CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Een dagje Basistraining Ensceneren I

20 april 2012

Brandweer Roermond volgde de Basistraining Ensceneren I op hun eigen, splinternieuwe oefenlocatie in Echt.
Acht deelnemers van verschillende posten druppelen ’s ochtends vroeg binnen. Door de verhalen over ervaringen van collega’s uit Venlo en Weert zijn de verwachtingen erg hoog gespannen. De sfeer is goed en gemoedelijk. Het belooft een mooie dag te worden!

Om negen uur de aftrap met een stevig stuk theorie. Immers, realistisch ensceneren is meer dan een aap een kunstje leren. Daarom wordt de ochtend besteed aan de uitleg van de theoretische basisprincipes. Al snel komen de ensceneringsmaterialen tevoorschijn om deze basisprincipes van een beeld te voorzien. Zo zal uiteindelijk een realistische enscenering ontstaan, maar dat is nog even oefenen!

Theorie in de praktijk

In de middag vordert de training al snel met het opzetten van complete scenario’s. De kennis die in de ochtend is opgedaan, wordt ruimschoots toegepast. Er ontstaat een prachtige kelderbrand en vooral de hybride techniek komt goed uit de verf. Bij deze techniek wordt een combinatie gemaakt van echt vuur met brandpasta en een gesimuleerde vuurgloed.

Realische ensceneringen

Naast deze hybride techniek leren deelnemers ook om met huis-tuin-en-keukenmiddelen realistische ensceneringen te maken. Als voorbeeld hiervan dient het laatste scenario van de dag: een OGS oefening. De basis is een vat van 25 liter en droogijs. De rest van de materialen komt allemaal uit de supermarkt en de bouwmarkt. De juiste combinatie veroorzaakt bruin schuim, dat er hetzelfde uitziet als een chemische reactie. Vooral de dampende bellen spreken tot de verbeelding. Deelnemer Marco Beeren is enthousiast over deze manier van werken: “Innoveren. Met weinig en simpele middelen kun je een leuke enscenering maken.”

Leerzaam en leuk

Zonder uitzondering vonden de deelnemers het een leerzame, maar ook een leuke dag. Met een boel inspiratie voor de oefenavonden ging iedereen tevreden naar huis.

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent