CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Calamiteitenoefening Leidsche Rijntunnel A2

Calamiteitenoefening Leidsche Rijntunnel A2

Foto's: Koen Laureij Fotografie & FireWare.

In de nacht van 23 op 24 maart vond een calamiteitenoefening plaats in de Leidsche Rijntunnel op de A2. Dit soort oefeningen zijn belangrijk voor hulpdiensten, Rijkswaterstaat en de tunnelbeheerder om te ervaren hoe snel rookontwikkeling kan gaan tijdens een tunnelbrand. Het zicht van de hulpdiensten wordt dan flink belemmerd, waardoor zij voor een waanzinnige uitdaging komen te staan!

Vierjaarlijkse realistische oefening

De Nederlandse tunnelwetgeving schrijft voor dat er eens in de vier jaar praktisch geoefend moet worden op calamiteiten. Bij deze tunneloefening waren zo'n 140 mensen ondersteunend betrokken en namen zo’n 80 mensen deel. Daarmee was qua mankracht de grootste oefening in de geschiedenis van de Leidsche Rijntunnel. Het was een ongelooflijke ervaring om een oefening op deze schaal mee te mogen maken, waarbij we versteld hebben gestaan van de professionaliteit van alle betrokken partijen. De tomeloze inzet van alle hulpdiensten, acteurs, figuranten en LOTUS-slachtoffers heeft er voor gezorgd dat de oefening van noodzakelijke realistische aard kon zijn. Daarnaast hebben bedrijven als Collewijn Berging en Engie ervoor gezorgd dat wij ons volledig konden richten op de uitvoering van ons specialisme. Complimenten zijn ook op zijn plaats voor de rol van Politie Midden-Nederland, Gemeente Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht. De voorbereiding in aanloop naar de oefening was uitstekend en op het gebied van de informatievoorziening ondervonden wij enorme profijt van het feit dat alles in goede banen werd geleid.

Alles bij elkaar genomen, kunnen we spreken een waanzinnige oefening, waarvoor we in het bijzonder Piet Peeters en Patrick Elferink van Rijkswaterstaat Midden-Nederland willen bedanken. Een ontzettend gave opdracht en wat een fijne samenwerking!

Leidsche Rijntunnel A2

De calamiteitenoefening vond plaats in de twee oostelijke tunnelbuizen van de Leidsche Rijntunnel A2. Deze hebben een lengte van 1.650 meter. Aan de oefening werd deelgenomen door Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Utrecht, gemeente Utrecht en de politie. Tijdens de oefening stonden de werkwijze en procedures die bij de bestrijding van een incident in de tunnel gevolgd moeten worden centraal. De uitkomsten van de oefening zullen worden gebruikt om de calamiteitenplannen en de procedures waar nodig aan te passen en mogelijk te optimaliseren.

Foto's: Koen Laureij Fotografie & FireWare.

Spectaculair scenario voor alle betrokkenen

Omdat de oefening in de nacht plaats vond en toch iedereen speciaal voor de oefening een nacht doorwerkt, is het belangrijk dat alle betrokken partijen hun oefendoelen konden behalen. Dit betekende naast aandacht voor de multidisciplinaire doelen ook aandacht voor de monodisciplinaire doelen. Verder was het van belang dat de oefening niet groter zou worden dan GRIP 1.

Om aan al deze voorwaarden te voldoen is er een spectaculair scenario opgebouwd. Een automobilist raakt onwel en verliest daardoor de macht over het stuur. Vervolgens ramt zijn auto de zijkant van de tunnel, waardoor het voertuig in brand vliegt. De bestuurder overlijdt ter plaatse. Een motorrijder die vlak achter de auto rijdt schrikt en komt ten val. Tijdens de val wordt hij onthoofd. Door deze enscenering is er een uitdagend scenario gecreëerd voor zowel de verkeersongevallenanalyse als de forensische opsporing.

Achter het ongeval ontstaat een kettingbotsing tussen diverse personenauto’s en een vrachtwagen. Hierdoor komt een aantal automobilisten bekneld te zitten. Daarnaast worden hulpdiensten geconfronteerd met de vondst van een personenauto zonder inzittenden.

Hoge druk

Bij het aanrijden van de situatie wordt het werk van de hulpdiensten al belemmerd door bijzondere situaties. Er is een busje met acht personen van een sjoelvereniging gestrand die zijn weg niet kan vervolgen. De leden dreigen hun vlucht naar het wereldkampioenschap sjoelen te missen en eisen de aandacht van de hulpdiensten op. Daarnaast is een diplomatenauto van de buitenlandse federatie gestrand. Omwille van haar veiligheidsprotocol weigert de inzittende ambassadrice uit te stappen. Haar beveiliger eist dat beiden de tunnel binnen het uur hebben kunnen verlaten, anders komt een extraction team van de ambassade hen bevrijden. Door middel van deze elementen in het scenario is de druk op de hulpdiensten opgevoerd.

Foto's: Koen Laureij Fotografie & FireWare.

Waanzinnige rookoutput

Één van de belangrijkste randvoorwaarden voor deze oefening was een hoeveelheid rook die overeenkomt met een daadwerkelijke autobrand. Daarnaast moest er ook gedurende de hele inzet, van alarmering tot blussing, rook gegenereerd worden. Dit zonder het tussendoor opwarmen van de machines. Door middel van de stuurcomputers  kon er tot 60.000m3 per minuut rook geproduceerd worden. Zo was de rookhoeveelheid nauwkeurig aan te passen aan de fase van de inzet.

Het verkeer en de omgeving werd gewaarschuwd via drips. Met continue waarneming is er voor gezorgd dat deze hoeveelheid rook niet tot overmatige overlast of onveilige situaties heeft geleid voor de omgeving.

Om dit voor elkaar te krijgen in de lange tunnels, gingen onze ensceneringsspecialisten goed bewapend op pad. Onze technische dienst had vier rookkisten geprepareerd, bestaande uit veertien Stratus rookmachines en twaalf Firespots. Door middel van verticale rookinjectie ontstond een realistische rookopbouw. De rookcontainers produceerden een waanzinnige continue rookoutput. Daardoor was deze realistische enscenering in mum van tijd opgezet.

Voor de enscenering van de brandende voertuigen werden Vesta’s ingezet. Het inzittende overleden slachtoffer werd gesimuleerd met een oefenpop, eveneens als de onthoofde motorrijder.

De hele oefening is aangestuurd door middel van een stuurcomputer in een regiewagen. Op deze manier waren de vlambeelden en de rookoutput zeer nauwkeurig en dynamisch te regelen. De cameraregie voor de evaluatiebeelden is ook gedaan vanuit dit voertuig. Wel zo comfortabel!

Met dank aan de onderhoudsaannemer (Engie) was de enscenering om 4 uur 's ochtends opgeruimd en de tunnel genormaliseerd. Dankzij van Rooijen Catering zijn we vervolgens met goed gevulde magen vertrokken naar het thuisfront.

Multidisciplinair, ook als alle slachtoffers al gered zijn

De uitdaging bij een dergelijke grootschalige multidisciplinaire oefening is om alle kolommen op een goede manier aan het werk te zetten. Dat is bij deze oefening goed gelukt!

De oefening stopte dan ook niet op het moment dat alle slachtoffers gered en geborgen waren. Ook het weer in bedrijf stellen van de tunnel na het incident vormde een cruciaal deel van de oefening. Dit was erg gaaf om mee te maken en te zien. Te vaak wordt er einde oefening gegeven nadat de hulpdiensten klaar zijn met hun inzet. Maar alles wat daarna komt is zeker niet te onderschatten!

Bekijk onze video

Bekijk de tunneloefening in 360 graden

Gebruik je een mobiele telefoon? Klik op de titel van de video's om ze te bekijken in je YouTube applicatie.

Heb je hulp nodig bij de enscenering van een tunneloefening? Neem dan contact op met onze ensceneringsspecialisten. Met specialistische ensceneringskennis en een uitgebreide verhuurvloot is eigenlijk geen scenario te gek. Neem maar eens een kijkje in ons portfolio!

Betrokken partijen

Bij deze tunneloefening konden we rekenen op nauwe samenwerkingen.  Bij de oefening waren onder meer de volgende partijen betrokken:

Grootschalige tunneloefeningen Westfrisiaweg

Westfrisiaweg tunneloefening (01)
Westfrisiaweg tunneloefening (02)
Westfrisiaweg tunneloefening (03)
Westfrisiaweg tunneloefening (04)
Westfrisiaweg tunneloefening (05)
Westfrisiaweg tunneloefening (06)

Gedurende twee avonden waren de nieuwe onderdoorgangen op de N23 Westfrisiaweg decor van grootschalige oefeningen. In samenwerking met het ensceneringsteam van FireWare oefenden brandweer, politie, ambulance en weginspecteurs samen voor een ongeval en brand in de tunnels.

Oefendoel

Het doel van deze tunneloefeningen was het testen van de bereikbaarheid, de communicatie en de nauwe samenwerking tussen alle hulpdiensten. Tijdens het scenario zijn zoveel mogelijk operationele hulpverleners uit deze omgeving in staat gesteld de procedures die hierbij komen kijken te beoefenen. Denk hierbij aan politie, brandweer, ambulance, maar ook aan Rijkswaterstaat. Zo weten de hulpdiensten wat ze kunnen verwachten wanneer de weg opengesteld wordt!

Verrassend scenario

In het scenario hebben diverse aanrijdingen plaatsgevonden. Daardoor is ook een vrachtwagen met oplegger door oververhitte remmen gaan branden. Vervolgens is een grote rookontwikkeling ontstaan. Achter de vrachtwagen reed een schoolbus vol met 25 opgewonden jongeren. Zij zitten ineens opgesloten in de rook. Aan beide kanten van de tunnel zitten mensen bekneld in hun auto’s. Kortom: een pittig scenario met veel ellende, rook en ook nog een spoorloos slachtoffer! “Ontzettend belangrijk dat dit is beoefend voordat het verkeer er onderdoor raast”, aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Uitdagende blustraining

Het ensceneringsteam stond voor een grote uitdaging op deze twee avonden. Een vrachtwagen ombouwen tot grote vuurhaard die ook nog eens van één zijde geblust moest kunnen worden. Met de nodige hoeveelheid ensceneringsmateriaal, onder meer 10 Stratus rookmachines, viermaal een Phoenix Silkflame en meerdere simulatielampen, waaronder de FireSpot, konden wij dit realiseren. Hiernaast hebben wij ook gebruik gemaakt van de weersinvloeden en eventuele verlichting in de betreffende onderdoorgang. Omdat de oefenmaterialen allemaal op afstand bediend werden, had FireWare volledig overzicht over de situatie en wat er in de onderdoorgang plaatsvond.

Ook een uitdagende oefening?

Neem dan contact op met de ensceneringsspecialisten van FireWare. Met specialistische ensceneringskennis en een uitgebreide verhuurvloot is eigenlijk geen scenario te gek. Neem maar eens een kijkje in ons portfolio!

Revolutionair modulair oefenconcept voor Brandweer Schiphol

Hoe krijg je alle facetten van een luchthaven in een oefenhal verwerkt van ongeveer 10 x 15 meter? Met deze vraag kwam Brandweer Schiphol eind 2015 naar FireWare toe. Na een intensief ontwerptraject is het eerste modulaire trainingscentrum een feit! Uitdagende oefeningen voor de brandweermensen en de BHV-ers, elke dag op nieuw in een altijd wisselende trainingsomgeving. Door middel van een aantal kubussen die als een soort van lego-doos met elkaar verbonden kunnen worden, is praktisch elk facet van de luchthaven na te bouwen. Inclusief de bijbehorende dilemma’s. Objectverzadiging is een groot risico bij de bouw van een oefencentrum.

Hoe krijg je het voor elkaar dat een centrum zo is ingericht, dat er een uitdaging is voor elke cursist, op elk niveau, jaar na jaar? Bij brandweer Schiphol is dit opgelost door modulair te werken. Door de kubussen elke keer anders te stapelen in de hal ontstaat een andere basisconstructie. Hier kunnen verschillende type vloeren, plafonds, wanden en deuren in geplaatst worden. Maar ook liftschachten, trappartijen en zelfs een simulatie roltrap zijn bouwstenen binnen dit modulaire concept. Voor oefeningen met de motorkettingzaag zijn er simulatie-rolluiken waarbij er daadwerkelijk gezaagd kan worden. Maar ook zijn er forced entry deuren opgenomen om andere manieren van toegangsverschaffing te beoefenen. Er zijn meer dan voldoende spanningspunten aanwezig om alle simulatie-apparatuur aan te sluiten. De units zijn onderling te koppelen waardoor de benodigde (elektronische) infrastructuur zeer snel inzetbaar is.

Er kunnen verschillende vloer- en plafond elementen gebruikt worden. Zo kan er ook een brandhaard in een verlaagd plafond gesimuleerd worden. Of onder een computer vloer. Doorslagen en overslagen kunnen ook zonder problemen realistisch geënsceneerd worden.

Daarnaast is er een grote diversiteit aan wandsoorten: Houten wanden waar makkelijk decorstukken aan bevestigd kunnen worden, gaaswanden voor simulaties in bagagekelders en technische ruimtes, maar ook magnetische wanden waardoor met foto-prints de illusie van een luchthaven compleet gemaakt kan worden.

Het oefencentrum zal zowel door de brandweerorganisatie als de BHV-ers op Schiphol gebruikt worden. Voor beide doelgroepen is er meer dan voldoende uitdaging. Het veranderen van wanden en deuren is in slechts enkele minuten geregeld. In een halve dag kunnen grotere transformaties doorgevoerd worden: van vertrekhal naar bagagekelder, van technische ruimtes tot hotel: De mogelijkheden zijn echt eindeloos!

Terrorisme Gevolg Bestrijding ERIC

TGB ExpoRIC-1
TGB ExpoRIC-2
TGB ExpoRIC-3
TGB ExpoRIC-4
TGB ExpoRIC-5

TGB, Terrorisme Gevolg Bestrijding, is een groot thema binnen de hulpverleningswereld en daarbuiten.

FireWare heeft inmiddels een ruime ervaring in het inrichten van levensechte omgevingen waarbij incidenten met een groot aantal slachtoffers realistisch worden geënsceneerd. Zo is onder andere ook dit tijdelijke TGB lab op vliegveld Twente door FireWare ingericht.

Om een beeld te geven over hoe zo’n lab eruit kan komen te zien is er op de ExpoRIC een klein TGB lab nagebouwd met als thema “Hoe sterk sta jij in je schoenen”.  Het betreft een shooting in een horecagelegenheid in Enschede. De projectie, vuur, geluid- en lichteffecten worden door de FireWare speciale TGB sturing bediend. De instructeur logt in met zijn of haar telefoon, en alle functies zijn binnen handbereik. Zo kunnen de dilemma’s scherp neergezet worden. Uiteraard gecombineerd met een realistische enscenering met de FireWare simulatieproducten.

7 scenario’s voor de COPI dagen van Veiligheidsregio Flevoland en Gooi- en Vechtstreek

COPI Flevoland-1
COPI Flevoland-2
COPI Flevoland-3
COPI Flevoland-4
COPI Flevoland-5
COPI Flevoland-6

16 tot en met 20 April 2018 vonden op kamp Nieuw Milligen, de jaarlijkse COPI dagen van de Veiligheidsregio's Flevoland en Gooi- en Vechtstreek plaats. Dit afgesloten militaire terrein was een ideale, veilige leeromgeving voor de OvD's (Officieren van Dienst), om multidisciplinair te oefenen. In het middelpunt hierbij stond het COPI-overleg (Centraal Overleg Plaats Incident).

FireWare mocht hierbij vanuit haar verhuurvloot de enscenering verzorgen. Maar liefst 7 uitdagende scenario's zijn gerealiseerd. Daarnaast zijn er twee evaluatie installaties geplaatst voor een optimale waarneming.

Starten met een Escaperoom

De dag startte met een communicatieoefening. In een speciaal door FireWare ontwikkelde escaperoom, werd er gewerkt aan de 'zachte' vaardigheden: communicatie, geduld, overzicht, samenwerken en het collectieve geheugen. Met radiografisch bestuurbare auto's werden diverse opdrachten uitgevoerd. Tijdens de opdrachten werd men gehinderd door virtuele opdringerige verslaggevers met stomme vragen.

Een leuke leervorm om als groep een constructieve ontwikkeling door te maken!

Twee banen 6 scenario's

Er is gewerkt met 2 banen die parallel draaien. Elke baan was voorzien van 3 uitdagende scenario's. Zo was er op baan één; een ongeval in een ambassade met een niet meewerkende ambassadeur. Een zwembad met een chloorlekkage en een groot aantal bezoekers, vormde het tweede scenario. En tot slot mochten de OvD's hun tanden zetten in een brand in een discotheek. Helaas was de -beschonken- burgemeester van de gemeente één van de bezoekers.

Op de tweede baan is er bij het eerste scenario een militaire helikopter neergestort. In het tweede scenario hebben dierenactivisten proefdieren vrijgelaten die drager zijn van een besmettelijke ziekte. En het derde scenario bestond uit een voorbereiding op een terroristische aanslag die uit de hand liep. Al met al pittige scenario's met veel dilemma's en leermomenten!

Beleving centraal

Het doel van projectleider Robert Raben van VR Flevoland was dat de beleving van de OvD's weer centraal kwam te staan; een kloppende beeldvorming in een realistische enscenering. Een mooie uitdaging voor FireWare! Zo is er veel aandacht geschonken aan het decor. Van speciaal voor deze oefening gemaakte -oefen-proefdieren tot een speciaal logo voor de discotheek. Van een groot aantal rookmachines tot perfecte explosies. Alles is in het werk gezet om een mooie leeromgeving te maken voor de OvD's.

Goede feedback is alles

Uiteraard is het van belang om de beoefende OvD's van goede feedback te voorzien. En niets is zo vervelend dan een waarnemer die continue in je nek zit. Daarom zijn er door FireWare speciale waarnemer-sets in de COPI-containers geplaatst. Een goede camera met extreem goed geluid in een compacte behuizing; zo konden de waarnemers de voortgang in de container volgen op een groot scherm, zonder in de weg te lopen.

Binnen FireWare kijken we terug op een geweldig evenement. De samenwerking met de medewerkers van de twee veiligheidsregio's was fantastisch. Inspirerend samenwerken in zijn puurste vorm! Bedankt!

Heeft u ook een grote of kleine oefening? En wilt u deze ook geheel of gedeeltelijk door FireWare laten ensceneren? Neem dan gerust contact met ons op!

Zelf brandblussers vullen bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft

Reinier de Graaf Ziekenhuis (01)
Reinier de Graaf Ziekenhuis (03)

Het Reinier de Graaf ziekenhuis levert al bijna acht eeuwen zorg aan de inwoners van Delft en omgeving. Bij het ziekenhuis werken ruim 2.600 medewerkers, onder wie meer dan 200 medisch specialisten en bijna 800 verpleegkundigen. Ongeveer 450.000 mensen kunnen voor zorg in hun directe omgeving een beroep doen op het ziekenhuis, dat beschikt over 481 bedden.

Veiligheid is één van de hoogste prioriteiten van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Daarom beschikt het ziekenhuis over een uitgebreide eigen oefenfaciliteit, waar jaarlijks meer dan 1100 (bedrijfs)hulpverleners worden opgeleid, onder andere in het gebruik van kleine blusmiddelen.

Omdat het ziekenhuis het belangrijk vindt dat elke hulpverlener een blussing doet, worden er op jaarbasis meer dan 1100 blusservullingen ingezet. Vroeger werd dit met “echte” blussers gedaan, die extern aangevoerd werden. Dit zorgde voor een groot aantal logistieke bewegingen.

Sinds een jaar maakt het Reinier de Graaf ziekenhuis gebruik van FireWare oefenblussers. Deze blussers zijn speciaal ontwikkeld voor instructiedoeleinden. De werking is identiek aan een echte blusser, dus de leerdoelen kunnen compromisloos behaald worden!

Het grote voordeel van deze blussers is dat ze in huis gevuld kunnen worden met het FireWare Neptune vulsysteem. Tot maximaal 3 blussers worden semiautomatisch in ca 3 minuten gevuld. Hiervoor wordt kraanwater, lucht uit een compressor en oefenschuim gebruikt. Dit oefenschuim is dermatologisch getest en is fluor vrij. Wel zo fijn voor de cursisten!

Door het inzetten van het Neptune vulsysteem is het aantal transportbewegingen die nodig zijn voor het leveren van de blussers drastisch teruggelopen. Hiermee wordt dan ook een goede bijdrage geleverd aan de ambitie van Delft en het Reinier de Graaf ziekenhuis om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen. Uiteraard is het ook prettig dat door het inzetten van dit systeem er een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd is, zonder aan de kwaliteit van de opleidingen te komen. Alleen maar pluspunten dus!

Pop-up store Brandweer Zeeland

Popup store Zeeland (01)
Popup store Zeeland (02)
Popup store Zeeland (03)
Popup store Zeeland (04)
Popup store Zeeland (05)
Popup store Zeeland (06)
Popup store Zeeland (07)
Popup store Zeeland (08)
Popup store Zeeland (09)
Popup store Zeeland (10)
Popup store Zeeland (11)
Popup store Zeeland (13)
Hoe bereik je burgers in Zeeland om voorlichting te geven over brand veilig leven (BVL)? Met een pop-up store! De veiligheidsregio speelde al langer met dit idee en vroeg FireWare om mee te denken.

Na een intensieve brainstorm- en ontwerp periode is de pop-up store af. Met een set van makkelijk te transporteren opvouwbare wanden kunnen leegstaande winkelpanden in korte tijd omgetoverd worden tot een aantrekkelijke Brandveilig leven beleving. Hier kunnen mensen zich uitgebreid in een ongedwongen sfeer laten voorlichten over brandveiligheid in huis.

De set is zo vormgegeven dat partnerorganisaties, zoals politie en GGD ook makkelijk aan kunnen haken om de zelfredzaamheidsboodschap verder uit te dragen.

Met een set van 24 verlichte wanden van 2,5 x 3,0 meter kunnen een 6-tal thema ruimtes gemaakt worden. In deze ruimtes kunnen de gepassioneerde brandweermensen in een passend decor voorlichting geven. Uiteraard ondersteund door mooie effecten, zoals een keuken met een vlam in de pan waar mensen het effect kunnen zien van water in vet, tot een brandende kliko en alles wat daar tussen zit!

Daarnaast zijn er een 8-tal universele wanden om voorlichtingsruimtes mee te maken. Of bijvoorbeeld een leegstaand pand mee te thematiseren. Een mooie complete set dus voor Veiligheidsregio die in zijn geheel of in delen kan worden ingezet in leegstaande panden, bij festivals, braderieën of andere evenementen.

Wij kijken in elk geval terug op een mooi, uitdagend traject met een fantastisch resultaat. Wij gaan er dan ook van uit dat deze pop-up store Veiligheidsregio Zeeland gaat helpen bij die belangrijke missie: minder branden, minder slachtoffers, minder schade!

Wilt u ook een mooie oplossing voor uw BVL-project? Neem dan contact met ons op!

De Kameleonrace

DE KAMELEON RACE-boerderij
DE KAMELEON RACE-brandweerwagens
DE KAMELEON RACE-de kameleonrace neerzetten
DE KAMELEON RACE-de kameleonrace
DE KAMELEON RACE-grafiek
DE KAMELEON RACE-knoppen

De tijd dat een brandweerorganisatie op een zeepkist met een stapel folders kon gaan staan om voorlichting te geven is echt voorbij. Daarom realiseerde Veiligheidsregio Fryslân samen met FireWare aan een compleet nieuw voorlichtingsconcept: De Kameleonrace! De Kameleonrace is voorlichtingsspel met betrekking tot thema’s in het Brandveilig Leven project. Door middel van deze Brandveilig Leven Beleving van Veiligheidsregio Fryslân kan op een leuke en interactieve manier voorlichting worden gegeven.

De Kameleon is een populaire kinderboekenserie geschreven door Hotze de Roos. De tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer beleven allerlei avonturen in hun superboot “de Kameleon”. De vader van Hielke en Sietse is niet alleen smid maar ook commandant van de brandweer… En uiteraard spelen alle avonturen zich af in Friesland.

De Kameleonrace is gebaseerd op het boek “De Kameleon in het zoeklicht”. In dit boek ontstaat er brand in een boerderij. Om de brand te blussen wordt de tankautospuit op een praam gereden, en door de kameleon naar de plaats incident geduwd.
De bezoekers worden uitgedaagd vragen te beantwoorden over de thema’s in het brand veilig leven project. Denk hierbij aan vragen over vlam in de pan, rookmelders, CO, schoorsteenbranden en het hebben van een vluchtplan. Bij een goed antwoord gaat de kameleon 2 stappen naar voren, bij een fout antwoord slechts één stap…. Welke deelnemer heeft “zijn” Kameleon als eerste bij de brandhaard en kan beginnen met blussen?

De installatie wordt gebouwd in een “oude” COPI haakarmbak. Deze is zo aangepast dat er een groot luik in de zijkant is gemaakt, waardoor de bezoekers een goed beeld hebben op de kameleonrace. Aan de achterzijde van de container is ruimte voor objecten van team brand-technisch onderzoek. Uiteraard is er ook rekening gehouden met voldoende opslag. Alles wat er nodig is voor een geslaagd voorlichtingsevenement is in deze ene haakarmbak te vinden! En aan de toekomstbestendigheid is ook gedacht: Het decor is makkelijk te wijzigen naar een ander thema.
De realisatie van de Kameleonrace is een samenwerking tussen Veiligheidsregio Fryslân en FireWare. Het grootste deel van het werk wordt uitgevoerd door mensen van de 24-uurs dienst van de regio. FireWare ondersteunt het proces met specialistische kennis en componenten.  Zo worden veel kosten bespaard! Alle mechanische componenten en elektronica wordt extreem robuust uitgevoerd. “Brandweerproof” zoals het in jargon genoemd wordt. Van de geleiderails om de Kameleons te verplaatsen tot de aansturing en van de schermen tot de effecten. Zo kan de regio vele jaren plezier van de installatie beleven.
Uniek aan deze installatie is dat er actief gemeten wordt aan de antwoorden die de bezoekers geven. Per onderwerp en vraag wordt gekeken welk percentage van de bezoekers deze vraag goed of fout had. Door een speciaal logaritme worden “valse” antwoorden gefilterd, zodat er een betrouwbaar beeld ontstaat over hoe het met de kennis van bezoekers is gesteld. Per dag wordt hier automatisch een rapport van opgesteld en per email naar de veiligheidsregio verzonden. Dit geeft de mogelijkheid om in de toekomst veel gerichter acties te plannen op de juiste onderwerpen.

Inmiddels is de bouw afgerond en is de Kameleonrace al ruimschoots ingezet. Het concept voldoet volledig aan de verwachtingen!

Denkt u er over ook een Brandveilig Leven container of voertuig ontwikkelen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee!

 

De eigen stad als opleidingscentrum bij Haaglanden

Haaglanden eigen stad-1
Haaglanden eigen stad-2
Haaglanden eigen stad-3
Haaglanden eigen stad-4
Haaglanden eigen stad-5

Oefenen doe je om voorbereid te zijn op het moment dat het er echt toe doet. Dus wat is nu een betere plek om te oefenen dan in je eigen stad? Veiligheidsregio Haaglanden transformeerde 4 locaties in stadsdeel de Binckhorst in Den Haag om tot realistische oefenfaciliteit voor een serie monodisciplinaire  TS4 oefeningen in samenwerking met de ambulancedienst. FireWare mocht 9 verschillende ensceneringen verzorgen op deze locaties.

De nadruk bij alle scenario’s lag op de dilemma’s die je als TS4 bemanning kan tegenkomen. Wat kunnen we als team zelf doen en waar hebben we extra mankracht of materieel nodig? Irene Dekker, de organisator van deze oefeningen houdt ervan om relatief eenvoudige scenario’s excellent uit te voeren. Op deze manier komen de beoogde leer- en lesdoelen optimaal tot zijn recht.

Excellent uitvoeren betekent dat er daadwerkelijk politieagenten en ambulances zijn, maar ook dat er goede acteurs worden ingehuurd voor passend tegenspel. Dit allemaal natuurlijk tegen de achtergrond van echte gebouwen met gedetailleerde ensceneringen.

In een bedrijfsunit is een brand geënsceneerd waarbij nog een slachtoffer binnen is. Dit slachtoffer zit opgesloten en een snelle toegangsverschaffing is vereist. Dit mocht zowel met breekgereedschap als met de motorkettingzaag gebeuren. Een ander scenario op deze locatie was een slachtoffer op hoogte. Wat kun je doen met een TS4 bemanning om een ambulance te assisteren op een steiger?

Een unieke ervaring voor de deelnemers was een serie scenario’s in een bewoond(!) herenhuis. Van til-assistentie, tot CO-melding, van zolderbrandje tot uitslaande brand… De diversiteit aan oefeningen was groot.

Tot slot werden op een bouwterrein een dumping van chemisch afval en een aantal technische hulpverleningsincidenten geënsceneerd. In slechts 4 uur werden alle oefenbanen opgebouwd, om vervolgens gedurende 4 dagen 16 oefeningen te draaien. Een fantastisch project waar we met veel plezier op terug kijken!

Wilt u ook een tijdelijk oefencentrum bouwen op locatie? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Unieke slanghaspel trainer voor CCB groep

Unieke-Slanghaspeltrainer-voor-CCB-groep (01)
Unieke-Slanghaspeltrainer-voor-CCB-groep (02)

Na de revisie van de stookruimtes had CCB groep een nieuwe uitdaging voor FireWare: “Ontwerp een oefenvoorziening waarbij cursisten zelfstandig met een slanghaspel kunnen oefenen”….. Een mooie uitdaging die FireWare met beide handen aangreep!

Jan Hemmers, de eigenaar van CCB groep, zag graag dat cursisten zelfstandig meer ervaring opdoen met de slanghaspel. Zelfstandig betekend dat het systeem ook zonder instructeur gebruikt moet kunnen worden. Echt vuur was dus geen optie. Maar hoe dit dan aan te pakken?

Als basis is er gekozen voor een Kliko. Door middel van waterdichte rook, geluid en lichteffecten wordt hier een veilige, gesimuleerde brandhaard in gecreëerd. Na ontbranding start de cursist met blussen. Indien er voldoende water op de brandhaard is gekomen, wordt dit geregistreerd door het systeem en de brandhaard uitgeschakeld.

De cursist kan vervolgens de slanghaspel weer oprollen waarna de oefening afgerond is. Na een instelbare tijd her-ontbrand de Kliko weer, waarna de volgende cursist ervaring kan opdoen. Dit her-ontbranden gebeurd volledig automatisch, waardoor de cursisten zelfstandig kunnen werken.

De Kliko zelf is een decorstuk. De simulatietechniek is ondergebracht in separate modules die later ook in andere objecten gebracht kunnen worden. Ideaal voor de toekomst!

Alle parameters van deze simulator zijn vrij programmeerbaar. Denk hierbij aan rook, geluid, vlameffect, benodigde hoeveelheid water op de brandhaard, her-ontbrandingscriteria, tijdsinstellingen, enz. Hierdoor is het mogelijk het trainingsprogramma zeer nauwkeurig aan te laten sluiten bij de wensen van opleider en cursist.

Smokey: Ram de Vlam (BVL)

Smokey Ram de Vlam-1
Smokey Ram de Vlam-2
Smokey Ram de Vlam-3
Smokey Ram de Vlam-4
Smokey Ram de Vlam-5

Voor Veiligheidsregio Noord Holland ontwierp en bouwde FireWare de marktwagen ‘Ram de Vlam’. De marktwagen is ingericht als huiskamer van Smokey, de rookmelder. In de huiskamer hangt een televisie waar een animatie op te zien is van hond Smokey. Er gebeuren allerlei ongevallen. De droger vliegt in brand en er ontstaat een vlam in de pan. Synchroon met de animatie gebeuren de ongevallen echt in de huiskamer. In de animatie is een quiz verwerkt waaraan het publiek kan deelnemen. Stemmen gebeurt door het juiste antwoord op brandmelder te kiezen die zijn ingebouwd in de klep van de marktwagen.

Smokey

Smokey is een gehelmde waakhond en al vijf jaar lang mascotte van de brandweer. Auke Raaff, senior beleidsmedewerker risicobeheersing bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord legt uit: “Een rookmelder is immers een elektronisch waakhond die aanslaat bij onheil en daarmee letterlijk mensenlevens redt. Smokey trekt hiermee de aandacht van het grote publiek. Hij reist ook door de regio’s Groningen, Friesland en Drenthe”.

Brandveiligheid

De campagne brengt brandveiligheid op een leuke manier onder de aandacht. Zorg voor preventie en tijdige alarmering, want bij een woningbrand heeft u maar drie minuten om uzelf in veiligheid te brengen.

Evenementen

Van de huishoudbeurs tot een markt of open dag bij de brandweer. Ram de Vlam wordt veelvuldig ingezet. Raaff: “Ram de Vlam trekt gelijk de aandacht en kan de concurrentie met andere belevenissen aan. De show duurt bijna een kwartier, maar mensen blijven kijken en doen actief mee. Het grote aantal rookmelders dat vervolgens wordt verkocht geeft een goede indicatie van het succes van de campagne.”

Oefening in Westerscheldetunnel

Oefening in Westerscheldetunnel (03)
Oefening in Westerscheldetunnel (02)
Oefening in Westerscheldetunnel (01)
Oefening in Westerscheldetunnel (12)
Oefening in Westerscheldetunnel (11)
Oefening in Westerscheldetunnel (10)
Oefening in Westerscheldetunnel (09)
Oefening in Westerscheldetunnel (08)
Oefening in Westerscheldetunnel (07)
Oefening in Westerscheldetunnel (05)
Oefening in Westerscheldetunnel (04)

Een tunnel van 6,6 KM lang vullen met rook.  Een opbouwtijd van minder dan een half uur… Voor deze uitdaging stond het ensceneringsteam van FireWare tijdens een grote multidisciplinaire oefening in  de Westerschelde tunnel in Zeeland.

Westerschelde tunnel

De Westerschelde tunnel is een tunnel van 6.6 kilometer lang onder de Westerschelde.  De tunnel verbind Terneuzen en Ellewountsdijk, en is hiermee de langste tunnel voor het wegverkeer in Nederland. De maximale doorrijhoogte is 4,3 meter en het diepste punt van de tunnel is 60 meter onder waterniveau te vinden!

Oefendoel

Het doel van deze oefening was het testen van het incidentbestrijdingsplan wegtunnels. Tijdens het scenario zijn zoveel mogelijk operationele hulpverleners in staat gesteld de tunnelprocedures te beoefenen. Denk hierbij aan politie, brandweer, ambulance  maar ook aan Rijkswaterstaat en de tunnelbeheerder.

Strakke planning

De Westerschelde tunnel is een belangrijke verbinding. Tijdens de oefening werd de tunnel dan ook afgesloten voor al het verkeer. De opbouwtijd voor de enscenering was minimaal. Om tijd te winnen zijn alle rookmachines op een trailer geplaatst, en al buiten de tunnel door middel van een grote Aggregaat opgewarmd. Toen de tunnel vrij gegeven was, koste het opzetten van de enscenering minder dan 20 minuten!

Realistische rookopbouw

In de tunnel zijn een groot aantal ventilatoren aanwezig, die tijdens een calamiteit de rook naar buiten afvoeren. Warme lucht en rook stijgt op. Tijdens de enscenering is de rook verticaal in de tunnelbuis geïnjecteerd. Door slim gebruik te maken van de verlichting in de tunnel kon zelfs de optische illusie van zwarte rook gecreëerd worden.

Een set van 7 cumulus- en 7 stratus rookmachines zorgde voor een continue rookstroom van 9000m3 per minuut. Op diverse momenten tijdens de oefening is de “boost” stand geactiveerd. Hierbij kon tot 21.000m3 rook per minuut geproduceerd worden! Door te kiezen voor outdoor rookvloeistof bleef de rook extreem lang in tact, en zag met de rook ook aan het einde van de tunnel ook echt uit de tunnelbuis komen.

Ook een uitdagende oefening?

Heeft u ook een uitdagend scenario? Neem dan eens contact op met de ensceneringsspecialisten van FireWare. Met specialistische ensceneringskennis en een uitgebreide verhuurvloot is eigenlijk geen scenario te gek! Kijk maar eens in ons portfolio…

 

Oefenen in een Fokker 50

Fokker50-1
Fokker50-2
Fokker50-3
Fokker50-4
Fokker50-5

De Luchthaven Antwerpen wordt voornamelijk gebruikt voor zakelijke vluchten en - zoals op alle luchthavens - gelden er zeer hoge veiligheidseisen. Als het alarm gaat moet de dienstdoende brandweerploeg binnen 180 seconden op elke uithoek van de luchthaven blusklaar kunnen staan. Gedegen en realistisch oefenen is essentieel voor het brandweerkorps van de luchthaven. Een aantal leden van het korps bouwde drie containers om tot oefenruimte. Onder meer een vliegtuig, keuken en kantoor zijn nagebouwd. Diensthoofd Guy de Deckers en postoverste Ludo Sels ontvingen in het voorjaar van 2011 het team van FireWare en toonden vol trots de containers.

Wat doet de brandweer op een luchthaven zoal?
“De brandweer bestaat uit 22 mensen die werken in drie ploegen van zeven, zodat de luchthaven van 6.30 tot 23.00 uur bemand wordt. Er zijn te allen tijde drie personen in het hulpcentrum aanwezig. Eén bemant de controlekamer en de anderen werken in de garage en werkplaats, zij verzorgen de eerste uitruk. Twee anderen voeren taken uit op het luchthaventerrein, deze ploeg verzorgt bij een alarm de tweede uitruk. Daarnaast is het korps het manusje van alles: we beheren onder meer 48 verschillende voertuigen en zorgen dat de landingsbaan sneeuw- en ijsvrij blijft.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor de oefencontainers? 
“Een goede voorbereiding op mogelijke calamiteiten is essentieel. We oefenden voorheen door in ijzeren bakken spullen in brand te steken. Dat gaf een hoop luchtvervuiling en overlast en was minder realistisch. Daarom zijn we oefenruimtes van andere luchthavens gaan bekijken en met FireWare bij een proceduretrainer vol gesimuleerd vuur geweest. Die bezoeken waren heel inspirerend.”

Met wat voor type vuur werken jullie nu?
“We besloten uiteindelijk om met echt vuur te werken, maar niet gasgestookt. Zo kwamen we terecht bij de brandpasta’s en -gel van FireWare. Dat werkt perfect. We gebruiken de pasta’s om potjes te vullen en die op verschillende plaatsen aan te steken. Met de gel kun je grote oppervlakken eenvoudig insmeren. Je kunt er zelfs een compleet plafond mee laten branden.”

Hoe hebben jullie FireWare ontdekt?
“Een paar jaar geleden via het internet. We gebruiken inmiddels diverse producten zoals sleeppoppen, rookmachines, vuurgloedspots en de brandpasta’s. Het prettige van FireWare is de transparante en niet opdringerige manier van zaken doen. De prijzen voor producten staan op de website zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Ze dachten ook mee over onze containers en gaven advies. Ze waren enthousiast en hadden er geen enkel probleem mee dat wij de containers zelf wilden bouwen.”

Hoe hebben jullie die containers gebouwd?
“Ons grote voordeel is ons korps, dat zit vol handige mensen. Het zijn nu beroepsbrandweermannen, maar velen zijn ooit opgeleid als lasser, bouwvakker en mecanicien. In het oefenvliegtuig zitten stoelen uit een echt vliegtuig. Alle maten zijn hetzelfde als in een Fokker 50, want het is belangrijk om met realistische maten te oefenen. De voorkant van de container heeft al een vliegtuigneus en binnenkort krijgt hij echte vleugels. Ook gekregen, ze liggen al klaar we moeten ze alleen nog monteren.”

Oefenaanhangwagen voor Jeugdbrandweer

Jeugdbrandweer (01)
Jeugdbrandweer (02)
Jeugdbrandweer (03)
Jeugdbrandweer (04)

“Dankzij de jeugdbrandweer groeit de vrijwillige brandweer. Vooral in de kleinere gemeentes stromen de jongeren vaak door zodra ze achttien zijn. De meeste kinderen komen bij de jeugdbrandweer via familie of promotie op braderieën.” Aldus Aad Buijs. Zijn vader en opa zaten al bij de vrijwillige brandweer en zijn zoon zit in het jeugdkorps. Nu is Buijs beroepsbrandweerman en daarnaast vrijwillig bestuurslid en wedstrijdleider van de Landelijke Jeugdbrandweer.

De Stichting Jeugdbrandweer Nederland organiseert zeer regelmatig wedstrijden door het hele lang. Van het inschrijfgeld worden nieuwe oefenmaterialen aangeschaft. Zo ook een aanhangwagen vol oefenmateriaal van FireWare. De trailer wordt opgeslagen op een centraal punt en van daaruit kunnen alle jeugdbrandweerkorpsen, als ze bij toerbeurt de wedstrijden organiseren, de trailer gebruiken.

Met de verschillende materialen worden diverse ongevalscenario’s geënsceneerd tijdens wedstrijden. Alle ensceneringsmaterialen zitten in robuuste flightcases op wielen om het opbergen en verplaatsen makkelijker te maken en om alle spullen optimaal te beschermen.

FireWare verzorgde het complete pakket. Van de aanhangwagen tot en met de flightcases en uiteraard de inhoud: oefenmaterialen. Uniek aan de aanhangwagen is dat de achterdeuren ook als oprijplaat te gebruiken zijn. FireWare ziet in de jeugd de toekomst en heeft daarom tegen speciale condities de aanhangwagen samengesteld.

Buijs is tevreden over de relatie met FireWare. Op de vraag hoe hij ooit bij hen terecht is gekomen, luidt het antwoord: “Geen idee.” Overal in het land kwam Buijs spullen van FireSales tegen voor brandsimulatie. Het zien van deze oefenmaterialen wekte zijn interesse en hij besloot een bezoek aan de showroom te brengen. Na een inspirerend bezoek is een prettige samenwerking begonnen.

Meander Medisch Centrum in Amersfoort

Meander-1
Meander-2
Meander-3
Meander-4
Meander-5

Eén van de eerste oefeningen waar FireWare bij betrokken was, was een simulatie van een brand in een ziekenhuis. Dit ziekenhuis, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort was het decor van een grootschalige pelotonsinzet. De BHV-organisatie zorgde ervoor dat een dialyse-afdeling snel en efficiënt ontruimd werd, terwijl het vuur steeds sneller om zich heen greep.

Er waren een aantal enscenerings-technische uitdagingen die overwonnen moesten worden:

    • Het ziekenhuis blijft tijdens de oefening gewoon in bedrijf. Er mag dus geen schade aan het pand en installaties  ontstaan.
    • Er zijn een groot aantal personen bij de oefening betrokken: beeldvorming is cruciaal zowel binnen als buiten
    • Een gedeelte van de ensceneringsmaterialen wordt geplaatst op het dak  van het ziekenhuis. Onder het dak bevind zich de afdeling radiologie. Er moet rekening gehouden worden met magnetische velden.

Deze enscenering is in slechts 5 uur opgebouwd en 2 uur afgebroken.

Maatwerk bij JE-BHV

JE-BHV-1
JE-BHV-2
JE-BHV-3
JE-BHV-4

De kracht van JE-BHV is volgens Jeroen Schinkel BHV op maat. “We werken met zelfontwikkelde lesstof en passen die per doelgroep aan. Een instelling die met daklozen en verslaafden werkt, wil graag dat haar BHV-ers voorbereid worden op ongevallen met vergiftiging of een overdosis drugs, dat kan bij ons.”

Bij theorie op maat hoort natuurlijk ook praktijk op maat. FireWare kende hij al van zijn eerdere baan. “Ik wilde eens wat anders dan de standaard ensceneringmaterialen. Via internet kwam ik bij FireWare terecht en dat klikte! Vooral vanwege de kijk op realistisch oefenen en het prikkelen van alle zintuigen sprak mij erg aan”.

Eind 2010 verhuisde JE-BHV naar een nieuw bedrijfspand. “Er was een kantoor en een grote hal. Het was een uitdaging om de wanden zo te plaatsen dat er ruimte was voor theorielokalen en een scenariotrainer. FireWare verzorgde een compact ontwerp dat toch ruim voldoende plaats bood voor alle wensen.”

Inmiddels zijn er twee theorielokalen, een entree met (oefen)balie en een scenariotrainer met zes oefenruimtes gerealiseerd. Op 50 vierkante meter is van alles geënsceneerd: van kortsluiting in een meterkast tot een keukenbrand. Schinkel: “De deuren in de trainer openen naar verschillende kanten, zodat cursisten de deurprocedure op allerlei manieren leren. De wanden zijn eenvoudig te verplaatsen. Dus als ik over een paar jaar toe ben aan iets nieuws, is dat zo gerealiseerd!”

Maandelijkse eindoefening Tata Steel

TATA-1
TATA-2
TATA-3
TATA-4
TATA-5
TATA-6
TATA-7

Wolken rook stromen uit een oud slooppand en de brandweer van Tata Steel IJmuiden heeft nog geen idee wat zich binnen in het pand afspeelt. Twee weken eerder heeft Rene Schelvis (medewerker preparatie bij Tata) het scenario besproken met Bram, ensceneringstechnicus bij FireWare, en vanmorgen heeft Bram alles opgebouwd. Het scenario Er is kortsluiting ontstaan in de meterkast van een oud bad lokaal en nu is er brand.

De brand is doorgeslagen naar het naastgelegen kantoor en binnen korte tijd staat de hele begane grond onder de rook. De brand slaat door naar boven en op de eerste verdieping, boven de meterkast,  ontstaat ook brand. De verdieping vult zich met rook. Op de begane grond bevinden zich drie lotusslachtoffers. Wanneer de brandweermannen deze slachtoffers vinden, zal ze duidelijk worden dat er ook nog iemand in de kelder is. De kortsluiting in de meterkast is namelijk ontstaan door illegale aftapping van stroom voor een XTC-lab in de kelder!

De lotus in de kelder heeft chemische verbrandingsverschijnselen en is opgesloten, de kelder is dicht. Zodra de brandweer erachter komt dat er een XTC-lab is, zullen ze moeten opschalen en de nodige zones moeten opzetten. Techniek Om het scenario zo realistisch mogelijk te maken, is Bram grondig te werk gegaan. De kortsluiting in de meterkast heeft hij gemaakt door meerdere Easy Flashes aan een krachtstroomkabel te monteren. Een SoundBox Small met vonkgeluiden en een LED Silkflame 1.5 maken de enscenering af. In het kantoor staat ook een LED Silkflame 1.5. Samen met 4 led spots, een SoundBox en een Cumulus rookmachine wordt het een realistische brand.

In het bad lokaal op dezelfde verdieping blaast een Cumulus nog extra rook. De doorslag op de eerste verdieping gebeurt pal boven de meterkast. Hier zorgen een LED Silkflame 1.5, een SoundBox Small en een Cumulus voor. Verderop op de eerste verdieping staat nog een Cumulus. Alle rookmachines in het gebouw zijn gevuld met FireSales Heavy rookvloeistof en worden vanaf buiten bediend met een analoge XLR Remote.

De overige effecten worden draadloos aangestuurd door middel van Klik Aan/Uit afstandsbedieningen. Het lab in de kelder is overtuigend gemaakt met zakjes pillen, een weegschaaltje, maatglazen, zout en een plas kleurvloeistof. De samenwerking tussen Tata en FireWare Tata Steel was één van de eerste klanten toen FireWare in 2003 begon en sinds dag één is er een fijne samenwerking. 1 keer per maand is er een eindoefening en bij de grote scenario’s wordt FireWare ingeschakeld om het scenario te bouwen en de effecten aan te sturen.

Gesimuleerde brand bij FireWare

Gesimuleerde brand bij FireWare (01)
Gesimuleerde brand bij FireWare (02)
Gesimuleerde brand bij FireWare (03)
Gesimuleerde brand bij FireWare (04)
Gesimuleerde brand bij FireWare (05)
Gesimuleerde brand bij FireWare (06)

In 2013 betrok FireWare haar nieuwe pand aan de Stek in Wieringerwerf. Tijdens de verbouwing in 2012 is eerst nog een prachtige uitslaande brand in het pand geënsceneerd. Een mooie gelegenheid voor de brandweer van Hollands Kroon om kennis te maken met het nieuwe bedrijf in hun regio!

Een combinatie van silkflames en vuurgloedspots binnen en gasgestookte blustrainers op het dak gaf een indrukwekkend vlambeeld. Samen met een flinke lading rook waren in de wijde omtrek de vlammen te zien.

FloodEx: Vluchten voor het water

FloodEx-Water-1
FloodEx-Water-2
FloodEx-Water-3
FloodEx-Water-4
FloodEx-Water-5
FloodEx-Water-6
FloodEx-Water-7

Tijdens de internationale oefening FloodEx werd gesimuleerd dat de kop van Noord Holland door een grote overstroming werd getroffen. In het Alkmaardermeer en in de Grote en Kleine Vliet bij Medemblik werden fictieve dorpen op de kaarten getekend. Honderden mensen zitten twee dagen na een stormvloed vast: in auto’s, op daken of op kleine stukjes land. Sommigen zijn ernstig gewond, in de war, agressief of zelfs overleden.

Aan de verzamelde hulpdiensten uit binnen- en buitenland de uitdaging om iedereen te helpen.

FireWare werd ingezet voor de enscenering van een groot aantal scenario’s. Heel veel mensen waren op de vlucht voor het water. FireWare verzorgde vele auto’s beladen met in totaal 22 kuub huisraad. Sommigen werden ingehaald door het water en konden niet tijdig wegkomen.

FloodEx: Sliblekkage

FloodEx-Sliblekkage-1
FloodEx-Sliblekkage-2
FloodEx-Sliblekkage-3
FloodEx-Sliblekkage-4

Tijdens de internationale oefening FloodEx werd gesimuleerd dat de kop van Noord Holland door een grote overstroming werd getroffen. In het Alkmaardermeer en in de Grote en Kleine Vliet bij Medemblik werden fictieve dorpen op de kaarten getekend. Honderden mensen zitten twee dagen na een stormvloed vast: in auto’s, op daken of op kleine stukjes land. Sommigen zijn ernstig gewond, in de war, agressief of zelfs overleden.

Aan de verzamelde hulpdiensten uit binnen- en buitenland de uitdaging om iedereen te helpen.

FireWare verzorgde de enscenering van een groot aantal scenario’s. Door de overstroming heeft er een sliblekkage plaats gevonden en zijn er diverse vaten met gevaarlijke stoffen op drift geraakt. Op milieuvriendelijke wijze kwam dit scenario in het Alkmaardermeer tot stand.

FloodEx: Ontzetten van een sekte

FloodEx-Sekte-1
FloodEx-Sekte-2
FloodEx-Sekte-3
FloodEx-Sekte-4
FloodEx-Sekte-5
FloodEx-Sekte-6
FloodEx-Sekte-7
FloodEx-Sekte-8

Tijdens de internationale oefening FloodEx werd gesimuleerd dat de kop van Noord Holland door een grote overstroming werd getroffen. In het Alkmaardermeer en in de Grote en Kleine Vliet bij Medemblik werden fictieve dorpen op de kaarten getekend. Honderden mensen zitten twee dagen na een stormvloed vast: in auto’s, op daken of op kleine stukjes land. Sommigen zijn ernstig gewond, in de war, agressief of zelfs overleden.

Aan de verzamelde hulpdiensten uit binnen- en buitenland de uitdaging om iedereen te helpen.
FireWare werd ingezet voor de enscenering van een groot aantal scenario’s.

Op een eilandje in het Alkmaardermeer heeft zich een groep sekteleden verschanst. Zij wachten daar rustig op het einde der tijden. Tot een hoogzwangere vrouw medische hulp inschakelt. De overige sekteleden zijn het daar niet mee eens en verzetten zich tegen de aangekomen hulpdiensten. De ME wordt ingezet. Er vindt heftig verweer plaats. Men verschanst zich achter de barricades rondom het tentenkamp en smijt met appels naar de hulpverleners.

FloodEx: Aanrijding met beknelling en brand

FloodEx-Aanrijding-1
FloodEx-Aanrijding-2
FloodEx-Aanrijding-3
FloodEx-Aanrijding-4
FloodEx-Aanrijding-5
FloodEx-Aanrijding-6
FloodEx-Aanrijding-7

Tijdens de internationale oefening FloodEx werd gesimuleerd dat de kop van Noord Holland door een grote overstroming werd getroffen. In het Alkmaardermeer en in de Grote en Kleine Vliet bij Medemblik  werden fictieve dorpen op de kaarten getekend. Honderden mensen zitten twee dagen na een stormvloed vast: in auto’s, op daken of op kleine stukjes land. Sommigen zijn ernstig gewond, in de war, agressief of zelfs overleden.

Aan de verzamelde hulpdiensten uit binnen- en buitenland de uitdaging om iedereen te helpen. FireWare werd ingezet voor de enscenering van een groot aantal scenario’s.

In de hectiek om tijdig weg te komen voor het stijgende water vindt er een aanrijding plaats bij het  oude stoomgemaal van Medemblik. Er ontstaat brand en de gemoederen lopen hoog op. Een medisch team komt over het water aangesneld en de brandweer bekommert zicht om de brand en haalt de beknelde chauffeur  uit de auto. Deze wordt afgevoerd met de traumahelikopter. Omstanders schreeuwen en trekken aan de hulpverleners. Iedereen wil daar zo snel mogelijk weg!

Coolbox

Coolbox-1
Coolbox-2
Coolbox-3
Coolbox-4

Wanneer Brandweer Amsterdam-Amstelland op zoek gaat naar nieuwe medewerkers, zet zij de ‘Coolbox’ in. In deze wervingscontainer worden tijdens festiviteiten op leuke wijze getest of potentiele brandweerlieden ‘cool’ blijven in een stress situatie.

Blijf jij cool als het heet wordt?

De kandidaten krijgen 90 seconden de tijd om een slachtoffer te redden uit de rokerige ruimte. Het sleutelwoord in de container is desoriëntatie. Door de slimme inrichting, de rook, het lawaai van een slow whoop en het geflitst van lampen is het moeilijk ‘cool’ te blijven. De vele prikkels, het ontwerp en de tijdsdruk verlangen een doortastende systematische werkwijze om het slachtoffer (een oefenpop) te vinden. Lukt het voordat de teller op nul staat?

Technisch ontwerp en realisatie

Het technisch ontwerp en de realisatie is verzorgd door FireWare. In samenwerking met een projectteam van Brandweer Amsterdam en reclamebureau ARA is de Coolbox tot stand gekomen en inmiddels een begrip geworden.

Reclameprijs

De Coolbox van Brandweer Amsterdam Amstelland heeft 14 mei 2007 de prijs gewonnen voor de meest creatieve wervingscampagne. Dit vond plaats bij de uitreiking van de Magneten 2007, in de categorie ‘Evenementen, acties en beurzen’.

Cabin Crew Trainer voor Air Formation

Cabin crew trainer voor air formation (01)
Cabin crew trainer voor air formation (02)
Cabin crew trainer voor air formation (03)
Cabin crew trainer voor air formation (04)
Cabin crew trainer voor air formation (05)
Cabin crew trainer voor air formation (06)
Cabin crew trainer voor air formation (07)

In oktober 2015 leverde FireWare haar eerste cabin Crew trainer op voor het Franse Air Formation. In deze trainer wordt cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen voorbereid op mogelijke branden aan boord van een toestel.

Vier brandhaarden

In deze trainer zijn 4 brandhaarden te vinden. Zo worden een brand op het toilet, een prullenbakbrand in de keuken, een brand achter een bagageluik en een brand in een lithium-ion accu van een laptop gesimuleerd.

Met name deze laatste simulatie is uniek. De laptop begint te roken. Deze laptop kan al rokend meegenomen worden en in de watertank geworpen worden. Telkens opnieuw! Hiermee is Air Formation één van de eerste opleidingscentra waar deze procedure realistisch geoefend kan worden.

Geur- en geluidseffecten

Deze simulaties worden ondersteund met geur- en geluidseffecten. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van video-ondersteuning. uiteraard is er een volledig werkend P.A., (omroepsysteem) om de communicatie tussen cockpit, cabine en passagiers mee te beoefenen. Zelfs het interieurlicht kan, net als in het echt, aangepast worden. Op deze wijze wordt een zo realistisch mogelijke trainingsomgeving gecreëerd. Deze simulator is ook geschikt voor andere scenario's dan brand. Denk hierbij aan decompressie, agressie maar ook levensreddend handelen.

Om de installatie te bedienen heeft de instructeur alleen maar een ipad in de hand. Alle functies van de Cabin crew trainer worden hiermee bediend. Door het toepassen van Nimbo rookmachines heeft de installatie maar een opwarmtijd van 2 minuten en een zeer laag energieverbruik.

FireWare kijkt terug op een geweldig leuke, maar vooral ook inspiratievolle samenwerking met Air Formation en onze Franse distributeur Securhit.

Meer informatie over Air Formation: bezoek de website of bekijk hun bedrijfsfilm.

 

Brand in oude fabriek

Brand in oude fabriek (01)
Brand in oude fabriek (02)
Brand in oude fabriek (03)
Brand in oude fabriek (04)
Brand in oude fabriek (05)

In het kader van de oefencyclus Samen Pompen van Brandweer Zaanstreek-Waterland is FireWare betrokken geweest bij de enscenering van een aantal oefeningen. Eén daarvan was een oefening in de oude Bruynzeel fabrieken in Zaandam. Een gedeelte werd zo realistisch in 'vuur en vlam' gezet dat 112 herhaaldelijk werd gebeld.

De monodisciplinaire oefening richtte zich op het groot watertransport. Vier bluseenheden en een WTS-1000 (grootwatertransport) gaan de brand te lijf. Er wordt goed opgelet dat de brand niet 'overslaat'.

De vuurgloedspots en rookmachines maken het tot een realistische brandhaard. De tactische opstelling zorgt voor een geslaagde oefening en nog werkende apparatuur na de grote hoeveelheden water die gebruikt zijn.

Bosbrand in Barneveld

Bosbrand in Barneveld (01)
Bosbrand in Barneveld (02)
Bosbrand in Barneveld (03)
Bosbrand in Barneveld (04)
Bosbrand in Barneveld (05)
Bosbrand in Barneveld (06)
Bosbrand in Barneveld (07)
Bosbrand in Barneveld (08)
Bosbrand in Barneveld (09)
Bosbrand in Barneveld (10)

FireWare heeft in Barneveld over een bosstrook van ruim 200 meter meer dan 15 rookmachines verdeeld. Om 19.00 uur precies start het scenario en de eerste tekenen van de brand zijn dan ook al te zien. Langzaam perst de rook zich door de poriën van de coniferenhaag heen die de camping van de bosrand scheidt. Wanneer de rook zich verder uitbreidt en de brandgeur zich verspreidt, wordt er alarm geslagen door één van de campinggasten.

Nog voor half 8 worden de eerste campinggasten van het terrein afgeleid. Hoestende mensen met hoofdwonden en open handen komen uit hun caravans lopen en worden naar de verzamelplaats gebracht. Alle tenten en caravans worden één voor één grondig gecontroleerd. Als alle gasten uiteindelijk mee zijn worden de ontruimde stukken afgezet met afzetlint.

Eén van de belangrijkste leerdoelen van deze oefening die FireWare uitzette, was de multidisciplinaire samenwerking. Het militair konvooi is gearriveerd en telt de gasten nauwkeurig, voordat ze in de wagen begeleid worden die ze naar de kazerne van Barneveld zal brengen, de opvangplaats. Ook moeten de militairen het overzicht bewaken. Binnen twee uur is de camping volledig ontruimd.

De oefening is bedacht door Sven Subnel, voor zijn afstudeerstage voor de studie Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht. 'Het is zo leuk dat FireWare meewerkte. Mensen moeten natuurlijk wel iets te zien hebben!' Subnel wist meteen al dat hij de brand echt wilde laten lijken en via positieve berichten van de brandweer kwam hij terecht bij FireWare. 'Het draagt gewoon bij aan een oefening als er daadwerkelijk iets te zien is. Zo zien gasten ook hoe het in het echt zou zijn. Bovendien is het natuurlijk ook leuk voor de pers!"

‘Brandveilig Leven’ film voor Veiligheidsregio Flevoland

Brandveilig leven film Flevoland (Firekids) (01)
Brandveilig leven film Flevoland (Firekids) (02)
Brandveilig leven film Flevoland (Firekids) (03)
Brandveilig leven film Flevoland (Firekids) (04)
Brandveilig leven film Flevoland (Firekids) (05)
Brandveilig leven film Flevoland (Firekids) (06)

Op 18 januari 2016 vonden de opnames plaats voor de nieuwe “brandveilig leven” film voor Veiligheidsregio Flevoland. FireWare verzorgde de special effects en de enscenering voor deze productie van FireKids. 

Tijdens deze film wordt een schoorsteenbrand ontdekt.  Voor de opnames is een bestaand woonhuis met een bestaande schoorsteen gebruikt. Uiteraard is er geen schade aan het huis ontstaan. Onder andere is er een Stratus rookmachine ingezet met een rookslang-set en een aantal vuurgloedspots.

De film gaat over een aantal aspecten van brandveilig leven, en zal worden ingezet voor voorlichting rond dit onderwerp.

Bekijk de trailer:

Voor meer informatie over FireKids kijk op www.firekids.nl
Voor meer informatie over brandveilig Flevoland kijk op: http://www.brandveiligflevoland.nl/

Grote Duinbrand Oefening Haarlem; Duinkonijn

Brandoefening Duinkonijn
Een natuurbrand realistisch ensceneren is een mooie uitdaging. Op 10 en 12 oktober 2006 namen we deze uitdaging aan voor de oefening “Duinkonijn” in de Haarlemse waterleidingduinen. Natuurbranden zijn lastig te simuleren omdat je te maken hebt met externe factoren waar je geen controle over hebt. Ook zijn er praktische zaken, zoals de stroomvoorziening, die een dergelijke simulatie lastiger maken. Toch is het weer gelukt, en daar zijn we trots op!

Natuurbrand ensceneren

Het mooiste moment om een duinbrand of bosbrand te simuleren is in de schemering of in het donker. Met veel rook en goede vuurgloedspots is het dan goed mogelijk om een realistisch beeld te creëren. Erg nuttig hierbij was de outdoor rookvloeistof. Een vloeistof speciaal ontwikkeld voor het simuleren van natuurbranden . Eén van de grootste uitdagingen bij een dergelijke enscenering is de stroomvoorziening. Gelukkig heeft FireWare hier een aantal handige producten voor in de verhuur.

Deze simulatie besloeg een oppervlakte van ongeveer 1,5 hectare. Een behoorlijke oppervlakte voor een simulatie. Vanuit de wijde omgeving dachten mensen dat er echt iets aan de hand was…. We kijken dan ook terug op een super geslaagd project samen met Brandweer Haarlem!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent