CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Tip: Zwarte oefenrook en mooie table-top oefeningen

17 november 2015

Rook gaat naar boven. Maar waarom gebruiken we tijdens een oefening een rookmachine dan horizontaal? Dat is niet logisch. Met de juiste kennis en de juiste rookmachine kunnen tal van RSTV-signalen gesimuleerd worden. Vandaag een tip over het simuleren van zwarte rook! 

Zwarte rook

De meest gekoesterde wens op rookmachinegebied is zonder twijfel het creëren van zwarte rook. Om zwarte rook uit een rookmachine te laten komen, zonder dat deze rook schadelijk is, is nog niet mogelijk. Helaas. Wat wél kan is zwarte rook simuleren. En het goede nieuws is dat dit met weinig middelen te realiseren is. De meeste brandweerkorpsen hebben alles al tot hun beschikking!

De illusie

Het basisprincipe van de illusie van zwarte rook is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld met een zaklamp en een hand. Je bevindt je in een donkere ruimte en staat tegenover een collega. Schijn deze collega op zijn of haar hand. Deze is vleeskleurig. Geef de zaklamp nu eens aan je collega. En laat hem of haar deze zelfde hand van achter zijn of haar eigen hand beschijnen. Je ogen nemen de hand nu waar als een silhouet: de hand is zwart.

Bekijk de video

De FireWare Cumulus en FireWare Stratus zijn de ideale rookmachines voor het simuleren van RSTV-signalen!

Simuleren met oefenrook

Dit basisprincipe kan ook op oefenrook toegepast worden. Door een lichtbron op een correcte manier achter de rooklaag te plaatsen, bijvoorbeeld een vuurgloedspot, wordt deze als zwart ervaren.

Naast deze signalen zijn er natuurlijk nog tal van mogelijkheden met je rookmachine. Rook in grijstinten, aanzuiging en persing van rook bij een deurkozijn, kolkende rook uit een dakrand, stalactieten in een rooklaag, en nog veel meer. Wil je de mogelijkheden verder onderzoeken? Overweeg dan eens een training Ensceneren bij FireWare!

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent