CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

TGB Amsterdam Amstelland

TGB Amsterdam Amstelland

TGB-Amstelland-1
TGB-Amstelland-2
TGB-Amstelland-3
TGB-Amstelland-4
TGB-Amstelland-5
TGB-Amstelland-6
TGB-Amstelland-7
TGB-Amstelland-8
TGB-Amstelland-9
TGB-Amstelland-10
TGB-Amstelland-11
TGB-Amstelland-12
TGB-Amstelland-13
TGB-Amstelland-13
TGB-Amstelland-15
TGB-Amstelland-16

TGB, of Terrorisme Gevolg Bestrijding, is een groot thema binnen de hulpverleningswereld en daarbuiten. FireWare heeft inmiddels een ruime ervaring in het inrichten van levensechte omgevingen waarbij incidenten met een groot aantal slachtoffers realistisch worden geënsceneerd.

Zo is onder andere ook dit TGB lab van de veiligheidsregio Amsterdam Amstelland door FireWare ingericht. Een oefenomgeving waar veilig, zonder “pottenkijkers” kan worden geoefend.

In deze ruimte is een horecagelegenheid nagebouwd waar diverse incidenten gesimuleerd kunnen worden. Denk aan een steekpartij, een shooting en andere vormen van aanslagen. De brandweermensen die beoefend worden staan te wachten in de garderobe. Op de monitoren van de beveiligingscamera’s is de instap van het arrestatieteam te zien. Vervolgens kan er door de cursisten gehandeld worden in een realistische setting.

De hele installatie is te bedienen door middel van de telefoon of tablet van de instructeur. Licht, geluid en beeldeffecten kunnen zo gemanipuleerd worden om een nóg betere aansluiting te hebben bij de beleving en de leer- en lesdoelen.

 

Terrorisme Gevolg Bestrijding ERIC

TGB ExpoRIC-1
TGB ExpoRIC-2
TGB ExpoRIC-3
TGB ExpoRIC-4
TGB ExpoRIC-5

TGB, Terrorisme Gevolg Bestrijding, is een groot thema binnen de hulpverleningswereld en daarbuiten.

FireWare heeft inmiddels een ruime ervaring in het inrichten van levensechte omgevingen waarbij incidenten met een groot aantal slachtoffers realistisch worden geënsceneerd. Zo is onder andere ook dit tijdelijke TGB lab op vliegveld Twente door FireWare ingericht.

Om een beeld te geven over hoe zo’n lab eruit kan komen te zien is er op de ExpoRIC een klein TGB lab nagebouwd met als thema “Hoe sterk sta jij in je schoenen”.  Het betreft een shooting in een horecagelegenheid in Enschede. De projectie, vuur, geluid- en lichteffecten worden door de FireWare speciale TGB sturing bediend. De instructeur logt in met zijn of haar telefoon, en alle functies zijn binnen handbereik. Zo kunnen de dilemma’s scherp neergezet worden. Uiteraard gecombineerd met een realistische enscenering met de FireWare simulatieproducten.

7 scenario’s voor de COPI dagen van Veiligheidsregio Flevoland en Gooi- en Vechtstreek

COPI Flevoland-1
COPI Flevoland-2
COPI Flevoland-3
COPI Flevoland-4
COPI Flevoland-5
COPI Flevoland-6

16 tot en met 20 April 2018 vonden op kamp Nieuw Milligen, de jaarlijkse COPI dagen van de Veiligheidsregio's Flevoland en Gooi- en Vechtstreek plaats. Dit afgesloten militaire terrein was een ideale, veilige leeromgeving voor de OvD's (Officieren van Dienst), om multidisciplinair te oefenen. In het middelpunt hierbij stond het COPI-overleg (Centraal Overleg Plaats Incident).

FireWare mocht hierbij vanuit haar verhuurvloot de enscenering verzorgen. Maar liefst 7 uitdagende scenario's zijn gerealiseerd. Daarnaast zijn er twee evaluatie installaties geplaatst voor een optimale waarneming.

Starten met een Escaperoom

De dag startte met een communicatieoefening. In een speciaal door FireWare ontwikkelde escaperoom, werd er gewerkt aan de 'zachte' vaardigheden: communicatie, geduld, overzicht, samenwerken en het collectieve geheugen. Met radiografisch bestuurbare auto's werden diverse opdrachten uitgevoerd. Tijdens de opdrachten werd men gehinderd door virtuele opdringerige verslaggevers met stomme vragen.

Een leuke leervorm om als groep een constructieve ontwikkeling door te maken!

Twee banen 6 scenario's

Er is gewerkt met 2 banen die parallel draaien. Elke baan was voorzien van 3 uitdagende scenario's. Zo was er op baan één; een ongeval in een ambassade met een niet meewerkende ambassadeur. Een zwembad met een chloorlekkage en een groot aantal bezoekers, vormde het tweede scenario. En tot slot mochten de OvD's hun tanden zetten in een brand in een discotheek. Helaas was de -beschonken- burgemeester van de gemeente één van de bezoekers.

Op de tweede baan is er bij het eerste scenario een militaire helikopter neergestort. In het tweede scenario hebben dierenactivisten proefdieren vrijgelaten die drager zijn van een besmettelijke ziekte. En het derde scenario bestond uit een voorbereiding op een terroristische aanslag die uit de hand liep. Al met al pittige scenario's met veel dilemma's en leermomenten!

Beleving centraal

Het doel van projectleider Robert Raben van VR Flevoland was dat de beleving van de OvD's weer centraal kwam te staan; een kloppende beeldvorming in een realistische enscenering. Een mooie uitdaging voor FireWare! Zo is er veel aandacht geschonken aan het decor. Van speciaal voor deze oefening gemaakte -oefen-proefdieren tot een speciaal logo voor de discotheek. Van een groot aantal rookmachines tot perfecte explosies. Alles is in het werk gezet om een mooie leeromgeving te maken voor de OvD's.

Goede feedback is alles

Uiteraard is het van belang om de beoefende OvD's van goede feedback te voorzien. En niets is zo vervelend dan een waarnemer die continue in je nek zit. Daarom zijn er door FireWare speciale waarnemer-sets in de COPI-containers geplaatst. Een goede camera met extreem goed geluid in een compacte behuizing; zo konden de waarnemers de voortgang in de container volgen op een groot scherm, zonder in de weg te lopen.

Binnen FireWare kijken we terug op een geweldig evenement. De samenwerking met de medewerkers van de twee veiligheidsregio's was fantastisch. Inspirerend samenwerken in zijn puurste vorm! Bedankt!

Heeft u ook een grote of kleine oefening? En wilt u deze ook geheel of gedeeltelijk door FireWare laten ensceneren? Neem dan gerust contact met ons op!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent