CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Mobiele Trainingsunit voor dynamische, interactieve BHV-trainingen van Trigion

In nauwe samenwerking met Trigion, ontwikkelde FireWare de mobiele trainingsunit (MTU). Deze trailer, die met een BE-rijbewijs te rijden is, heeft alles aan boord om een dynamische, interactieve BHV-training op locatie te verzorgen!

Een nieuwe kijk op BHV-onderwijs

De mobiele trainingsunit vervangt de traditionele gasgestookte trailer die reeds in het bezit van Trigion was. In deze nieuwe unit is gekozen voor digitale simulatie en gamification technieken in plaats van de inzet van gasgestookte brandhaarden. Blussen is vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van een BHV-training. In deze installatie kan echter veel breder geoefend worden. Denk aan een grote diversiteit aan EHBO-scenario’s, het inzetten van de AED en brandmeldcentrales, gasmeten, melden en de overdracht van het incident naar de professionele hulpverlener.

Om de kennis en kunde van de cursist op peil te brengen, wordt er gewerkt met spelvormen. In de gameroom worden de deelnemers uitgedaagd om zo snel mogelijk antwoord te geven op uiteenlopende vragen over BHV. De ster van deze gameroom is de robot Bernadette. Het hoofd van Bernadette is een beeldscherm, waarop de vragen worden gesteld en feedback wordt verleend. De robot is compleet in stijl van de bedrijfscultuur van Facilicom Group, moederorganisatie van Trigion.

Verschillende soorten vragen

Natuurlijk is het mogelijk om met A/B en goed/fout vragen te werken. Deze installatie gaat echter veel verder. Zo is het mogelijk om voorwerpen te scannen. Het systeem kijkt dan of het juiste voorwerp gescand is. De oefenleider kan de cursist bijvoorbeeld uitdagen om het juiste desinfectiemiddel te scannen. Ook is het mogelijk om voorwerpen in een bepaalde volgorde te scannen. Denk hierbij aan het scannen van alle voorwerpen die nodig zijn bij het behandelen van een schaafwond, dan uiteraard wel in de juiste volgorde!

Tot slot is het ook nog mogelijk om met cameravragen te werken. Deze werkvorm is ideaal voor het testen van vaardigheden. Zo wordt de cursist uitgedaagd een snelverband aan te leggen. Door middel van de ingebouwde webcam in de Bernadette Robot, wordt een foto gemaakt van het resultaat. De foto wordt naar de iPad van de instructeur gestuurd. Hij of zij kan dan beoordelen of de opdracht juist is uitgevoerd.

FireWare Interactive Incident Trainer, de F.I.I.T.

Naast de gameroom, is de mobiele oplossing van Trigion uitgerust met een F.I.I.T.. In deze ruimte zullen de cursisten door het gehele proces van een gesimuleerd ongeval geloodst worden. De cursist ziet een ongeval gebeuren, gaat handelen en doet de overdracht naar de professionele hulpverlener. Bovenop de basisuitrusting, is de F.I.I.T. van Trigion voorzien van een oefen-brandslanghaspel, digitale oefenblussers, een brandmeldcentrale, oefen-AED, oefengasmeter en een EHBO koffer. Voor het beoordelen van de reanimatietechniek, wordt gebruik gemaakt van een geavanceerde reanimatiepop.

Het interieurlicht van de trailer verandert automatisch mee met het scenario. Zo varieert de verlichting van knipperende lampen in een discotheek, tot blauwe zwaailampen bij aankomst van de ambulance en tot kille TL-verlichting op kantoor. Zo wordt steeds de juiste sfeer neergezet!

Meer EHBO en reanimatie-scenario’s

In de F.I.I.T. is het mogelijk om verschillende (EHBO-)incidenten te simuleren. Denk hierbij aan scenario’s met hoogenergetisch letsel, verschillende soorten snijwonden, circulatie-stilstanden, allergische reacties, botbreuken, diverse soorten val-scenario’s en nog veel meer.  Met dit brede pakket aan incidenten wordt trainen in de F.I.I.T. nooit saai. Elk jaar komen er omgevingen en incidenten bij, die de cursist weer voor nieuwe dilemma’s plaatst.

Maatwerk

De nieuwe mobiele trainingsunit voor Trigion is ontworpen met “maatwerk voor de eindgebruiker” in het achterhoofd. De omgevingen in de simulatieruimte zijn zo snel te wisselen dat er niet alleen maatwerk per organisatie geleverd kan worden, maar ook nog per individuele BHV-er. Zo kunnen er bijvoorbeeld scenario’s in een ziekenhuisomgeving beoefend worden. Maar binnen het ziekenhuis is er een verpleegafdeling, een werkplaats en een keuken. Afhankelijk van de werkplek van de BHV-er binnen de organisatie, kan zowel de omgeving als het type incident dat beoefend wordt aangepast worden.

Verschillende lesvormen

Elke groep waar les aan gegeven wordt, kent zijn eigen groepsdynamiek. Deze unit is zo ontworpen dat er op verschillende manieren les gegeven kan worden. Zowel klassikaal, individueel als in kleine groepjes. Er zijn verschillende spellen in verschillende spelvormen te spelen op spelzuilen. Er kan een spel geselecteerd worden dat aansluit bij de doelgroep, waardoor de cursisten zelfstandig kunnen werken. Door de unieke vormgeving met de speciaal ontworpen banken kan de gameroom ook als klaslokaal gebruikt worden. De cursisten kijken dan mee op een groot scherm wat er in de F.I.I.T. gebeurt en kunnen hier dan feedback op geven.

Digitaal blussen

Er wordt natuurlijk ook geblust in de nieuwe trainingsunit. Er zijn verschillende simulatieblusmiddelen aanwezig. Zo zijn er een CO2-blusser, sproeischuimblusser en slanghaspel aanwezig. De vlammen worden geprojecteerd op één van de drie wanden. Zo zijn er tientallen brandscenario’s beschikbaar die in de loop van de tijd ook nog aangevuld kunnen worden.

Het blussen gebeurt digitaal. In plaats van blusmiddel, komt er een blauwe lichtstraal uit de blusser. De blusser maakt het zelfde geluid als een echte blusser, heeft het zelfde gewicht en dezelfde wijze van bedienen. Hij gaat zelfs even lang mee als een echte blusser. Door middel van WIFI communiceert de blusser met de simulator, waardoor er interactief gewerkt kan worden.

Binnenklimaat

Hoe aangenamer het binnenklimaat, hoe prettiger de cursist de training ervaart. Daarom is er veel aandacht besteed aan de klimaatbehandeling in de trailer. In elke ruimte is een uitgebreide airconditioning- en verwarmingsunit gemonteerd. Deze kan zorgen voor een aangename temperatuur. Voor de brandscenario’s kan de temperatuur in de F.I.I.T. zelfs worden verhoogd, waardoor de oefenleider een stukje warmtebeleving mee kan geven aan de cursist. Daarnaast zijn er dak ventilatoren aangebracht voor de luchtverversing. Zo kan er zowel ’s winters in de kou als in de zomerse hitte goed getraind worden!

Zelfvoorzienend

In de nieuwe mobiele unit is alles te vinden wat nodig is voor een goede BHV-training op maat. Voor een korte sessie kan er volledig op ingebouwde accu’s gewerkt worden. Voor langere sessies kan er gewerkt worden met een walstroomaansluiting. Is er geen walstroomaansluiting aanwezig op de cursuslocatie? Dan zorgt de ingebouwde geluid gedempte aggregaat voor voldoende vermogen om de gehele training in een prettig klimaat te kunnen realiseren.

In de voorruimte van de trailer is een grote opslagruimte te vinden voor alle verbruiksmaterialen, het opladen van de portofoons, tablets en brandblussers.

Technisch hoogstandje

De nieuwe trainingsunit van Trigion mag echt wel gezien worden als een technisch hoogstandje. De trailerconstructie, opgebouwd in samenwerking met Feld Carrosserie uit Hoorn, is onder andere voorzien van luchtvering en geïsoleerde wandpanelen.

Om tot een maximale geluidsreductie in de trainingsunit te komen, is de aggregaat op het trekkende voertuig geplaatst in een geluidswerende bekisting. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde dieseltank als de trekker. Dit heeft veel voordelen. Zo is het makkelijker voor de instructeur om te tanken. Maar ook is de kans op “oude” brandstof en daarmee het gevaar op de dieselbacterie tot een maximum gereduceerd.

Het grote accupakket zorgt er voor dat de unit ook enige tijd zelfstandig kan werken, zonder draaiende aggregaat. Wel zo prettig! En is er een stopcontact aanwezig bij de klant, dan kan de trainingsunit hierop aangesloten worden. Eventueel kan het vermogen dat de trainingsunit uit het stopcontact haalt worden gereduceerd. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer de klant geen vrije groep beschikbaar heeft. Het tekort wordt dan automatisch aangevuld uit de accu’s of de generator. Bij een tekort zal de generator automatisch starten. De instructeur heeft hier geen omkijken meer naar. Dit unieke systeem is in samenwerking met Whisperpower ontworpen.

De aandacht van de instructeur en de stoker hoort bij de cursist te zijn, techniek moet als ondersteunend gezien worden. De gehele installatie is dan ook eenvoudig te bedienen met één iPad. En is er onverhoopt toch wat aan de hand? Dan kunnen de technici van FireWare altijd op afstand meekijken en ondersteunen. Daar zorgt het ingebouwde 4G modem voor!

Klaar voor de toekomst

Elk jaar komen er nieuwe scenario’s, omgevingen, incidenten en spellen bij. Hierbij wordt natuurlijk ingespeeld op de actualiteit. Met deze nieuwe trainingsunit is Trigion helemaal klaar voor de toekomst. Alles is er op gericht om de cursist een spectaculaire, leerzame ervaring te geven. Door deze ervaring wordt de cursist een betere BHV-er. En daar draait het tenslotte allemaal om!

Bekijk de video van de trailer

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent