CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

BVL Drenthe: meerijden achter in tankautospuit

BVL Drenthe: meerijden achter in tankautospuit

drenthe-1
drenthe-2
drenthe-3
drenthe-4
drenthe-5
drenthe-6
drenthe-7

BVL, oftewel brandveilig leven, is een project binnen Brandweer Nederland om het grote publiek voor te lichten over hoe branden, schade en slachtoffers voorkomen kunnen worden. Veiligheidsregio Drenthe heeft nu een wel heel erg unieke voorlichtingscontainer!

De bezoekers gaan achter in een tankautospuit mee op uitruk. Onderweg komen ze langs verschillende branden en incidenten. Er wordt inzicht gegeven in de oorzaken van brand. Maar er worden ook een groot aantal tips gegeven over hoe brand voorkomen had kunnen worden. Een installatie die aanzet tot nadenken.

De tankautospuit is opgebouwd uit een oude haakarm-container. In plaats van afvoeren is er gekozen voor duurzaam hergebruik. Wel zo’n prettig idee. Voor de realisatie is er intensief samengewerkt tussen Veiligheidsregio Drenthe en FireWare. Zo heeft de 24-uurs dienst van de veiligheidsregio de gehele ruwbouw voor zijn rekening genomen. Een indrukwekkend staaltje werk! De installatie bestaat uit 8 schermen die rondom de bezoekers in een interactief decor zijn geplaatst. Op deze schermen wordt de voorlichtingsshow afgespeeld. Ondersteund met licht, rook- en geluidseffecten wordt de beleving compleet gemaakt. Buiten is nog een extra scherm te vinden. Hierop is het voor de bezoekers in de wachtrij te zien hoe lang het nog duurt tot de volgende show begint.

Alles voor een goede roadshow, is in deze BVL-container te vinden. Er is voldoende opslagruimte voor foldermateriaal, opblaasbare mascottes, water en alle andere zaken die er nodig zijn tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. Er is zelfs een elektrisch uitschuifbaar zonnescherm dat ervoor zorgt dat men in de zon, maar ook in de regen beschut staat. De gehele installatie is binnen 10 minuten operationeel. Afzetten, stroom erop, scherm uitklappen met een druk op de knop en op start drukken. De voorlichtingscontainer is “Hufterproof” zoals we in brandweerland zeggen!

De installatie heeft 6 zitplaatsen. De achterste 2 plaatsen kunnen verwijderd worden zodat ook bezoekers die gebruik maken van een rolstoel plaats kunnen nemen. Er is een aparte in- en uitgang. Zo kunnen de shows mooi achter elkaar doorlopen en is er een goede scheiding van de in- en uitgaande publieksstroom.

Door middel van Graffiti is de buitenkant van de container omgetoverd in een échte tankautospuit. De installatie heeft een hoge attractiewaarde voor een brede doelgroep. De installatie zit zo in elkaar dat de content en het decor van de show gemakkelijk aangepast kunnen worden. Zo is er een toekomstbestendige, breed inzetbare voorlichtingsoplossing ontstaan!

Ultramodern oefencentrum bij VeTraNed. “Een droom die uitkomt.”

VeTraNed-1
VeTraNed-2
VeTraNed-6
VeTraNed-7
VeTraNed-8

In Roermond op het industrieterrein staat het oefencentrum van familie Breugelmans. Het is een indrukwekkend geheel dat duidelijk groots aangepakt is. FireWare maakte het ontwerp en zorgde voor de realisatie van dit unieke oefencentrum in 2012. Ruim 70 scenario's op een oppervlakte van ruim 800 vierkante meter.

Via de nieuwste aansturing met een iPad kan elk scenario apart geactiveerd worden. Het aansturingsprogramma werkt geheel met unieke pictogrammen en is daardoor heel eenvoudig aan verschillende instructeurs te leren. De instructeur loopt rond met de iPad en bepaalt waar er op dat moment brand of een andere calamiteit ontstaat. Alle scenario's hebben tal van variabelen, die de instructeur zelf kan bepalen. Hierdoor ontstaat een interactieve manier van oefenen! Er kunnen zelfs 4 groepen cursisten gelijktijdig in de trainingsruimte werken, zonder last van elkaar te hebben.

In het pand worden 32 rookmachines ingezet om een ideale rookopbrengst te creëren voor een BHV-oefening, dus niet voor een brandweerinzet! Door gebruik te maken van FireSales Burning Smell Rookvloeistof, wordt zelfs de geur van brand aan de rook toegevoegd.

De meterkast voor een spectaculair schrikeffect. Hier kan een explosie gesimuleerd worden, die de vloer letterlijk doet trillen! Dit wordt verzorgd door het bijzondere audiosysteem. Voor alle explosies, brandgeluiden, hulpgeroep (ook in het Limburgs) en andere geluidseffecten worden meer dan 50 luidsprekers gebruikt. Deze zijn verwerkt in het plafond, maar ook in de diverse decorstukken. De subwoofers zorgen voor de trillende vloer tijdens een explosie.

Aan de andere kant van de gang is er ook iets bijzonders aan de archiefkast. De deur ziet er hetzelfde uit als elke andere deur in het oefencentrum. In werkelijkheid is dit één van de 10 deuren, waarin twee Hot Panels zijn ingebouwd. De fabrikant van de deuren heeft deze panelen meegeperst tijdens het productieproces. De bekabeling is door de scharnieren gevoerd, waardoor ook hier niets van te zien is. Met het bedieningsprogramma op het tablet kan per paneel de temperatuur ingesteld worden tot 80 graden Celsius. De brand is dus al van buitenaf te voelen.

Door het hele centrum is een afzuigsysteem actief, waardoor de rook en geur indien gewenst zeer snel per ruimte afgezogen kunnen worden. Zo kan razendsnel een ander scenario gestart worden. Een ander systeem dat in d e hele proceduretrainer actief is, is een super de luxe camerasysteem. Alle acties van cursisten worden op de voet gevolgd vanuit het theorielokaal. Dit maakt het mogelijk voor de cursisten om elkaar te analyseren en van elkaar te leren. En natuurlijk is het ook erg leuk om collega's te zien reageren op scenario's. De bedoeling is dan ook dat cursisten iets leren, maar het ook naar hun zin hebben. In het ontwerp van de procedure trainer is er speciaal voor gezorgd dat leren, lol, spektakel en het behalen van de leerdoelen hand in hand gaan. Geen verplichting meer dus, die BHV-cursus, maar echt een uitje!

Uitbreiding ProFhire Velserbroek

ProFhire-1
ProFhire-2
ProFhire-3
ProFhire-4
ProFhire-5
ProFhire-6
ProFhire-7

Toen ProFhire verhuisde, namen ze direct contact op met FireWare. Vanaf het moment dat er nagedacht werd over de indeling van het pand, was FireWare betrokken. In het midden bevindt zich ‘’t Koffieplein’ en alle ruimtes komen hierop uit: het kantoor en de showroom met hoge glazen wanden, de leslokalen en de simulator.

Ook binnen de simulator is de ruimte handig ingedeeld. Directeur Gerard van Gelder: “Alle ruimte wordt benut.” Van Gelder is tevreden: “Dit is ingericht, zoals het in praktijk zou zijn. Het kantoor ook, daar heb je het idee dat je zo uit een bedrijfspand weggelopen bent.”

Een groot deel van de apparatuur in de simulator komt uit de oude simulatieruimte van FireWare zelf in Velserbroek en uit het oude kantoor van ProFhire. Zo is er met veel hergebruikte spullen een splinternieuwe simulator gecreëerd. Eén van de belangrijkste vernieuwingen is de aansturing. Dankzij de aansturing met de iPad kan een trainer meelopen en sneller inspelen op de acties van de cursisten.

“Uit de evaluaties blijkt dat cursisten het helemaal super vinden. Alles is gewoon helemaal afgewerkt.”

 

Twee nieuwe luxe oefenruimtes voor CCB groep in Amsterdam

CCB groep amsterdam (01)
CCB groep amsterdam (02)
CCB groep amsterdam (03)
CCB groep amsterdam (04)
CCB groep amsterdam (05)

FireWare kreeg van CCB groep Amsterdam opdracht om te helpen 2 stookruimtes opnieuw vorm te geven. De inrichting was enigszins gedateerd. De opdracht was om mooie, realistische stookruimtes te creëren, waarin de scenario’s makkelijk te wisselen zijn. FireWare nam deze uitdaging natuurlijk met twee handen aan!

Eén van de ruimtes is ingericht als kantoor, de tweede als serverruimte. Met deze combinatie zijn tal van doelgroepen te bedienen. Door de magnetische wanden is het mogelijk diverse objecten en decorelementen tegen de wand “aan te plakken”. Een interieur veranderen is nu kinderspel. Ook schoonmaken is in een oogwenk gebeurd!

Vanuit het duurzaamheidsperspectief is als eerste gekeken naar welke componenten nog her te gebruiken waren. Zo waren, met een kleine aanpassing de bestaande gasbranders nog prima toepasbaar. Dit  spaarde aanzienlijk in de kosten. FireWare ontwikkelde speciaal voor dit project een serverkast met tal van uitdagende scenario’s. Zo zijn alle deuren echt te openen, en kan met de vlamrichter de moeilijkheid van de scenario’s ingesteld worden. Een echter primeur voor CCB groep!

Door de sfeerverlichting  en doordachte kleurstelling ontstaat er een luxe, realistische trainingsomgeving waar alle beoogde leerdoelen zijn te behalen.

Kijk voor meer informatie over CCB groep op www.ccbgroep.nl

Simulator in 5 dagen voor RJ

RJ-Simulator-1
RJ-Simulator-2
RJ-Simulator-3
RJ-Simulator-4
RJ-Simulator-5

RJ Safety & Security:

“De samenwerking was heel goed en leerzaam”

Roy Minnen is verantwoordelijk voor de afdeling BHV-opleidingen binnen RJ Safety & Security. Met trots vertelt hij over de enorme groei die de afdeling doorgemaakt heeft sinds de komst van de simulator van FireWare. Maar niet alleen de geboekte opleidingen nemen toe, de simulator dient ook als showroom voor de alarminstallaties en dit maakt indruk op bezoekers.

Een compleet plaatje

“Cursisten schrikken zich rot! En een levensecht slachtoffer, én een vlam in de pan, én geur én geluid”, aldus Minnen. Dit complete plaatje was het idee dat tijdens de bouw van de simulator continu in de gaten werd gehouden. “Geur en gevoel geven net dat tikkie extra dat het realistisch maakt. Toen er nog geen Hot Panels voor in de deur waren, deden cursisten de deur altijd open. Je merkt dat de deurprocedure op de automatische piloot gaat en deur nog steeds geopend wordt.”

“Samen met FireWare hebben we bedacht dat de simulator de realiteit moet benaderen en dat het voor heel veel mensen van toepassing moet zijn. Zo heeft elke ruimte een grote range van moeilijkheidsgradaties.” Een goed voorbeeld is het scenario in de studentenkamer. Hier kan de bank in brand vliegen, maar er kan ook een scenario gedraaid worden met kortsluiting in de dvd-speler. “Soms zet ik geen van beide scenario’s aan. Er zit namelijk nog een deur in de woonkamer, dan oefenen we een doorverwijzing. Ik zet dan alleen de brand in de slaapkamer aan.” Minnen wisselt dit graag, zodat cursisten elke keer verrast worden. “Soms loopt de cursist zo de eerste ruimte in, want een collega heeft al verteld van de doorverwijzing. Maar als dan net dvd-speler kortsluiting maakt…”

5 dagen

Minnen heeft nauw samengewerkt met FireWare en daardoor veel geleerd tijdens de bouw van de simulator. Een scenario met een ziekenhuiskamer is technisch al helemaal ingeregeld, de aankleding kan hij intussen zelf. “De samenwerking was heel goed en leerzaam. We hebben de scenario’s in 5 dagen gebouwd!”

Naast de huidige simulator bevindt zich nog een grote hal. “Wie weet gaan we daar in de toekomst naar uitbreiden.” Minnen zal dan zeker de samenwerking met FireWare weer opzoeken. “Ze zijn bij FireWare erg gedreven en dat vind je terug in het resultaat en de mensen eromheen. Er zijn honderdduizend bedrijven die zeggen dat ze het kunnen, maar je moet het wel écht kunnen. Kwaliteit vind ik echt het belangrijkst en dat heb ik gevonden bij FireWare.”

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent