CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

FireWare op het IJslandse journaal!

14 september 2022

Het is een bijzonder gezicht: onze eigen Sef Hendrickx in het IJslands ondertiteld voor de camera van RÚV, de nationale omroep van IJsland. Op de achtergrond, in de Vaðlaheiðar tunnel, heeft zojuist een calamiteitenoefening plaatsgevonden. Deze oefening is onderdeel van een indrukwekkend simulatieproject in het land van ijs en vuur.

"Wij (FireWare) gebruiken special effects uit de theater- en filmindustrie en passen die zo aan zodat we hulpverleners kunnen helpen om bekwaam te worden en te blijven", zo vertelt Sef. De tunneloefening is georganiseerd in samenwerking met Brandweer Akureyri, de IJslandse wegendienst (Vegagerðin) en onze IJslandse distributeur Landstjarnan (Sverrir Bermann). Net zoals in Nederland, schrijft de IJslandse wet- en regelgeving voor dat er eens in de vier jaar praktisch geoefend moet worden op calamiteiten. Voor de opening van de Vaðlaheiðar-tunnel werd een kleine oefening gehouden. Volgens Ólaf Stefánsson, brandweercommandant in Akureyri, was het nu tijd voor een betere oefening.

Mobiele tunnelbrand simulatie set

Daarom investeerde de IJslandse wegenwacht in een uniek simulatieconcept, ontwikkeld door FireWare en Landstjarnan. Met een trailer vol geschikte oefen- en simulatiemiddelen, is iedere tunnel in het land om te bouwen tot een tijdelijk oefencentrum. Zonder schade te doen aan de omgeving of betrokken mensen én compleet met interactieve hightech aansturing. Naast het ontwerpen en het leveren van de materialen mag FireWare ook de brandweerorganisatie van Akureyri in IJsland de fijne kneepjes van het simulatievak bijbrengen. Hierdoor kunnen de oefenleiders de hulpdiensten ter plaatse nog jarenlang van uitdagende en realistische scenario's voorzien.

Met die kneepjes zit het overigens wel goed. Het was geweldig om met zoveel professionele mensen te werken. Een goede definitie van de leerdoelen, een uitstekende voorbereiding, zeer goed materiaal (😜), veel humor en vooral een geweldig team maakten dit tot een uitstekende oefening!

In ons portfolio lees je meer over de unieke mobiele tunnelbrand simulatie set voor IJsland.

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent