CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Nieuwe oefenset Industriële brandbestrijding voor Sitech / Chemelot

17 november 2022

Chemelot is een chemisch georiënteerd terrein van maar liefst 800 hectare groot. Op dit terrein werken 8.100 mensen in 150 bedrijven en 60 fabrieken aan producten die we elke dag, direct of indirect, nodig hebben. Leuk detail: er is maar liefst 50 kilometer aan weg en 60 kilometer aan spoorweg op het terrein te vinden!

Op Chemelot wordt er volgens zeer strenge veiligheidseisen gewerkt. Zo is er bijvoorbeeld een extreem gespecialiseerde brandweerorganisatie op het terrein te vinden. Met tal van bijzondere voertuigen die speciaal zijn ontwikkeld voor de chemische industrie.

Het spreekt voor zich dat deze brandweermensen ook moeten werken aan hun vakbekwaamheid. Daarom wordt er elk jaar een groot aantal oefeningen georganiseerd door het fantastische team van vakbekwaamheid. Zowel op het eigen oefencentrum als op het terrein en zowel mono- als multidisciplinair. Dit uiteraard zonder de veiligheidseisen op de locatie uit het oog te verliezen.

Het begint met het delen van kennis

Voor de zomervakantie is er een meerdaagse kennissessie georganiseerd met het team van vakbekwaamheid en FireWare. Tijdens deze kennissessies zijn inzichten gedeeld over het ensceneren in complexe industriële omgevingen. In theorie, maar ook vooral in praktijk. Door te experimenteren, te brainstormen en te testen. Maar, vooral ook door kwetsbaar op te stellen zijn er tal van nieuwe inzichten opgedaan. Inzichten waardoor er in het aankomende jaar een aantal nieuwe producten ontwikkeld zullen worden!

Een indrukwekkende set oefenmaterialen

Om de inzichten die opgedaan zijn tijdens de kennissessies in de praktijk te brengen is er door Sitech geïnvesteerd in een indrukwekkende set oefenmaterialen. Oefenmaterialen die passen bij de complexiteit van een terrein als Chemelot! Denk hierbij aan het vermogen om écht grote hoeveelheden rook te simuleren, incidenten met gevaarlijke stoffen te ensceneren, industriële branden en oefeningen met slachtoffers. Zowel in ATEX omgevingen als NON-ATEX.

Hier stopt het niet

Door intensiever samen te werken en te verbinden met andere partners wordt er steeds meer kennis en kunde opgedaan in het simuleren van incidenten in industriële omgevingen. Wij kijken bij FireWare alvast uit naar de volgende ontwikkelingen. We houden jullie op de hoogte!

Ook een complexe ensceneringsuitdaging?

FireWare denkt graag mee met ensceneringsuitdagingen. Van heel groot tot heel klein. Van heel simpel tot extreem complex. Ook een ensceneringsuitdaging? Neem vooral contact met ons op!

Bekijk de video

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent