CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

90 Cumulus, 10 Stratus en 18 Cirrus accu rookmachines voor Veiligheidsregio Limburg-Noord

16 juni 2022

Na een intensief aanbestedingstraject van Veiligheidsregio Limburg-Noord is de keuze uiteindelijk gevallen op de rookmachines van FireWare. En daar zijn we best trots op. Eerlijk is eerlijk, makkelijk was het niet. De veiligheidsregio had strenge eisen. Niet alleen over de machine zelf, maar ook over de vloeistoffen, reparaties, bediening, duurzaamheid en het onderhoud. Want, het gaat immers niet om een rookmachine. Het gaat om een goede oplossing voor rooksimulaties op elk gewenst moment. Om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de vakbekwaamheid van de hulpverleners in de regio.

Bij FireWare vinden we het fijn als we weer uitgedaagd worden én op scherp gezet worden. Zo kunnen we onze producten en diensten namelijk steeds beter maken! Precies dat is in dit traject ook gebeurd.

Niet alleen de machine, maar ook het beheer

Alle rookmachines zijn standaard al verpakt in duurzame kunststof kisten mét een bijpassend schuiminterieur. Zo blijven de machines ook heel tijdens transport en opslag. De behuizingen zijn van roestvast staal om corrosie te voorkomen. De extra handvaten zorgen ervoor dat de machines makkelijk te tillen zijn, los van hoe vol de kan rookvloeistof zit. Door de losse tanks is er makkelijk te wisselen tussen de diverse rookvloeistoffen. Zo kan er makkelijk voor elk scenario de juiste vloeistof gekozen worden.

Speciale aandacht is er ook voor reparatie en onderhoud. Zo zijn de netsnoeren makkelijk en zonder gereedschap te vervangen. Een team van de veiligheidsregio wordt speciaal opgeleid om alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden zelf uit te kunnen voeren. Ze kunnen zelfs zelf bepalen of een reparatie onder garantie valt of niet. Dat is pas samenwerken op basis van vertrouwen.

Voor de eindgebruiker

Maar ook aan de eindgebruiker is gedacht. Door middel van QR-codes op de zijkant van de machine heeft de eindgebruiker direct toegang tot het gebruikersportaal van de machine. Compleet met gebruiksaanwijzingen en instructiefilmpjes. De bediening kan op de machine plaats vinden, maar ook via een draad gebonden en een draadloze afstandsbediening. De machines kunnen continue rookgeven én zijn eventueel  met een timer in te stellen. De speciale boost-functie zorgt ervoor dat er tijdens het blussen extra stoomvorming gesimuleerd kan worden. Door middel van de Storz-koppeling aan de voorkant van de machine kunnen diverse accessoires aan de rookmachines gekoppeld worden. Bijvoorbeeld een geperforeerde slang om natuurbranden en uitslaande branden te simuleren.

Verticale rook

Elke brandweerman en -vrouw ter wereld weet dat rook en hete lucht opstijgt. Daarom kunnen de Cumulus en Stratus rookmachines ook verticaal ingezet worden. Op die manier kunnen extreem realistische rookbeelden gecreëerd worden. Rookbeelden die de werkelijkheid veel beter benaderen dan zomaar een kamer vol met rook pompen!

Afgelopen week mochten we de eerste machines uitleveren. Compleet in kisten met bedrade én draadloze afstandsbediening!

Duurzaamheid

We waren super blij met de eis dat de machines geleverd moesten worden met zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal. Dat was ook niet nodig: De machines zijn immers makkelijk op een pallet te stapelen door de euronorm kratten. Deze hebben een maat die afgeleid is van een europallet. Door het ingebouwde schuiminterieur zijn verpakkingssnippers overbodig.

Uitleveren is een feestje

Als de dag dan daar is om de eerste batch uit te leveren, dan is dat een feestje! Zowel voor het team van FireWare, als het team van Veiligheidsregio Limburg-Noord. Met een grote bus vol machines ging de reis van Wieringerwerf naar Venlo. En hoe tof is het dan om de dag te beginnen met échte Limburgse vlaai?!

Niet elke dag ben je in de gelegenheid om mooie foto’s te maken met heel veel rookmachines. In de kazerne zijn alle machines dan ook uitgepakt en uitgestald voor een mooie groepsfoto. Al zeggen we het zelf: wat een indrukwekkend gezicht!

Wij wensen Veiligheidsregio Limburg-Noord heel veel oefenplezier toe met de nieuwe rookmachines. En we willen de veiligheidsregio ook bedanken voor het vertrouwen én het inspirerend samenwerken. Want die QR-code op de machines, dat is een innovatie die uit deze aanbesteding naar boven is gekomen. Een innovatie die vanaf nu op alle oefenmaterialen van FireWare wordt doorgevoerd en waar álle veiligheidsregio’s en gebruikers wat aan hebben!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent