CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Spectaculaire BVL-beleving Veiligheidsregio Gelderland-Zuid informeert publiek over de maatregelen voor een brandveilige woning

Na de succesvolle samenwerking bij de ontwikkeling van de RedAlert, hebben het team Brandveilig leven en de 24- uurs dienst van Brandweer Nijmegen en FireWare de handen opnieuw ineen geslagen voor de realisatie van een spectaculaire Brandveilig Leven beleving. Een bestaande CoPi-container van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is omgebouwd tot een prachtig nieuw voorlichtingsvoertuig: “Het huis van de familie van der Werf”.

In “Het Huis van de familie van der Werf” wordt het publiek door middel van beleving geïnformeerd over brandveiligheid. Bovendien wordt er aangezet op het nemen van maatregelen om de eigen woning brandveilig(er) te maken. Er wordt gericht gewezen op het nut van het sluiten van binnendeuren, het maken van een vluchtplan en het ophangen van rookmelders. Zo wordt actief bijgedragen aan de missie van Brandweer Nederland: minder branden, minder schade en minder slachtoffers!

Vluchtbeleving in een “echte” woning

Bezoekers hebben drie minuten de tijd om de woning te doorlopen. In deze drie minuten speuren zij naar mogelijke (brand-)gevaarlijke situaties. Het verhaal start in een nette keukenruimte, voorzien van alle meubels en apparatuur die je daar kunt verwachten. Zo is er een echte wasmachine, combi-oven en keuken aanwezig, die allen zijn aangepast op het formaat van de container.

Op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand te zijn in de woning. Zodra de bezoekers de deur naar de volgende ruimte openen, komen zij echter in een heftige afgebrand deel van het huis terecht. De vloer is verbrand, de muren zijn aangetast en het is er donker en warm, alsof het vuur nog niet zo lang geleden gedoofd is. Deze beleving wordt ondersteund door het decor, licht, geluid, geur en rook. Zo worden alle zintuigen geprikkeld.

Dat de beleving drie minuten duurt, is een heel bewuste keuze. Het is de daadwerkelijke tijd die mensen hebben om te vluchten bij een woningbrand. De tijd die de bezoekers nog hebben, wordt in de vloer aangegeven met een ledstrip. Na de beleving van drie minuten staat de woning zo vol met rook, dat veilig vluchten steeds moeilijker wordt. Buiten, bij de ingang, geeft een stoplicht automatisch aan of het voorlichtingsvoertuig klaar is om te betreden door de volgende deelnemer.

Data verzamelen

Tijdens het doorlopen van de woning, wordt een veiligheidsboodschap met de deelnemers gedeeld. Deze boodschap zet aan tot reflectie en actie. Na afloop kunnen bezoekers vragen beantwoorden over wat ze hebben gezien en ervaren en over het thema “Veilig Vluchten”. Dat doen ze op één van de vier mobiele zuilen, die buiten op afstand van elkaar kunnen worden opgesteld. De medewerkers van Brandweer Gelderland-Zuid zijn aanwezig om de bezoekers van meer informatie te voorzien. Met de verzamelde data wordt kunnen de BVL-campagnes in de veiligheidsregio nog beter worden georganiseerd.

Maximale inzet op co-creatie

De realisatie van Het huis van de familie van der Werf mag met recht een co-creatie worden genoemd. FireWare heeft zorggedragen voor het ontwerp en het ensceneringsmateriaal. De bij de bouw betrokken medewerkers van de veiligheidsregio hebben vervolgens de verantwoordelijkheid gedragen voor de aanpassing van de container en de daadwerkelijke realisatie. Vanzelfsprekend is dit van positieve invloed geweest op het investeringsbedrag!

Voor beelden van de feestelijke opening, zie ons nieuwsbericht over de presentatie.

Benieuwd naar andere BVL-oplossingen, zie ons overzicht BVL-belevingen.

Bekijk de video

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent