CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Vervolgtraining Ensceneren bij Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland

12 februari 2020

Op zaterdag 1 februari mochten we de Vervolgtraining Ensceneren verzorgen bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Voor de aanwezige oefenleiders was dit de ideale kans om hun kennis op het gebied van ensceneren verder uit te breiden. Voor de meeste deelnemers was het al een aantal jaar geleden dat ze de basiscursus ensceneren hadden gevolgd. Een ideale kans om de basis weer op te frissen en de enscenerings-uitdagingen waar ze de afgelopen jaren tegenaan gelopen zijn aan te pakken!

Enscenering in korte tijd opbouwen

Eén van de  grootste uitdagingen bij een enscenering is tijdsdruk. Om 17:30 komt de oefenleider vaak thuis uit zijn werk. Om 19:30 start de oefenavond. In de tussentijd moet er nog gegeten worden, de kinderen naar bed én een goede enscenering opgebouwd worden. Tijdens deze cursus zijn we er in geslaagd om binnen 4 minuten (!) een goede brandenscenering neer te zetten.

Schoon werken en gevaarlijke stoffen

Contaminatie en de-contaminatie zijn belangrijke onderwerpen in het brandweervak. Zeker met de huidige aandacht voor het schoon werken. Tijdens de vervolgcursus zijn verschillende uitdagende oefeningen en ensceneringsprincipes besproken, om ook deze onderwerpen nog uitdagender én leuker te kunnen beoefenen. Daarnaast zijn er diverse ensceneringstechnieken uitgeprobeerd voor incidenten met gevaarlijke stoffen, zodat er nog realistischer kan worden geënsceneerd.

Spelvormen

Niet elke oefening hoeft een inzetoefening of scenariotraining te zijn. Er zijn heel veel verschillende werkvormen te verzinnen die ingezet kunnen worden tijdens de oefenavond. Tijdens deze dag zijn tal van spellen en spelvormen de revue gepasseerd. En met deze andere manier van denken waren de cursisten ook prima in staat hun eigen spellen te gaan verzinnen! Dat beloofd heel wat voor de diverse posten in de regio.

Slachtoffers

Tijdens de verdiepingstraining is er verder ingegaan over het gebruik van slachtoffers tijdens een oefening. Wat kan er nog meer met de oefenpop? En wat zijn alternatieven? Hoe kunnen slachtoffers ook in een multidisciplinair scenario een rol spelen en hoe behalen alle ketenpartners dan hun oefendoelen? Allemaal zaken die de ervaren ensceneringspecialist kan integreren in een oefening.

Basisprincipes brandbestrijding

Een groot deel van de ensceneringstraining is besteed aan het ensceneren op basis van de basisprincipes brandbestrijding. Hoe zorgen we voor een zo realistisch mogelijk rookbeeld? En wat kunnen we voor extra elementen brengen in de rondom verkenning? Denk aan vocht op de ramen, aanslag en eventueel barsten in de ruiten. Hoe laten we een deur puffen?

Een topdag!

De ensceneringstraining deel 2 bij VR Zaanstreek-Waterland was een echte topdag. Er is veel geleerd, veel geïnspireerd en vooral ook veel uitgeprobeerd. Dat kan ook niet anders met zo’n enthousiaste groep mensen, die hun vrije zaterdag opofferden voor de cursus. Dit allemaal met het doel hulpverleners te helpen vakbekwaam te laten worden én blijven!

Ook meer leren over ensceneren?

FireWare heeft een ruime ervaring in het verzorgen van ensceneringstrainingen. Dit doen we op basis van een drietal (oplopende) niveaus. Op die manier is er altijd een opleiding die bij je huidige kennis- en ervaringsniveau past. De inschrijving kan als groep of op individuele basis plaats vinden en wordt georganiseerd op locatie of bij FireWare. Kijk voor meer informatie maar eens op onze website!

Bekijk de video

Bekijk de leuke video van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland voor een goede indruk van de vervolgtraining!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent