CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Nieuwe inzichten in het lesgeven in brandverloop tijdens masterclass bij FireWare

17 februari 2020

Op maandag 27 januari verzamelden twintig brandinstructeurs uit heel ons land zich bij FireWare voor deelname aan een masterclass. Doel van deze dag was om samen ideeën te delen over hoe les te geven in brandverloop. Het blijkt een hele uitdaging om deze lesstof over te brengen aan cursisten. Dat terwijl er een ideaal lesmiddel voor handen is!

De masterclass werd gegeven door Hans van Essen van de Veiligheidsregio Utrecht. Hans van Essen kan worden gezien als de geestelijk vader van de Mini RSTV-trainer. Met behulp van dit metalen schaalmodel kan de vlamopbouw en het hele vlamverloop van een brand bestudeert worden. Samen met de deelnemers werd beoordeeld of het lesmiddel geschikt is als hulpmiddel in de lessen over gebouwbrandbestrijding. Tevens werd beroep gedaan op de expertise van de instructeurs om te bepalen waar eventueel gewin viel te behalen in het ontwerp en de toepassing van de trainer.

Warm ontvangst

Na ontvangst met koffie en lekkernijen, nodigden we de deelnemers uit voor een rondleiding door ons kantoor en de showroom. Zo kregen zij direct de kans om kennis te maken met ons team. Vervolgens was het echt tijd voor de masterclass zelf. Sef Hendrickx van FireWare opende de sessie met een korte introductie, waarna Hans van Essen het woord overnam voor een duik in de geschiedenis en een stukje theorie. Samen vormde dit een goede basis om aan de slag te gaan met de Mini RSTV-trainer.

Handen uit de mouwen

Tijdens het praktijkgedeelte, werden de deelnemers stapsgewijs meegenomen in het lesgeven met de Mini RSTV-trainer. Hierbij werden diverse micro leermomenten voor cursisten uitgelicht. Aan de hand van aandachtspunten en tips werden handvatten gegeven voor het zelf geven van lessen.

Belangrijkste nieuwe inzichten

De masterclass sloot af met een feedbackmoment. Hier werd geëvalueerd op de masterclass en werden de nieuwe inzichten opgesomd. De volgende inzichten werden als meest belangrijk beschouwd:

 • Verkeerde naamgeving

Oorspronkelijk brachten wij dit lesmiddel op de markt als Mini Flashover Trainer. Achteraf gezien hebben wij daar misgeschoten. De naamgeving suggereert het doel om een flashover te creëren. Dat terwijl de flashover (en backdraft) moeten worden gezien als bijkomstigheid tijdens het brandverloop. De flashover mag nooit als hoofddoel van deze trainer beschouwd worden!

 • Belang van de vaardigheid van de instructeur

De Mini RSTV-trainer is géén speelgoed. Het is een complex leer-lesmiddel dat de instructeur helpt om cursisten inzicht te geven in brandverloop. De eigen vaardigheid van de instructeur is allesbepalend voor de kwaliteit van de les. Door de grote verscheidenheid aan micro leermomenten is doel beperken van belang. Het is aan de instructeur om een eigen stijl te ontwikkelen in het lesgeven met de Mini RSTV-trainer. Als de trainer goed gebruikt wordt, dan kan het een grote bijdrage leveren aan het inzicht van de cursist. Maar altijd in combinatie met andere lesstof. Het is aan de instructeur om die synergie te vinden en deze te vergroten.

 • Lesgeven met schaalmodellen is onderschat.

In het vakgebied wordt ervaren dat beginnend brandbeoefenaar met veel prikkels te maken krijgen bij diverse lesmiddelen. Bij een flashover container, bijvoorbeeld, verschuift de aandacht van de cursist met regelmaat van lesstof naar belevenis. Een schaalmiddel kan hier uitkomst bieden. Omdat het brandproces in het schaalmodel volledig natuurlijk verloopt, kan het uitstekend ingezet worden om de theorie te ondersteunen.

Download de gratis whitepaper

Om jou ook te helpen met het lesgeven in brandverloop, hebben we een whitepaper samengesteld, waarin je alle bevindingen van de brandinstructeurs terugvindt. Deze whitepaper bieden wij als gratis download aan.

Bij het achterlaten van je gegevens ga je er mee akkoord dat we je toevoegen aan onze maillijst.

Gratis download whitepaper

  Bekijk de video

  Bekijk onderstaande video voor de masterclass in vogelvlucht!

  ONZE KERNWAARDEN

  Inspirerend

  Creatief

  Betrouwbaar

  Duurzaam

  Authentiek

  Excellent