CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Dynamisch ensceneren bij de meerdaagse grootschalige oefening van Brandweer Brabant-Zuidoost

09 september 2021

Een paar weken niet oefenen vanwege de vakantieperiode? Als het aan Brandweer Brabant-Zuidoost ligt, is dat echt geen uitgemaakte zaak! Aan de brandweerkorpsen uit de regio werd de unieke kans geboden om de vakantie in te kleden met het grootschalig oefenen. FireWare was ook aanwezig, om het Team Vakbekwaamheid één avond te ondersteunen bij de enscenering.

Het stadskantoor van Helmond vormt voor 4 avonden het decor voor een spectaculair scenario. Op de tweede verdieping is brand ontstaan, als gevolg van een gaslekkage. Op verdieping drie hoopt het gas op. Op het moment dat de eenheden ter plaatse zijn, volgt een gasexplosie. De brand slaat uit naar het dak, waardoor de hoogwerker voor een technische uitdaging komt te staan. Bij de oefening zijn diverse eenheden en hulpverleningsvoertuigen betrokken.

Hybride ensceneren

Door de inzet van hybride technieken, een combinatie van echt vuur en gesimuleerd vuur, werd ieder risico op beschadiging van de oefenlocatie voorkomen. In de kantoren is de brandsimulatie verzorgd door een tactische opstelling van Phoenix Silkflames, FireSpots, Cumulus en Stratus rookmachines en rookslangen. De rookmachines en silkflames konden centraal, vanaf een tablet, worden aangestuurd met de Incident Server en Incident Clients. Daardoor ontstond de mogelijkheid om dynamisch te ensceneren.

Op het dak van het pand kon er wel worden geënsceneerd met echt vuur. Voor de simulatie van de uitslaande gasbrand, is een Hybrid blustrainer geplaatst. De manschappen werden op scherp gezet met behulp van een explosiesimulator.

FireWare verzorgt de enscenering, Brandweer Brabant-Zuidoost de aansturing

De simulatiemiddelen die bij deze oefening zijn ingezet, zijn afkomstig uit de gespecialiseerde verhuurvloot van FireWare. Deze oefenmaterialen staan altijd gebruiksklaar in onze magazijnstellingen. Op de eerste avond is onze simulatiespecialist Merijn langsgekomen om te ondersteunen bij het technische vlak. Aangezien deze oefening soepel verliep, heeft Brandweer Brabant-Zuidoost de oefening de rest van de week zelfstandig gedraaid!

Sta je ook voor een ensceneringsuitdaging, waarbij de ensceneringstechnici en de verhuurvloot van FireWare uitkomst kunnen bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 088 252 6000. We denken graag met je mee!

Bekijk de video

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent