CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

De Kameleonrace

De tijd dat een brandweerorganisatie op een zeepkist met een stapel folders kon gaan staan om voorlichting te geven is echt voorbij. Daarom realiseerde Veiligheidsregio Fryslân samen met FireWare een compleet nieuw voorlichtingsconcept: De Kameleonrace! De Kameleonrace is voorlichtingsspel met betrekking tot thema’s in het Brandveilig Leven project. Door middel van deze Brandveilig Leven Beleving van Veiligheidsregio Fryslân kan op een leuke en interactieve manier voorlichting worden gegeven.

De Kameleon is een populaire kinderboekenserie geschreven door Hotze de Roos. De tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer beleven allerlei avonturen in hun superboot “de Kameleon”. De vader van Hielke en Sietse is niet alleen smid maar ook commandant van de brandweer… En uiteraard spelen alle avonturen zich af in Friesland. De Kameleonrace is gebaseerd op het boek “De Kameleon in het zoeklicht”. In dit boek ontstaat er brand in een boerderij. Om de brand te blussen wordt de tankautospuit op een praam gereden, en door de kameleon naar de plaats incident geduwd.

Brandveilig leven

De bezoekers worden uitgedaagd vragen te beantwoorden over de thema’s in het brandveilig leven project. Denk hierbij aan vragen over vlam in de pan, rookmelders, CO, schoorsteenbranden en het hebben van een vluchtplan. Bij een goed antwoord gaat de kameleon 2 stappen naar voren, bij een fout antwoord slechts één stap. Welke deelnemer heeft “zijn” Kameleon als eerste bij de brandhaard en kan beginnen met blussen?

De installatie wordt gebouwd in een “oude” COPI haakarmbak. Deze is zo aangepast dat er een groot luik in de zijkant is gemaakt, waardoor de bezoekers een goed beeld hebben op de kameleonrace. Aan de achterzijde van de container is ruimte voor objecten van team brand-technisch onderzoek. Uiteraard is er ook rekening gehouden met voldoende opslag. Alles wat er nodig is voor een geslaagd voorlichtingsevenement is in deze ene haakarmbak te vinden! En aan de toekomstbestendigheid is ook gedacht: Het decor is makkelijk te wijzigen naar een ander thema.

De realisatie van de Kameleonrace is een samenwerking tussen Veiligheidsregio Fryslân en FireWare. Het grootste deel van het werk wordt uitgevoerd door mensen van de 24-uurs dienst van de regio. FireWare ondersteunt het proces met specialistische kennis en componenten.  Zo worden veel kosten bespaard! Alle mechanische componenten en elektronica wordt extreem robuust uitgevoerd. “Brandweerproof” zoals het in jargon genoemd wordt. Van de geleiderails om de Kameleons te verplaatsen tot de aansturing en van de schermen tot de effecten. Zo kan de regio vele jaren plezier van de installatie beleven.

Meten is weten

Uniek aan deze installatie is dat er actief gemeten wordt aan de antwoorden die de bezoekers geven. Per onderwerp en vraag wordt gekeken welk percentage van de bezoekers deze vraag goed of fout had. Door een speciaal logaritme worden “valse” antwoorden gefilterd, zodat er een betrouwbaar beeld ontstaat over hoe het met de kennis van bezoekers is gesteld. Per dag wordt hier automatisch een rapport van opgesteld en per email naar de veiligheidsregio verzonden. Dit geeft de mogelijkheid om in de toekomst veel gerichter acties te plannen op de juiste onderwerpen.

Inmiddels is de bouw afgerond en is de Kameleonrace al ruimschoots ingezet. Het concept voldoet volledig aan de verwachtingen! Denkt u er over ook een Brandveilig Leven container of voertuig ontwikkelen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee!

Bekijk de video

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent