CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Unieke mobiele tunnelbrand simulatie set voor IJsland!

IJsland heeft veel tunnels. Een aantal daarvan is meer dan 7 kilometer lang. Daarom oefenen hulpverleners ook daar om goed voorbereid te zijn op incidenten in tunnels. En hoe kun je dat nu beter doen dan door in de “echte” tunnels zelf te gaan oefenen?

In samenwerking met onze IJslandse partner Landstjarnan ontwikkelde FireWare een uniek simulatieconcept. Met een trailer vol geschikte oefen- en simulatiemiddelen, is iedere tunnel in het land om te bouwen tot een tijdelijk oefencentrum. Compleet met interactieve hightech aansturing.

Realistisch rookbeeld

Rookontwikkeling is een belangrijk aspect bij scenario’s in tunnels. Om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen zonder de tunnel te beschadigen, worden er 12 Stratus rookmachines ingezet. Deze rookmachines zijn in staat om verticaal rook te produceren. De hoeveelheid rook is vergelijkbaar met een daadwerkelijk incident waarbij meerdere voertuigen betrokken zijn.

Volledig interactief

De set wordt aangestuurd door middel van een Incident Server en Incident Clients. Deze worden ondersteund met een set hulpantennes, die een sterk draadloos netwerk opzetten. Zelfs afgesloten van de buitenwereld, middenin een tunnel, is er goed bereik. Door middel van de hightech tablet bediening hebben de instructeurs de volledige controle over het scenario. Zo kan er een stoomsimulatie gestart worden bij een bluspoging, kunnen escalerende en de-escalerende scenario’s automatisch gestart worden én kan er volledig interactief met oefen-multigasmeters gewerkt worden. De instructeurs krijgen via de ingebouwde camera’s videobeelden terug om hen te ondersteunen bij hun waarneming en evaluatie.

Niet-destructieve vlamsimulatie

In een echte tunnel is het lastig om met daadwerkelijke hoge vuurlasten te oefenen. De delicate techniek in de tunnel kan dan beschadigd raken. Door middel van FireSpots en Phoenix Silkflames kan de optische illusie van een grote vuurlast toch gewekt worden. Ideaal voor scenariotraining. Daarnaast kan door middel van 3 extra Vesta blustrainers ook nog veilig gewerkt worden met “echt” vuur op basis van propaan.

Volledig mobiel

De gehele set wordt verplaatst in een speciale simulatie aanhangwagen. Door alle oefenmaterialen in gepersonaliseerde euronorm bakken te verpakken, is de hele set extreem snel inzetbaar. Alles wat nodig is voor een oefening is in de aanhangwagen te vinden: van oefenmaterialen tot stroomverdeling.

Details maken het verschil: breed inzetbaar

De set is zo vormgegeven dat deze, desgewenst, ook ingezet kan worden voor andere simulaties. Denk hierbij aan natuurbranden, woningbranden of industriebranden. Naast de rook- en brandsimulatie, is de set uitgerust met een zeer uitgebreide bibliotheek. Deze bibliotheek bevat geluidseffecten, een oefen-AED, explosiekanon, rookslangen en tal van andere oefenmaterialen om hulpverleners jarenlang van uitdagende, realistische scenario’s te voorzien!

Gebruikerstraining: simulatietechniek is een vak

Naast het ontwerpen en het leveren van de materialen mag FireWare ook de brandweerorganisatie van Akureyri in IJsland de fijne kneepjes van het simulatievak bijbrengen. Door de COVID-maatregelen vroeg dit om de nodige creativiteit van beide kanten. Maar, met de speciale online lestool en training op afstand via teams, kon de organisatie toch al starten met het systeem. In het eerste kwartaal van 2022 vindt een vervolgtraining op locatie plaats. Zo wordt het maximale uit de set gehaald!

Bekijk de video van de tunnelset

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent