienstdoende brandweerploeg binnen 180 seconden op elke uithoek van de luchthaven blusklaar kunnen staan. Gedegen en realistisch oefenen is essentieel voor het brandweerkorps van de luchthaven. Een aantal leden van het korps bouwde drie containers om tot oefenruimte. Onder meer een vliegtuig, keuken en kantoor zijn nagebouwd. Diensthoofd Guy de Deckers en postoverste Ludo Sels ontvingen in het voorjaar van 2011 het team van FireWare en toonden vol trots de containers.

Wat doet de brandweer op een luchthaven zoal?
“De brandweer bestaat uit 22 mensen die werken in drie ploegen van zeven, zodat de luchthaven van 6.30 tot 23.00 uur bemand wordt. Er zijn te allen tijde drie personen in het hulpcentrum aanwezig. Eén bemant de controlekamer en de anderen werken in de garage en werkplaats, zij verzorgen de eerste uitruk. Twee anderen voeren taken uit op het luchthaventerrein, deze ploeg verzorgt bij een alarm de tweede uitruk. Daarnaast is het korps het manusje van alles: we beheren onder meer 48 verschillende voertuigen en zorgen dat de landingsbaan sneeuw- en ijsvrij blijft.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor de oefencontainers? 
“Een goede voorbereiding op mogelijke calamiteiten is essentieel. We oefenden voorheen door in ijzeren bakken spullen in brand te steken. Dat gaf een hoop luchtvervuiling en overlast en was minder realistisch. Daarom zijn we oefenruimtes van andere luchthavens gaan bekijken en met FireWare bij een proceduretrainer vol gesimuleerd vuur geweest. Die bezoeken waren heel inspirerend.”

Met wat voor type vuur werken jullie nu?
“We besloten uiteindelijk om met echt vuur te werken, maar niet gasgestookt. Zo kwamen we terecht bij de brandpasta’s en -gel van FireWare. Dat werkt perfect. We gebruiken de pasta’s om potjes te vullen en die op verschillende plaatsen aan te steken. Met de gel kun je grote oppervlakken eenvoudig insmeren. Je kunt er zelfs een compleet plafond mee laten branden.”

Hoe hebben jullie FireWare ontdekt?
“Een paar jaar geleden via het internet. We gebruiken inmiddels diverse producten zoals sleeppoppen, rookmachines, vuurgloedspots en de brandpasta’s. Het prettige van FireWare is de transparante en niet opdringerige manier van zaken doen. De prijzen voor producten staan op de website zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Ze dachten ook mee over onze containers en gaven advies. Ze waren enthousiast en hadden er geen enkel probleem mee dat wij de containers zelf wilden bouwen.”

Hoe hebben jullie die containers gebouwd?
“Ons grote voordeel is ons korps, dat zit vol handige mensen. Het zijn nu beroepsbrandweermannen, maar velen zijn ooit opgeleid als lasser, bouwvakker en mecanicien. In het oefenvliegtuig zitten stoelen uit een echt vliegtuig. Alle maten zijn hetzelfde als in een Fokker 50, want het is belangrijk om met realistische maten te oefenen. De voorkant van de container heeft al een vliegtuigneus en binnenkort krijgt hij echte vleugels. Ook gekregen, ze liggen al klaar we moeten ze alleen nog monteren.”

Een nieuwe simulator voor Preventief

Preventief-1
Preventief-2
Preventief-3
Preventief-4
Preventief-5
Preventief-6
Preventief-7
Preventief-8
Preventief-9
Preventief-10
Preventief-11
Preventief-12
Preventief-13

Op 30 Oktober 2015 is tijdens een spectaculaire open dag de nieuwe oefenvoorziening van Preventief in gebruik genomen. Dit leuke familiebedrijf uit Hedel heeft nu de beschikking over een dubbele brander ruimte en 4 scenarioplaatsen.

FireWare mocht het ontwerp en begeleiding  voor Preventief verzorgen. Daarnaast leverde FireWare de aansturing en diverse effecten. Dit project was een typisch voorbeeld van waar echt samenwerken toe leidt. Door te sparren ontstond er een mooi basisontwerp, waar preventief vervolgens zelf detailinvulling aan kon geven. Wendy van Preventief had een briljant idee met verwisselbare magneetwanden. Dit idee is inmiddels ook in andere simulatoren toegepast!

Wat opvalt is de mooie, ruimtelijke indeling. Een van de randvoorwaarden voor Preventief is dat cursisten niet op elkaar gedrukt staan tijdens een oefening. Maar dat de oefeningen in een luxe, frisse omgeving uitgevoerd kunnen worden. Uiteraard ook nog realistisch en veilig!

De stookruimtes zijn voorzien van CO-, temperatuur- en LEL-detectie. De lucht wordt veelvuldig ververst. De deuren kunnen verwarmd worden om ook de deurprocedure te beoefenen. De scenarioplaatsen zijn voorzien van moderne mediaspelers voor realistische geluidseffecten, vlamsimulatie-elementen en rookmachines.
Duurzaamheid is een belangrijk thema in de ontwerpen van FireWare. Zo is er onder andere voor gekozen om de opzetstukken van het bestaande brander systeem te hergebruiken op de nieuwe VESTA branders. Dit leverde een enorme kosten- en materiaalbesparing op.

Door de flexibele indeling is Preventief in staat elk jaar de scenario’s aan te passen. Zo hebben cursisten jarenlang nieuwe uitdagingen en dilemma’s tijdens hun training. De bediening van de stookruimte vindt plaats door middel van een touchscreen. De userinterface is speciaal in de huisstijl van preventief vormgegeven. De scenarioplaatsen worden bediend door vrij programmeerbare panelen. Zo kunnen de functies van de knoppen elk jaar opnieuw aangepast worden aan het scenario.

Vanuit FireWare kijken we terug op een enorm geslaagd project. We willen Preventief dan ook hartelijk bedanken voor de leuke, creatieve, uitdagende en inspirerende samenwerking!

 

Complete BHV-bussen ACM

ACM groeide in korte tijd uit van een klein bedrijf opgezet door 3 man, tot een flinke dochteronderneming van Connexxion Ambulancezorg. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken ontwikkelen ze zich steeds verder. Mobiliteit staat hierbij centraal.

In 2006 richtte Aart Bosmans samen met twee anderen ACM Opleidingen op. “Uit de praktijk van Connexxion Ambulancezorg bleek dat er behoefte was aan een betere invulling van trainingen. Ons werd gevraagd of wij dat niet konden.” Zo gezegd zo gedaan, de drie gingen EHBO-trainingen verzorgen naast hun baan bij de ambulancedienst. “Hieruit volgde weer de vraag vanuit BHV en brandweer voor trainingen. We kenden het werkveld natuurlijk goed en dan zie je dat dingen anders of beter kunnen.” ACM groeide rap en in 2009 werd het een dochteronderneming van Connexxion, dat niet alleen bekend is van taxi’s en openbaar vervoer, maar ook van de ambulancezorg.

“Mobiel, modulair en koppelbaar”

“Alles mobiel, modulair en koppelbaar”, zo luidt het motto van Bosmans. Dit bracht hem op het idee van busjes voor de BHV-opleidingen. “Elke instructeur heeft zijn eigen auto en is verantwoordelijk voor zijn eigen spullen. Alles is bovendien altijd compleet!” In de garage pronkt een prachtige bus vol met spullen voor de BHV-les. Alles zit in zijn eigen vakje in een stevig frame. “Van tevoren is met de instructeurs overlegd wat zij in de bus wilden hebben. Vervolgens hebben we aan FireWare gevraagd of dit mogelijk was en zijn zij met het eerste ontwerp gekomen.” Met aparte vakken voor de Brandpop, blustrainer, opzetstukken, oefenblussers en een vulsysteem is binnen een handomdraai een blusoefening uitgezet. Maar ook als er een scenario voor een ontruiming gemaakt moet worden ligt alles bij de hand: een rookmachine, een SoundBox, een Brad met Body for CPR en natuurlijk de grote en kleine silkflames.

Uniformiteit

De uniformiteit die de bussen geeft is belangrijk: “We worden groter en dat betekent meer docenten. Ik kan nu snel een nieuwe bus bestellen en alles is dan exact hetzelfde. We zijn gestart met 6 van deze BHV-bussen en bestellen ze regelmatig na.”

Vervolg

“FireWare kent het bedrijf en kan goed meedenken. Ze hebben een breed beeld en dat is makkelijk communiceren.” De samenwerking is goed bevallen en heeft aangezet tot nog meer ideeën. ACM Opleidingen heeft FireWare ingezet voor het ontwerp en bouw van semi-mobiele trainingsunits. “Een vast pand remt je flexibiliteit en met de units als oefenlocatie kunnen we goed op de klantbehoefte inspelen. De basis is dat je goed naar de klant luistert, dat is belangrijk."

Cabin Crew Trainer voor Air Formation

Cabin crew trainer voor air formation (01)
Cabin crew trainer voor air formation (02)
Cabin crew trainer voor air formation (03)
Cabin crew trainer voor air formation (04)
Cabin crew trainer voor air formation (05)
Cabin crew trainer voor air formation (06)
Cabin crew trainer voor air formation (07)

In oktober 2015 leverde FireWare haar eerste cabin Crew trainer op voor het Franse Air Formation. In deze trainer wordt cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen voorbereid op mogelijke branden aan boord van een toestel.

Vier brandhaarden

In deze trainer zijn 4 brandhaarden te vinden. Zo worden een brand op het toilet, een prullenbakbrand in de keuken, een brand achter een bagageluik en een brand in een lithium-ion accu van een laptop gesimuleerd.

Met name deze laatste simulatie is uniek. De laptop begint te roken. Deze laptop kan al rokend meegenomen worden en in de watertank geworpen worden. Telkens opnieuw! Hiermee is Air Formation één van de eerste opleidingscentra waar deze procedure realistisch geoefend kan worden.

Geur- en geluidseffecten

Deze simulaties worden ondersteund met geur- en geluidseffecten. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van video-ondersteuning. uiteraard is er een volledig werkend P.A., (omroepsysteem) om de communicatie tussen cockpit, cabine en passagiers mee te beoefenen. Zelfs het interieurlicht kan, net als in het echt, aangepast worden. Op deze wijze wordt een zo realistisch mogelijke trainingsomgeving gecreëerd. Deze simulator is ook geschikt voor andere scenario's dan brand. Denk hierbij aan decompressie, agressie maar ook levensreddend handelen.

Om de installatie te bedienen heeft de instructeur alleen maar een ipad in de hand. Alle functies van de Cabin crew trainer worden hiermee bediend. Door het toepassen van Nimbo rookmachines heeft de installatie maar een opwarmtijd van 2 minuten en een zeer laag energieverbruik.

FireWare kijkt terug op een geweldig leuke, maar vooral ook inspiratievolle samenwerking met Air Formation en onze Franse distributeur Securhit.

Meer informatie over Air Formation: bezoek de website of bekijk hun bedrijfsfilm.

 

Cabin Crew trainer 2 bij Air Formation

Cabin crew trainer 2 bij airformation (01)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (02)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (03)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (04)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (05)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (06)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (07)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (08)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (09)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (10)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (11)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (12)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (13)
Cabin crew trainer 2 bij airformation (14)

Inspirerend samenwerken is één van de kernwaarden van FireWare. Dat dit geweldige resultaten oplevert is te zien in Toulouse bij Air Formation. Hier realiseerden we met een enthousiast team een totaal nieuw simulatorconcept voor (cabin) crew training in de luchtvaartindustrie.

De simulator bestaat uit een drietal delen: Een cockpit, een cabine  en een branderruimte. Daarnaast is er een centrale plek voor de instructeur. Door de glazen wanden rondom heeft de instructeur een perfect zicht op de cursisten. Deelnemers die niet meedoen aan de oefening kunnen via de glazen wanden discreet. Communicatie tijdens een incident kan op deze wijze realistisch en binnen verschillende disciplines beoefend worden.

Air Formation zorgde ervoor dat het ontwerpteam van FireWare continu gevoed werd met  specifieke kennis over de luchtvaartindustrie. Door deze kennis te combineren met de ervaring en kunde van FireWare ontstond een uniek ontwerp waar cursisten van diverse disciplines geconfronteerd worden met interessante dilemma’s.

Deze simulator moest een bestaande brandsimulator vervangen en op exact dezelfde plek in het gebouw passen. Dit was een extra uitdaging, omdat de bestaande ruimte uit een aantal compartimenten bestond die niet aangepast konden worden.

Naast het ontwerp mocht FireWare een groot gedeelte van de aansturing met de bijbehorende simulatiecomponenten leveren. Waaronder 3 Vesta’s voor de echte brandhaarden, de beveiligingssystemen, een lithium-ion brandsimulator, diverse rookmachines, audio- en videosystemen en de integratie met de luchtvaartcomponenten.

Deze simulator heeft onder andere de volgende mogelijkheden:

  • Het simuleren van lithium-ion branden, compleet met onderdompeling
  • Het simuleren van branden in apparatuur tijdens een testvlucht
  • Het simuleren van “hidden fires” (branden achter de cabine-beplating)
  • Het vullen van de cabine met dichte rook in circa 30 seconden
  • Het simuleren van verschillende meldingen in de cockpit
  • Het simuleren van verschillende vliegcondities (onweer, storm, afgebroken take-off)
  • Realistische communicatiemogelijkheden
  • Branden blussen in stoelen
  • Branden blussen in een “hatrack” of “overhead locker”
  • Branden blussen in een schakelkast aan boord
  • Creëren van tijdsdruk
  • Creëren van diverse andere stressfactoren

Air Formation heeft een sterk netwerk in de luchtvaartbranche en binnen haar omgeving. Hierdoor is er zo veel mogelijk samengewerkt met lokale leveranciers. Denk hierbij aan het hergebruiken van echte vliegtuigonderdelen van afgedankte vliegtuigen, maar ook het inzetten van bevriende metaalbewerkers voor het maken van de brandende elementen en lokale bouwvakkers voor het verbouwen van de bestaande ruimte.  Dealer Securhit heeft FireWare bijgestaan met veel lokale kennis en het certificeren van de installatie.

Het leuke van dit traject is dat iedereen open stond om van elkaar te leren en samen te werken. Mede daardoor is het project binnen budget en buiten verwachting afgesloten. Wij kijken dan ook vol trots terug op een geweldig realisatie- en ontwerptraject.

Ook samen een simulatieoplossing bouwen? Neem gerust contact met ons op!

 

BHV-unit voor ACM in Den Haag

ACM-1
ACM-2
ACM-3
ACM-4
ACM-5
ACM-6

ACM Opleidingen was op zoek naar een semi-mobiele opleidingsmogelijkheid voor de BHV-trainingen. Met dit vraagstuk benaderde Aart Bosmans FireWare. Mobiel, modulair en koppelbaar waren de sleutelwoorden van het Programma van Eisen. Uiteindelijk is gekozen voor een systeem van units die eenvoudig aan elkaar te schakelen zijn.

De units hebben onder leiding van FireWare een complete metamorfose ondergaan. Ze zijn hittebestendig, voorzien van gas-bewaking, water afvoer enz. De units zijn visueel zeer aantrekkelijk en makkelijk te onderhouden. Heeft een blustrainer bijvoorbeeld onderhoud nodig, dan wordt deze eenvoudig tijdelijk uitgewisseld met een ander exemplaar. Bediening door de instructeur is eenvoudig met de robuuste afstandbediening.

Licht- geluid- en rookeffecten maken de oefenbeleving intens. De slimme inrichting maakt het mogelijk om relatief eenvoudig van scenario te wisselen. De combinatie van simulatie en echt vuur effecten maakt het oefenen zeer effectief.

In Den Haag werd de eerste oefenunit opgeleverd. De scenario's spelen zich af in een keuken en in een opslagruimte voor afval en schoonmaakmiddelen.

Realistisch oefenen bij de Nestor

Oefenmomenten bij De Nestor

Nabij de Gentse haven ligt opleidingscentrum De Nestor. Hier worden vrachtwagen- en buschauffeurs nageschoold in vakbekwaamheid. Realistisch oefenen is hierbij prioriteit en zo kwam directeur Hervé Buisset bij FireWare.

“Wij willen in al onze opleidingen realistische oefenmomenten aanbieden en zochten dan ook een geschikte partner om ons hiervoor de nodige materialen aan te leveren. De snelle levering en de goede service verrasten ons aangenaam en de Belgische adviseur dacht met ons mee om tot een mooi concept te komen en zorgde ervoor dat we met ons beperkte budget toch onze projecten konden realiseren”, aldus Buisset.

Op het terrein staat een trekker, waarmee een wielbrand gesimuleerd wordt. In het achterwiel is een Antari Waterproof rookmachine ingebouwd, zodat onder alle weersomstandigheden geoefend kan worden. De combinatie met brandpasta zorgt voor een realistische brand. Ook de cabine is compleet omgebouwd om als oefenruimte te dienen. Met rook, silkflames en geluid wordt een ware kleine brandhaard gesimuleerd.

De Nestor biedt ook opleidingen, waarvoor geen complete enscenering vereist is. Zo worden er EHBO opleidingen en trainingen met kleine blusmiddelen gegeven. Hiervoor heeft het opleidingscentrum wederom FireWare ingeschakeld. Er wordt geoefend met reanimatiepoppen en met een blustrainer van FireSales.

En Buisset is nog lang niet uit geënsceneerd: “We hebben voor de toekomst nog enkele projecten op stapel staan en zullen zonder twijfel FireWare hierin betrekken. Hun uitgebreide know how en brede aanbod van simulatie- en ensceneringsmateriaal maakt het ons mogelijk om leuke en realistische oefenmomenten aan te reiken aan onze cursisten.”

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent