CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Didactische Escape room ‘De Razende Reporter’

Speciaal voor de COPI dagen van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en Veiligheidsregio Flevoland ontwikkelde FireWare een unieke mobiele didactische escape room. Inmiddels is deze didactische escape room ook al bij andere regio's ingezet!

In de escape room kan gewerkt worden aan de 'zachte' kant. Denk aan zaken als communicatie, prioritering, collectief geheugen en samenwerken. Organisaties die zich inzetten voor de waarborging van veiligheid staan immers regelmatig voor complexe uitdagingen, waarbij goede samenwerking van groot belang is.

Gamification

De Razende Reporter maakt gebruik van gamificatie technieken. De beleving zit vol spelelementen om cursisten beter te laten leren. Denk hierbij aan raadsels, foto’s schieten en het oplossen van codes. Spelers worden tijdens het spel geconfronteerd met de effecten van hun manier van spelen. Ook zullen ze ervaren hoe aannames in de weg kunnen zitten van een goede beeldvorming. Doordat de oefenleider de cursist bestookt met de bewezen technieken van “serious games”, wordt de cursist precies voldoende uitgedaagd om gemotiveerd te blijven en tegelijkertijd te leren.

Het spel

De cursisten komen binnen in een ruimte waar een grote arena te zien is met diverse radiografisch bestuurbare auto's. Elke auto heeft unieke kenmerken. Aan de kopse kant van de arena staat een monitor. Hier is de intro-film op te zien. Deze film draait in een loop. Voor elke cursist staat een kluisje voorzien van een cijferslot. In dit kluisje is de afstandsbediening van één van de autootjes te vinden. Voor bemachtiging van deze afstandsbediening komen de codes in beeld. Elke 12 seconden veranderen de codes van positie en uiterlijk, dat is de eerste uitdaging die de groep moet overwinnen!

Op een gegeven moment drukt de spelleider op start, het spel begint. Op het scherm komt de razende reporter aanrijden in zijn persbus. Hij geeft de deelnemers een speluitleg. Niet veel later komt een afbeelding in beeld met de opstelplaats van de auto's. De cursisten moeten deze opstelling reproduceren in de arena. Op het moment dat dit lukt, kunnen ze door op de knop te drukken een foto naar de redactie sturen. Is de opstelling juist, dan komt de volgende opstelling in beeld. Is de opstelling niet juist, dan mogen de cursisten een nieuwe poging doen.

De uitkomst

Na 6 opstellingen goed gereproduceerd te hebben is het spel uitgespeeld. Gemiddeld is de spelduur, afhankelijk van het aantal cursisten, tussen de 45 minuten en de 120 minuten. Het beoordelen van de foto's gebeurt door de spelleider. Deze krijgt op een iPad de foto te zien van de gemaakte en de gevraagde opstelling. Klopt het? Dan keurt de spelleider het spel goed. Klopt het niet, dan keurt hij of zij de opstelling af.

Naar wens kunnen de personages en de omgevingen in het spel aangepast worden. Zo past het spel écht bij jullie organisatie! Ideaal om met elkaar te werken aan communicatie, prioritering, teamwork, overzicht en geheugen. Eventueel is deze escape room ook te huren!

Iets voor jullie?

Ons verhuurmodel biedt gave mogelijkheden om te werken aan de samenwerking. Neem gerust contact op voor meer informatie. Uiteraard kan FireWare ook andere uitdagende simulaties en spellen ontwikkelen aangepast aan uw specifieke leer- en lesdoelen. We denken graag met je mee!

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent