Opleiden, trainen en oefenen (OTO) is van groot belang voor brandweer, politie en Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Investeren in blijvende vakbekwaamheid bij hulpverleners versterkt de effectiviteit en kwaliteit van de veiligheid. Opleiden, trainen en oefenen zorgen ervoor dat men weet hoe er gehandeld moet worden bij een crisis.
Multidisciplinaire samenwerking
Er zijn vaak meerdere hulpdiensten betrokken bij een crisis. Weten waar bevoegdheden en verantwoordelijkhedenn liggen, is van cruciaal belang voor de crisisbeheersing. Multidisciplinaire samenwerking en voorbereiding vormen de kern van slagvaardig optreden bij een crisis. Brandweer, politie, GHOR en gemeenten maken daarover afspraken met elkaar. Deze afspraken worden vastgelegd in een Incidentbestrijdingsplan, waarin wordt beschreven welke partijen betrokken zijn bij de diverse scenario’s die zich kunnen afspelen, wie verantwoordelijk is voor welk proces en welke partijen een rol hebben in de bestrijding.
Multidisciplinaire scenario’s oefenen
De kwaliteiten van de verschillende hulpverleningsorganisaties gecombineerd met de afspraken uit het Incidentbestrijdingsplan vormen de basis voor crisisbeheersing. Het is echter ook van groot belang de multidisciplinaire vakbekwaamheid in de praktijk te oefenen. Een enscenering is een effectief middel om hulpverleners op een veilige manier kennis te laten maken met de praktijk. Een multidisciplinaire oefening vraagt veel van de enscenering. Een incident heeft een bepaald zwaartepunt, maar de andere disciplines willen ook uitgedaagd worden. En soms verandert het zwaartepunt tijdens de inzet.
Bekijk hieronder enkele voorbeelden van multidisciplinaire scenario’s die FireWare in het verleden gefaciliteerd heeft.
- 1
- 2
- 3
- Volgende »