CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Realistische oefenpoppen voor Nationaal Trainingscentrum CBRN

10 juli 2020

Afgelopen maandag droeg FireWare een reeks realistische oefenpoppen over aan het Nationaal Trainingscentrum CBRN in Vught. FireWare en het Defensie CBRN centrum bundelen kennis om realisme tijdens een oefening naar het hoogst mogelijke niveau te tillen. Onderstaand delen we graag de verslaggeving van Kapitein (R) Yaïr da Costa met jullie. 

Realistische oefenpoppen voor Nationaal Trainingscentrum CBRN

Het Defensie CBRN Centrum (DCBRNC) heeft sinds begin juli realistische oefenpoppen ontvangen die op termijn gebruikt gaan worden op het Nationaal Trainingscentrum (NTC) CBRN in Vught. De poppen tonen zeer realistische vormen van letsel die plaats kunnen vinden tijdens een (CBRN-)calamiteit. De poppen zijn geleverd door het Nederlandse bedrijf FireWare. In tegenstelling tot de ‘normale’ oefenpoppen die voorheen gebruikt werden, zijn de nieuwe poppen bijna niet van echt te onderscheiden. Niet alleen lijken de nieuwe oefenpoppen op echte mensen, ook is er gedacht aan het zo realistisch mogelijk maken van de verschillende vormen van ‘letsel’ die de oefenpoppen hebben. Zo zijn er poppen met ‘brandwonden, ‘blastletsel’ en CBRN-gerelateerd letsel.

De poppen zijn door het DCBRNC aangeschaft bij het Nederlandse bedrijf FireWare. Dit bedrijf levert trainings- en oefenmateriaal voor de verschillende hulpinstanties, waaronder de realistische oefenpoppen waar het NTC CBRN sinds kort over beschikt. Op het Nationaal Trainingscentrum CBRN bevindt zich een oefenterrein van circa zes hectare groot waarop meerdere realistische scenario’s beoefend kunnen worden. Zo beschikt het terrein over bijvoorbeeld een nagebouwd winkelcentrum, een vliegtuigromp en een compleet metrostation. Hier wordt regelmatig geoefend door civiele hulpinstanties, anti-terreureenheden en militairen uit binnen- en buitenland. Dankzij de nieuwe oefenpoppen kan binnenkort nóg realistischer geoefend en getraind worden door gebruikers van het NTC CBRN.

Ook interesse om op het CBRN centrum van Defensie te oefenen? Kijk dan vooral op de website van het Nationaal Trainingscentrum CBRN: www.dcbrnc.nl

Gebruikte afbeeldingen zijn afkomstig van FireWare en het Defensie CBRN Centrum.

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent