CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

FireWare verzorgt ensceneringsuitleg voor alle vrijwilligers op de brandweerkazernes van Team Regio Alkmaar (VRNHN)

23 juni 2020

In 2019 werd FireWare door Ruud IJtsma en Willem van der Meer benaderd om mee te denken over een versneld opleidingsconcept voor Team Regio Alkmaar, onderdeel van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De brandweerkazernes binnen de regio hebben allen de beschikking over goed werkend en kwalitatief oefenmateriaal. Veelal zijn brandweerlieden echter onvoldoende geïnstrueerd in het gebruik van deze materialen. Op dat gebied springen we natuurlijk graag bij!

Om de kwaliteit van het ensceneren tijdens de oefenavonden significant te kunnen verhogen, ontstond de behoefte om alle vrijwilligers uit de regio te instrueren op het onderdeel brand ensceneren. Een flinke uitdaging voor onze ensceneringsspecialisten, Team Regio Alkmaar kent namelijk maar liefst 17 brandweerposten!

Alle neuzen dezelfde kant op

Alle vrijwilligers uit de regio kregen de mogelijkheid om bij de sessies aanwezig te zijn. Verspreid over 32 oefenavonden, werden de deelnemers vervolgens in ruim 2 uur opgeleid om zelf een basis brandhaard te kunnen ensceneren. Zo werd “gespeeld” met geluid en geëxperimenteerd met de combinatie van licht en rook. Het opleidingsconcept was zeer praktisch ingestoken, maar deze insteek valt of staat met de theoretische onderbouwing. De nadruk ligt hier vooral op beeldvorming en het prikkelen van zintuigen.

Realistisch ensceneren onder tijdsdruk

Een veelgehoorde nachtmerrie onder brandweerlieden is dat het ensceneren zoveel tijd kost. Vaak komt de oefenleider rond half 6 thuis uit zijn werk. Een kleine twee uur later start de oefenavond al. In de tussentijd moet er gegeten worden, de kinderen gaan naar bed en vervolgens “als de brandweer” naar de kazerne. En dan moet er ook nog een goede enscenering opgebouwd worden.

We hebben een aantal praktische handvatten gegeven, waarmee de brandweerposten er iedere avond in zijn geslaagd om binnen 4 minuten een goede brandenscenering neer te zetten. Een tijdswinst die met open armen is ontvangen!

Creatief ensceneren met een vleugje humor

Tijdens de oefenavond werd steeds gebruik gemaakt van de middelen die op locatie en in de omgeving aanwezig waren. Zo zijn scenario’s nagebootst van een boom die vlam heeft gevat en van een brandende auto, waar zich nog een slachtoffer in bevind. Bovendien was de FireWare bus, op initiatief van de brandweervrijwilligers, regelmatig doelwit van diverse vuursimulaties. Ensceneringsspecialist pesten, leuk hoor! 😉

Snelcursus ensceneren

In normale omstandigheden kunnen we meer diepgang bieden tijdens onze ensceneringstrainingen. Het concept voor de brandweervrijwilligers van Team Regio Alkmaar is een verkorte afgeleide, waar we met behulp van een paar basisstappen het onderdeel brand hebben behandeld. Tijdens de Basistraining Ensceneren bieden we meer kennis om realistische scenario’s te oefenen met jullie eigen mensen. We duiken dieper in de materie en behandelen een bredere diversiteit aan scenario’s.

Benieuwd wat FireWare voor jou kan betekenen op het gebied van opleiden? Neem dan gerust contact met ons op! Onze instructeurs zijn flexibel inzetbaar voor het trainen van groepen en op individuele basis.

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent