CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Tip: Zwarte oefenrook en mooie table-top oefeningen

17 november 2015
Zwarte oefenrook en mooie table-top oefeningen 2
Zwarte oefenrook en mooie table-top oefeningen

Rook gaat naar boven. Maar waarom gebruiken we tijdens een oefening een rookmachine dan horizontaal? Dit is niet logisch. Met de juiste kennis en de juiste rookmachine kunnen tal van RSTV signalen gesimuleerd worden. Vandaag een tip over het simuleren van zwarte rook! 

Zwarte rook
De meest gekoesterde wens op rookmachinegebied is zonder twijfel het creëren van zwarte rook. Om zwarte rook uit een rookmachine te laten komen, zonder dat deze rook schadelijk is, is nog niet mogelijk. Helaas. Wat wél kan is zwarte rook simuleren. En het goede nieuws is dat dit met weinig middelen te realiseren is. De meeste brandweerkorpsen hebben alles reeds tot hun beschikking!

De illusie 
Het basisprincipe van de illusie van zwarte rook is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld met een zaklamp en een hand. U bevindt zich in een donkere ruimte en staat tegenover uw collega. U schijnt uw collega op zijn hand. Deze is vlees-kleurig. Geef de zaklamp nu eens aan uw collega. En laat hem van achter zijn eigen hand beschijnen. Uw ogen nemen de hand nu waar als een silhouet; de hand is zwart.

DE FIRESALES CUMULUS EN STRATUS ZIJN IDEALE ROOKMACHINES VOOR HET SIMULEREN VAN RSTV SIGNALEN.

Simuleren met oefenrook
Dit basisprincipe kan ook op oefenrook toegepast worden. Door een lichtbron op een correcte manier achter de rooklaag te plaatsen, bijvoorbeeld een vuurgloedspot, wordt deze als zwart ervaren.

Naast deze signalen zijn er natuurlijk nog tal van mogelijkheden met uw rookmachine. Rook in grijstinten, aanzuiging en persing van rook bij een deurkozijn, kolkende rook uit een dakrand, stalactieten in een rooklaag, en nog veel meer. Wilt u de mogelijkheden verder onderzoeken? Overweeg dan eens een training Ensceneren bij FireWare.

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent