CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

De vrijwilligers van Hollands Kroon leren realistisch ensceneren

17 december 2013
hollandsekroon vrijwilligers

“Iedereen moet de basistraining gedaan hebben”, aldus Ruud Braaksma van de afdeling Vakbekwaamheid van gemeente Hollands Kroon. Zijn uiteindelijke plan is dat alle 160 vrijwilligers van de gemeente de basisprincipes van realistisch ensceneren onder de knie krijgen. 

Niet alle vrijwilligers waren meteen enthousiast. Sommigen leverden hun vrije avond in om op training te gaan en waren zelf tevreden met een vlammenbord. “Waarom moet dat anders?” Uiteindelijk stonden ze toch bij FireWare in Wieringerwerf. En na de eerste ensceneringen kwamen de mobieltjes al tevoorschijn om trots foto’s van het behaalde resultaat te maken.
Na een deel theorie wordt de groep in vier groepjes opgedeeld. Allemaal met een eigen verrijdbare werkbank met daarin allerlei ensceneringsmaterialen: een vlamprojector, een kleine rookmachine, vuurgloedspots, een mini-silkflame en een SoundBox. Naast de werkbank staat een kliko, die al vlug ‘in brand’ gezet wordt.

Aan het eind van de training beheersen de deelnemers alle basisprincipes. En dat mogen ze laten zien. FireWare heeft twee kleine huisjes in het praktijklokaal staan. Het lijkt makkelijk in het klein, maar een enscenering uitzetten op drie vierkante meter is nog een echte uitdaging. Al snel komt er ook een competitief element bij kijken. Wie heeeft het huisje als eerst mooi in brand? Die spot moet je eigenlijk op een raampje mikken..” “Ja! Zo is ie mooi!” Met alleen rook en spots blijkt nog niet helemaal het gewenste effect te ontstaan: “Het is net een lampion...” De projector komt erbij. “Nee, het is toch nog te statisch.” Na de silkflame lijkt het vlambeeld helemaal compleet. Toch mist er nog iets. En ja, daar komt het geluid. Hier en daar wordt nog wat gericht, weggehaald en weer teruggezet, maar dan is het zover: het huis brandt.

            “Oefeningen moet realistischer en serieuzer genomen worden”

Na de training denken de vrijwilligers duidelijk anders over het ‘oude ensceneren’: “Er is geen uitleg meer nodig. Voorheen moest je borden neerzetten en daarbij een uitleg geven. Op deze manier is het leuk om een oefening uit te zetten!"

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent