CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Diverse brandhaarden met een doorslag bij Oefening Proeftuin

10 december 2019

Gedurende drie avonden in november 2019 mocht team FireWare ondersteunen bij monodisciplinaire clusteroefeningen. Manschappen, Bevelvoerders en Officieren van Dienst uit Gelderland-Midden werden uitgedaagd om veilig en effectief te oefenen in het kader van technische hulpverlening en brandbestrijding.

Op de drie avonden werd telkens dezelfde oefening gedraaid. Het scenario begint met een kop-staartbotsing bij de proeftuin in Randwijk. Het voorste voertuig schiet door en botst frontaal op een stapel kuubskisten. Het voertuig vliegt in brand en vervolgens vatten ook de houten kisten vlam. Omdat de kisten tegen de muur van een pand zijn gestapeld, vindt de brand ook doorslag. De eenheden komen hierdoor voor diverse dilemma’s te staan. Voor de volledige enscenering van de branden is beroep gedaan op de verhuurvloot en expertise van FireWare.

Levensecht inzetten

Voor de branden op het buitenterrein is een combinatie van echt vuur en gesimuleerd vuur toegepast. Door twee Vesta blustrainers te plaatsen bij de voertuigen, konden de eenheden de vuurhaarden daadwerkelijk blussen. Met behulp van Brandgel vatte ook het dak van het voorste voertuig vlam.

Waar vuur is, is rook. Voor een realistische rookvorming zijn 2 Stratus rookmachines ingezet, in combinatie met Outdoor rookvloeistof. Deze rookmachines zijn met behulp van een Dichte Rookslang verder van de enscenering verwijderd. Daardoor kon er gewoon geoefend worden met water. Het vlammenbeeld werd voltooid door plaatsing van Phoenix Silkflames en FireSpots.

Doorslag van de brand

Voor de enscenering van de binnenbrand is beroep gedaan op vlamsimulaties en oefenrook. Twee Stratus rookmachines met Heavy rookvloeistof zorgden voor een realistische rooklaag in het pand. In combinatie met 2 Phoenix Silkflames zorgde dit voor een erg realistisch vlambeeld!

Het was erg gaaf om deze brandenscenering te mogen verzorgen. Ook was het leuk om de eenheden een aantal tips mee te kunnen geven tijdens de opbouw van onze ensceneringen. Ontdekken hoe onze expertise en verhuurvloot het verschil kunnen maken bij jouw oefening? We gaan graag vrijblijvend met je om tafel!

Bekijk de video's

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent