CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Grootschalige brandoefening in nieuwbouw van Deens ziekenhuis

In november 2019 vond een grootschalige brandoefening plaats in de nieuwbouw van het Sydvestjysk Sygehus (Zuidwest Ziekenhuis) in Esjberg. In opdracht van het ziekenhuis, was onze Deense distributeur Optisafe verantwoordelijk voor de enscenering van een uitdagend, multidisciplinair scenario. Ter ondersteuning van het Deense team, stuurde FireWare twee ensceneringsspecialisten naar de havenstad aan de Noordzee.

De enscenering vond een week voor oplevering van de nieuwbouw plaats. Doel van de oefening was om te testen of het vluchtplan functioneerde als bedacht en of medewerkers in staat waren om hun taken en bevoegdheden uit te voeren. Het team van ensceneringsspecialisten was verantwoordelijk voor in totaal vier brandhaarden, die met tussenpozen plaatsvonden. De branden zijn ontstaan als gevolg van het werk van een doorgedraaide pyromaan.

Brandhaarden in linnenkasten

De pyromaan ontsteekt de eerste brand in een linnenkast. De commotie die volgt, motiveert de pyromaan om een tweede linnenkast aan de andere kant van het ziekenhuis te ontsteken. Als gevolg hiervan, moeten er twee vleugels volledig ontruimt worden. Voor de enscenering van beide branden is gebruik gemaakt van de Oefenset Brandhaard. Met behulp van deze set, werden de rook-, geluids-, geur- en lichteffecten verzorgd. Deze effecten werden versterkt door gebruik van een Phoenix Silkflame en FireSpots. De volledige opstelling werd op afstand bediend.

Gesimuleerde brand in patiëntenkamer

Gefascineerd door de branden in de linnenkasten, vervolgt de pyromaan zijn weg met kwade bedoelingen naar een patiëntenkamer. Zo’n kwartier na de eerste twee branden, wordt hier een derde haard ontstoken. Voor deze enscenering is ook een beroep gedaan op de Oefenset Brandhaard. De drie binnenbranden drijven de hulpdiensten tot het uiterste. De immobiliteit van de zieke en verzwakte slachtoffers vormden een wezenlijk onderdeel van het scenario.

Vuilcontainerbrand met slachtoffers

Het scenario eindigt met een groot vuur op de 2e verdieping van het ziekenhuis. Hier ontsteekt de pyromaan een vuilcontainer. Omstanders die de pyromaan zijn gevolgd, willen hem weerhouden van verdere intenties. Als reactie hierop, overgiet hij drie omstanders met benzine en steekt hij ze aan. De slachtoffers raken zwaar gewond en moeten ter plekke worden behandeld.

Voor de enscenering van de containerbrand zijn twee Phoenix Silkflames, 4 FireSpots, een Fusion en 2 Stratus rookmachines ingezet. De rook verspreid zich naar de derde verdieping, waar op dat moment medische zorg verleend wordt aan patiënten. Het dwingt de diverse hulpdiensten tot een gestroomlijnde samenwerking.

Cameratoezicht

Op de sleutelposities van de oefening waren camera’s geïnstalleerd, waardoor het verloop van de oefening kon worden gevolgd. Deze beelden werden tevens opgenomen, voor de debriefing en verdere training van zowel de hulpdiensten als het ziekenhuispersoneel. Ten slotte werden meer dynamische beelden vastgelegd door 2 GoPro camera’s en een 360-graden camera.

Medische rampsimulatie simuleren

Het simuleren van een incident in een medische omgeving is vakwerk. Juist in dit soort delicate omgevingen wordt van de ensceneringstechnicus verwacht dat hij of zij een super realistisch beeld neerzet, zonder schade te veroorzaken aan fijngevoelige medische apparatuur. Bij FireWare organiseren we ensceneringen van deze aard met gebruik van onschadelijke rookvloeistoffen en de inzet van gesimuleerd vuur. Daardoor zijn we in staat om de oefenomgeving in dezelfde staat achter te laten als vóór de oefening.

Enscenering in een zorgcentrum organiseren

De uitkomsten van de evaluatie waren zeer positief. De patiënten kunnen zich gerust voelen over de functionaliteit van het vluchtplan van de nieuwbouw en het vermogen van het medische personeel. Heb je zelf ook hulp nodig bij een enscenering in een medische omgeving? FireWare heeft ruime ervaring in dergelijke situaties. Aarzel daarom niet en neem contact op met onze ensceneringsspecialisten voor een vrijblijvende brainstorm. We vinden het leuk om mee te denken!

Bekijk de video

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent