CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Wat is een realistische trainingsomgeving? Een workshop bij Veiligheidsregio Haaglanden

03 juli 2017
Realistische trainingsomgeving 2
Realistische trainingsomgeving 3
Realistische trainingsomgeving 4
Realistische trainingsomgeving 5
Realistische trainingsomgeving

Op dinsdag 24 juni was de vakbekwaamheidsdag van de Veiligheidsregio Haaglanden. In de stijlvol verbouwde boerderij “Delflandhoeve” werden ideeën en visies met elkaar gedeeld. Hoe ziet oefenen er in 2020 uit? En wat betekent dat voor een brandweerorganisatie? Zomaar een aantal vragen waar de ruim 30 aanwezige medewerkers van de afdeling vakbekwaam zich deze dag over hebben gebogen.

FireWare mocht een workshop verzorgen. Het centrale thema hierbij was: wat is een realistische oefenomgeving? En welke nieuwe (en hele oude ) inzichten kunnen we hierbij gebruiken? Ter inspiratie zijn verschillende nieuwe didactische ideeën en concepten besproken. Van interactieve eerste-hulpsimulatoren tot escaperooms. Van nieuwe modulaire oefencentra tot je eigen stad als oefencentrum…

Er zijn verschillende manieren om naar realisme te kijken: één concept gaat ervan uit dat de omgeving en de situaties zo echt mogelijk worden nagebootst: zintuiglijk realisme. Een andere denkrichting is dat de cursist altijd beseft dat de situatie “nep” is, maar dat de dilemma’s echt zijn: een realistische trainingsomgeving zien als een spel…. Beide methodes zijn goed bruikbaar, en als ze goed uitgevoerd worden kan de cursist helemaal in zijn oefening opgaan!

Om met dit concept te spelen is er in 4 groepen gewerkt aan het verzinnen van leuke, actieve spellen voor een 4-tal specialismen binnen de Veiligheidsregio Haaglanden. Zo is er gekeken naar speloplossingen voor het Surf & Rescue team, de bedieners haakarmchassis, de kraanmachinisten en de bedieners hoogwerker. Uiteraard zijn de uitkomsten aan elkaar gepresenteerd. En hier zaten hele bruikbare spelvormen tussen!

De dag is afgesloten met een leuke, informele barbecue. Wij vonden het  fantastisch dat we als FireWare mochten helpen bij dit inspiratievolle evenement!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent