CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Vlucht vanaf februari 2021 mee in de nieuwe BVL-beleving van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: “Huis van de familie Van de Werf”

16 november 2020

Afgelopen zomer zijn de bestaande CoPI-bakken van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid vervangen door een Multi Commando Unit. Samen met het team Brandveilig Leven en de 24-uursdienst van Brandweer Gelderland-Zuid, bouwt FireWare één van deze CoPI-bakken om tot een nieuw voorlichtingsvoertuig: “Het huis van de Familie van de Werf”.

De nieuwe mobiele oplossing heeft als doel om het publiek uit de veiligheidsregio voor te lichten op het gebied van brandpreventie en brandveilig leven. Daarmee wordt actief bijgedragen aan de missie van Brandweer Nederland: minder branden, minder schade en minder slachtoffers. De oplevering van de eigentijdse voorlichtingsoplossing wordt verwacht rond februari 2021.

Van CoPI-bak naar eigentijds voorlichtingsvoertuig vol beleving

Het huis van de Familie van de Werf wordt een echte “walk-through” beleving. Door middel van decor, beeld, licht en geluid wordt een hele ervaring voor de bezoeker gecreëerd. Er wordt een veiligheidsboodschap toegelicht en deelnemers worden aangezet tot reflectie en actie, met als thema: “Veilig Vluchten”. In de Brandveilig Leven beleving ervaren deelnemers hoe het is om te moeten vluchten voor een brand. Tijdens de uitleg wordt de koppeling gelegd tussen de duur van de beleving en de tijd die je hebt om te vluchten, namelijk 3 minuten.

De experience start in een nette keuken, waar op het eerste gezicht weinig aan de hand lijkt te zijn. Echter, zodra de bezoekers de deur naar de volgende ruimte openen, komen zij in het heftige afgebrande deel van het huis terecht. In dit deel is de vloer verbrand, de muren zijn aangetast en het is er donker en warm, alsof het vuur nog niet zo lang geleden gedoofd is. In dit verhaal heeft de dichte deur ervoor gezorgd dat de keuken intact is gebleven.

Data verzamelen

Naast het toelichten, reflecteren en activeren van de doelgroep, is het vergaren van data ook van groot belang. Deze data wordt verzameld in de spel-en-informatiezone, waar deelnemers uitkomen als ze zijn gevlucht uit het huis van de familie van de Werf. De vragen op de vragenzuilen hebben betrekking op het thema “Veilig Vluchten”, maar ook op wat de bezoekers binnen hebben gezien. De medewerkers van Brandweer Gelderland-Zuid zijn aanwezig om de bezoekers van meer informatie te voorzien.

De verzamelde data wordt primair ingezet voor het beter organiseren van BVL-campagnes in de veiligheidsregio.

COVID-19

Het huidige corona-virus is zeker een factor om rekening mee te houden. Het ontwerp respecteert de 1,5 meter afstand tussen bezoekers. Maar ook wordt ervoor gezorgd dat de installatie makkelijk schoon te maken en goed te ventileren is. Al in het productieproces wordt er rekening gehouden met COVID. Het realisatieproces is zo ingericht dat werken op afstand mogelijk is. Hier wordt onder andere de nieuwe studio van FireWare voor ingezet. Zo komen we ondanks alle beperkingen toch vooruit!

Red Alert

De nieuwe mobiele oplossing van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zal samen met de Red Alert een groter geheel gaan vormen. Ook de Red Alert is een voorlichtingsvoertuig van de veiligheidsregio. Red Alert richt zich voornamelijk op schoolgaande jeugd en gezinnen met jonge kinderen. Het huis van de Familie van de Werf is een aanvulling hierop en zal zich richten op jeugd, volwassenen en senioren. Een mooi detail is dat de Red Alert ook in co-creatie met FireWare is gebouwd!

Bekijk de promo video

De eigentijdse voorlichtingscontainer van Brandweer Gelderland-Zuid is vanaf februari 2021 operationeel. Nu al nieuwsgierig? We warmen je alvast op met deze promo video!

Ook op zoek naar een BVL of voorlichtingsoplossing?

Het team van FireWare heeft een ruime ervaring in het maken van voorlichtingsvoertuigen, pop-upstores, roadshows en escaperooms. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden. We kunnen ook goed helpen de bestaande oplossingen aan te passen aan de 1.5 meter samenleving!

Bekijk ook het nieuwsitem van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, in de nieuwste editie van Multinieuws: https://www.vrgz.nl/media/2985/multinieuws-5-2020.pdf

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent