CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Oefenen in een net pak

01 oktober 2010

Al sinds 1987 leidt DeltaSafe jaarlijks honderden beveiligers op. “Voor een beveiliger is BHV natuurlijk een basisonderdeel van de opleiding. Vroeger besteedden we die opleiding uit, maar met een paar honderd cursisten per jaar werd het rendabeler om het in huis te halen,” aldus directeur Steven Boersma. DeltaSafe heeft BHV-opleidingen inmiddels toegevoegd aan het diverse pakket van opleidingen die het bedrijf biedt. 

DeltaSafe besloot na de verhuizing naar Amsterdam Noord een gedeelte van het pand in te richten als simulatieruimte. “Daar had ik dus oefenmiddelen voor nodig. Ik werd getipt door een van mijn instructeurs over FireWare. Ik ben gaan kijken en wat ik zag beviel prima,” vertelt een enthousiaste Boersma.

Huur
Boersma kocht vervolgens een gedeelte van de oefenproducten bij FireWare, maar besloot om een flink gedeelte van de simulatiemiddelen te huren voor een langere periode. “Op die manier kan ik na een jaar besluiten om weer andere ensceneringsproducten te gebruiken, waardoor ik eenvoudig scenario’s kan aanpassen.”
Bijkomend voordeel vindt Boersma dat hij geen omkijken heeft naar het onderhoud van de apparaten. Ook kan hij door de huurconstructie altijd de allernieuwste snufjes op ensceneringsgebied in zijn simulatieruimte zetten. De verhuurvloot van FireWare wordt namelijk regelmatig geactualiseerd.

Aansturing
De BHV-simulatieruimte bevat onder meer een ingestort magazijn en een hotelkamer. Een kantoor, de kantine en de receptie van het pand kunnen ook worden ingezet voor de simulatie van branden en ongevallen. Vanuit een regieruimte wordt de aansturing centraal georganiseerd. In deze ruimte, met monitoren en een paneel om de ensceneringsmaterialen te bedienen, worden de handelingen van de cursist gevolgd gedurende een oefening. Niet alleen de docent, maar ook de medecursisten kunnen kijken naar de oefening die hun ‘collega’ uitvoert. Dit vergroot de interactiviteit van de BHV-opleiding aanzienlijk. De instructeur heeft een goed overzicht en kan scenario’s vanaf hier starten, stoppen of verergeren. Middels een geïnstalleerd geluidsysteem in alle ruimtes kan de docent ook aanwijzingen geven aan de cursisten.

Favoriet
Boerma’s favoriete product is het geluid. “het is de combinatie van producten waardoor alle zintuigen worden geprikkeld. Maar geluid is zo’n realistische toevoeging. Als mensen ineens een explosie of instorting horen, schrikken ze echt enorm. De geluiden lopen ook heel erg uiteen. Er is zelfs hulpgeroep in het Arabisch.”

Tevreden
Boersma is dik tevreden met alle mogelijkheden: “Het geweldige van deze simulatiemiddelen is dat het zeer realistisch is en niemand er vies van wordt. Oefenen kan bij ons dus gewoon in pak!”Dat deze methode werkt, blijkt uit de aanmeldingen voor dit seizoen. Het personeel van diverse grote hotels komt ook een BHV-opleiding volgen bij DeltaSafe.

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent