CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Het natuurbrandseizoen staat weer voor de deur: mooie set oefenmaterialen voor Veiligheidsregio Utrecht

02 mei 2022

Het seizoen van de natuurbranden is weer begonnen. Veiligheidsregio’s verspreid door heel Nederland bereiden zich hier gedurende het hele jaar op voor. Onderdeel van deze voorbereidingen zijn natuurlijk de oefeningen. Vaak digitaal, maar ook in de praktijk. En juist van deze praktijkoefeningen gaat het hart van FireWare sneller kloppen!

Het realistisch simuleren van een natuurbrand is complex. Dat is op geen enkele manier te ontkennen. De hitte is intens en lastig te simuleren. Niet alle aspecten van een natuurbrand zijn, zeker overdag, realistisch te ensceneren. In de schemering en in de avond zijn er meer mogelijkheden. De meeste natuurbrandoefeningen worden echter overdag gehouden. Toch is er heel veel te doen om tot een goede beeldvorming te komen. En ook is er een hoge mate van interactiviteit mogelijk!

Vlammenbordjes met magneetjes

Speciaal voor Veiligheidsregio Utrecht ontwikkelde FireWare “vlammenbordjes met magneetjes”. Deze set van ruim 100 stuks wordt door middel van een pen in een natuurgebied neergezet. Aan deze pennen worden de vlammenborden door middel van een magneet bevestigd. Met een waterstraal kunnen de bordjes van de pen afgespoten worden. De brand is dan “geblust”. De kettingen zorgen ervoor dat de borden weer allemaal netjes terug gevonden worden en niet door het hele gebied te vinden zijn.

Speciaal ontwikkelde natuurbrand rookmachine: de BAMBI

Om op een realistische manier rook uit de bodem in het natuurgebied te krijgen is de “BAMBI” ontwikkeld. Deze natuurbrand simulator is in staat om over grote lengtes rookgordijnen aan te leggen als lijnbron. Als een rookmachine los in een natuurgebied geplaatst wordt, gedraagt deze zich veel meer als een puntbron. Dit effect is een stuk minder realistisch!

Veiligheidsregio Utrecht heeft een grote hoeveelheid Pvc-buizen geprepareerd met een gatenpatroon. Dit buizenstelsel wordt aan de BAMBI gekoppeld. Deze speciale bosbrandrookmachine is in staat het gehele leidingsysteem onder druk te houden én gelijkmatig grote hoeveelheden rook te injecteren. Het vermogen van de BAMBI kan bepaald worden aan de hand van de beschikbare stroomgeneratoren.

Co-creatie zorgt voor innovatie

De set is een mooie voorbeeld van co-creatie tussen Veiligheidsregio Utrecht en FireWare. Door kennis en kunde te bundelen kan er samengewerkt worden aan mooie, innovatieve trainingsoplossingen. Met deze set is er een simulatieoplossing opgeleverd die actief bijdraagt aan een betere vakbekwaamheid in de regio. Daar draait het tenslotte allemaal om!

Ook een eigen oefenset?

FireWare denkt graag mee over verschillende simulatieoplossingen. Heb je nu ook een specifieke simulatiewens? Of wil je ook een BAMBI of een set vlammenborden met magneet? Het is niet onze eerste rodeo! Neem gerust contact met ons op en we kijken samen hoe we tot een mooie oplossing kunnen komen!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent