CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Veiligheidsregio Fryslân kiest voor dynamisch ensceneren met Incident Server en Client

07 november 2019

Elf jaar geleden startte Veiligheidsregio Fryslân met een uniek experiment: het centraal aansturen van alle oefenmaterialen met behulp van een mengpaneel. In dit experiment werd gekozen voor oplossingen en protocollen die veelvuldig binnen het theater gebruikt werden. Voor de aansturing van de vlameffecten en rookmachines werd DMX ingezet, voor draadloos geluid werd gekozen voor zenders. Frans Stabel van de veiligheidsregio had de ambitie om de geoefendheid van de manschappen naar een hoger niveau te brengen door middel van dynamische ensceneringen. Een ambitie waar hij glansrijk in geslaagd is!

Technologische ontwikkelingen

Ten tijde van het experiment mocht FireWare de toenmalig moderne set leveren en een groep oefenleiders opleiden in het gebruik ervan. Door de jaren heen zijn er vele mooie oefeningen gerealiseerd. De technologische ontwikkeling is de laatste jaren echter in sneltreinvaart gegaan. Tijdens een recente evaluatie op het dynamisch ensceneren, bleek er ruimte voor verbetering.

De aansturing van het mengpaneel was complex, opleiden van oefenleiders was noodzakelijk om de centraal bediende dynamische enscenering op te zetten. Daarnaast zijn veel kabels nodig en feedback door middel van videostreams ontbreekt. Het voornaamste nadeel dat werd ervaren was dat er een apart mengpaneel nodig was voor zowel de aansturing van de rookmachines en vlameffecten als voor de geluidseffecten.

Incident Server en Client

“Kan dat tegenwoordig niet anders?”, vroeg Frans Stabel zich af. Mede op zijn verzoek ontwikkelde FireWare daarom de Incident Server en Incident Client. Een krachtig aansturingssysteem voor dynamische oefeningen. Met één of meerdere tablets kunnen oefenleiders alle effecten van de oefening draadloos bedienen. Daaronder vallen alle vlameffecten, de rookmachines, overige effecten en het mixen van het geluid. Daarnaast krijgt de oefenstaf videobeelden van de oefening op de tablet te zien, om zo letterlijk beter te kunnen schakelen. Ook is de opbouwtijd een heel stuk minder, binnen 10 minuten is een systeem opgezet! Incident Server en Clients zijn compact en maken draadloos verbinding met elkaar.

Op 4 november 2019 is de set, bestaande uit een Incident Server en twee Clients, officieel overgedragen. Nieuwe oefenmaterialen waren niet nodig. De oefenmaterialen in bezit van de veiligheidsregio konden gewoon aan het nieuwe aanstuursysteem gekoppeld worden. Wel zo handig! Nog dezelfde avond, werd de eerste oefening met de set gedraaid. Wij wensen Veiligheidsregio Fryslân nog vele mooie oefenmomenten toe met deze geweldige set!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent