CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Noord-Holland onder water – FloodEx: de grootste rampenoefening ooit

FloodEx-1
FloodEx-2
FloodEx-3
FloodEx-4
04 juli 2010

In september 2009 stond de kop van Noord-Holland fictief onder water. Hulpdiensten uit binnen- en buitenland hielpen velen die door het water in de problemen waren gekomen. FireWare ensceneerde een groot aantal scenario’s voor deze ramp. Frans Anthonisse van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord is tevreden over het geleverde werk.

“FireWare liet zien dat het naast brand ook zeer diverse scenario’s kan simuleren. Door de theaterachtergrond van het bedrijf was het realistisch opbouwen van een overstroomde camping, huisjes in het water en een sekte-eiland geen probleem. Ik had wel eerder gewerkt met FireWare, maar had er nooit zo bij stilgestaan dat zij ook dit soort grootschalige scenario’s realiseren,” aldus Anthonisse.

Grote oefening

“FloodEx is de grootste rampenoefening die ooit in Nederland is gehouden. Bij de Veiligheidsregio is een aantal medewerkers fulltime bezig met het ontwikkelen en het ensceneren van oefeningen. De realisatie van FloodEx was erg veel werk. Gaandeweg ontdekten we dat we het zelf niet zouden redden. Toen hebben we FireWare ingeschakeld.”

Het scenario

Op het Alkmaardermeer en rondom de Grote en Kleine Vliet in Medemblik zitten honderden mensen twee dagen na een stormvloed vast: in auto’s, op daken of op kleine stukjes land. Ze zijn alleen over water of door de lucht te bereiken. Sommigen zijn ernstig gewond, anderen in de war of agressief. Aan de verzamelde hulpdiensten uit binnen- en buitenland de uitdaging om iedereen te helpen.

FireWare werd ingezet voor de enscenering van een groot aantal scenario’s. De straal van de rampenoefening was circa 50 kilometer. Ensceneringsmiddelen zoals rookmachines, echt vuur systemen, oefendummies en geluidssystemen kwamen uit de verhuurvloot van FireWare.

Producten op maat

Daarnaast ontwikkelde FireWare een aantal producten speciaal voor deze enscenering, zoals levensechte daken. Hierop zaten slachtoffers aan alle kanten omringd door water. FireWare ensceneerde diverse decors waaronder een camping vol caravans en tenten en een sekteterrein. Voor het nabootsen van watervervuiling werden tweehonderd vaten en balen zaagsel te water gelaten. Diverse autowrakken en een grote oplegger werden beladen met 22 kuub aan huisraad. Op diverse plaatsen konden acteurs, lotusslachtoffers en figuranten plaatsnemen in realistische decors.

Samenwerking

Anthonisse: “Ik heb prettig gewerkt met FireWare. Het team is formeel en zakelijk waar het moet en informeel waar het kan. We zijn samen creatief bezig geweest, met een mooi resultaat. Ik vond de scenario’s van de onder water gelopen camping en de huisjes op het Alkmaardermeer zeer goed gelukt, maar de met huisraad volgepakte auto’s waren ook fantastisch.”

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent