CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Incident Server en Clients bij oefencentrum Brandweer Schiphol

Sinds 2017 beschikt Brandweer Schiphol over de Black Box. Dit is een door FireWare ontwikkelde modulaire oefenomgeving, die razendsnel omgebouwd en aangepast kan worden. Twee jaar na de ingebruikname is het tijd voor de volgende stap: een volledig geautomatiseerd aanstuursysteem voor de scenario’s en effecten! 

Maximale flexibiliteit – minimale objectverzadiging

De Black Box is ontwikkeld met maximale flexibiliteit in het achterhoofd. Een luchthaven is een complexe omgeving. Het is dan ook onmogelijk om alle benodigde oefenomgevingen permanent op te stellen. Daarom werd een oefenzone gecreëerd, waarin elke benodigde oefenomgeving gemaakt kan worden. Dit modulaire systeem van kubussen, wanden, deuren en andere decorelementen kan razendsnel omgebouwd en aangepast worden.

Door het flexibele ontwerp treed objectverzadiging niet meer op. Dit verschijnsel houdt in dat cursisten die het oefencentrum regelmatig bezoeken, op voorhand exact weten wat hem of haar te wachten staat. Denk aan waar de deuren zijn, waar de brandhaard te vinden is en waar de zogenaamde instinkers zitten.

Dynamisch ensceneren

Naast de bouwkundige elementen, zijn vanzelfsprekend de incidenten van belang. Wat staat er in brand? Waarom brandt het en wat zijn de escalerende en de-escalerende scenario’s? Door dit goed in te richten, ontstaan er dilemma’s voor de cursist. De instructeur moet goed op de beslissingen van de cursist kunnen inspelen. Een makkelijke, efficiënte bediening is dan ook cruciaal! Hierdoor ontstaat een dynamische leeromgeving, waar het maximale leerresultaat behaald kan worden voor de cursist.

Incident Server en Incident Clients voor de bediening van alle incidenten

Om alle effecten centraal aan te sturen, is er gekozen voor de inzet van een Incident Server, gecombineerd met een vijftal Incident Clients. Op deze manier kan de instructeur draadloos, met een tablet, alle parameters van alle scenario’s bedienen. Zo zijn er talloze geluidseffecten, vlameffecten en rookmachines die naar behoefte ingezet kunnen worden. Ook kunnen er scenario’s of stappen in scenario’s opgeslagen worden. Programmeer een compleet scenario voor en roep deze vervolgens met één druk op de knop op. Denk aan een brand in een schakelkast of hens in een frituurpan. Maar ook incidenten in een roltrap, een sealmachine, een koeling en bagagekelder worden gesimuleerd in een handomdraai. Er zijn zelfs deuren die verwarmd kunnen worden. Uiteraard kunnen de omgevingsgeluiden ook onderdeel zijn van het scenario.

Oefengasmeters, AED en BMC

Naast het besturen van alle oefenmaterialen, kan de instructeur er ook voor kiezen om gebruik te maken van de ingebouwde extra mogelijkheden. Door extra tablets te koppelen, ontstaat de mogelijkheid om een extra instructeur het systeem te laten bedienen. Daarnaast kan een extra tablet de functie van gasmeter, AED of brandmeldpaneel overnemen. Dat is dus extreem flexibel! Uiteraard zijn er ook handmelders en nevenindicatoren in het systeem te vinden.

Evidence-based learning door video evaluatie

Elke Incident Server en Incident Client is standaard uitgerust met een webcam. Hierdoor kan de instructeur live meekijken wat er gebeurt. Dat is zeer handig om effecten op het juiste moment te kunnen activeren en deactiveren! Bij Brandweer Schiphol gaan ze zelfs nog een stapje verder. Door de integratie van een hypermodern camerasysteem, worden de oefeningen ook opgenomen. Deze beelden kunnen worden teruggekeken op zowel de tablet als in het klaslokaal. Ideaal voor een goede evaluatie of debriefing!

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent