CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Didactische escape room OTC Someren; “Hotel Crashed”

Didactische escape room OTC Someren; “Hotel Crashed”

Het is het jaar 1934. Een piccolo van Hotel Crashed is zo kwaad over zijn ontslag dat hij is teruggekomen om wraak te nemen. Hij heeft de liften gesaboteerd en de hotelkamers overhoop gehaald. Hierna verdwijnt de piccolo en laat hij zijn opvolger in shock achter. Aan de deelnemers de taak om de chaos te herstellen en de boel op te ruimen.

Het spel

De BHV escape room van OTC Someren bestaat uit 4 unieke ruimtes en een ontvangsthal. In de ontvangsthal van het hotel krijgen de deelnemers uitleg over het spel door de geshockeerde piccolo. Dan gaat de deur open en begint het spel. De piccolo stelt vragen aan de deelnemers via geprojecteerde video’s. Met de juiste kennis kunnen de deelnemers de codes kraken en ontsnappen!

Elke unieke ruimte een eigen thema

Iedere ruimte van de BHV escape room heeft een eigen thema. De thema's brandveiligheid, communicatie, kennis over brand, levensreddend handelen en ontruiming komen aan bod. Tijdens de ontsnapping moeten de deelnemers vragen activeren en puzzels oplossen om de codes te kraken.

De escape room is eenvoudig aan te sturen op een tablet. Aangezien elke ruimte apart gespeeld kan worden, kunnen er vier groepen tegelijkertijd deelnemen aan de ontsnapping.

Didactische escape room OTC Someren

Benieuwd naar de escape room van OTC Someren? Bekijk dan deze video of speel de "Revenge of the piccolo" zelf!!

Escape room voor BHV trainingen

Deze didactische escape room wordt ingezet als lesmiddel bij BHV trainingen. FireWare heeft diverse didactische escape rooms ontwikkeld om op een interactieve en leuke manier deelnemers iets te leren. Bekijk hier een aantal recente voorbeelden.

BVL Drenthe: meerijden achter in tankautospuit

drenthe-1
drenthe-2
drenthe-3
drenthe-4
drenthe-5
drenthe-6
drenthe-7

BVL, oftewel brandveilig leven, is een project binnen Brandweer Nederland om het grote publiek voor te lichten over hoe branden, schade en slachtoffers voorkomen kunnen worden. Veiligheidsregio Drenthe heeft nu een wel heel erg unieke voorlichtingscontainer!

De bezoekers gaan achter in een tankautospuit mee op uitruk. Onderweg komen ze langs verschillende branden en incidenten. Er wordt inzicht gegeven in de oorzaken van brand. Maar er worden ook een groot aantal tips gegeven over hoe brand voorkomen had kunnen worden. Een installatie die aanzet tot nadenken.

De tankautospuit is opgebouwd uit een oude haakarm-container. In plaats van afvoeren is er gekozen voor duurzaam hergebruik. Wel zo’n prettig idee. Voor de realisatie is er intensief samengewerkt tussen Veiligheidsregio Drenthe en FireWare. Zo heeft de 24-uurs dienst van de veiligheidsregio de gehele ruwbouw voor zijn rekening genomen. Een indrukwekkend staaltje werk! De installatie bestaat uit 8 schermen die rondom de bezoekers in een interactief decor zijn geplaatst. Op deze schermen wordt de voorlichtingsshow afgespeeld. Ondersteund met licht, rook- en geluidseffecten wordt de beleving compleet gemaakt. Buiten is nog een extra scherm te vinden. Hierop is het voor de bezoekers in de wachtrij te zien hoe lang het nog duurt tot de volgende show begint.

Alles voor een goede roadshow, is in deze BVL-container te vinden. Er is voldoende opslagruimte voor foldermateriaal, opblaasbare mascottes, water en alle andere zaken die er nodig zijn tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. Er is zelfs een elektrisch uitschuifbaar zonnescherm dat ervoor zorgt dat men in de zon, maar ook in de regen beschut staat. De gehele installatie is binnen 10 minuten operationeel. Afzetten, stroom erop, scherm uitklappen met een druk op de knop en op start drukken. De voorlichtingscontainer is “Hufterproof” zoals we in brandweerland zeggen!

De installatie heeft 6 zitplaatsen. De achterste 2 plaatsen kunnen verwijderd worden zodat ook bezoekers die gebruik maken van een rolstoel plaats kunnen nemen. Er is een aparte in- en uitgang. Zo kunnen de shows mooi achter elkaar doorlopen en is er een goede scheiding van de in- en uitgaande publieksstroom.

Door middel van Graffiti is de buitenkant van de container omgetoverd in een échte tankautospuit. De installatie heeft een hoge attractiewaarde voor een brede doelgroep. De installatie zit zo in elkaar dat de content en het decor van de show gemakkelijk aangepast kunnen worden. Zo is er een toekomstbestendige, breed inzetbare voorlichtingsoplossing ontstaan!

Zelf brandblussers vullen bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft

Reinier de Graaf Ziekenhuis (01)
Reinier de Graaf Ziekenhuis (03)

Het Reinier de Graaf ziekenhuis levert al bijna acht eeuwen zorg aan de inwoners van Delft en omgeving. Bij het ziekenhuis werken ruim 2.600 medewerkers, onder wie meer dan 200 medisch specialisten en bijna 800 verpleegkundigen. Ongeveer 450.000 mensen kunnen voor zorg in hun directe omgeving een beroep doen op het ziekenhuis, dat beschikt over 481 bedden.

Veiligheid is één van de hoogste prioriteiten van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Daarom beschikt het ziekenhuis over een uitgebreide eigen oefenfaciliteit, waar jaarlijks meer dan 1100 (bedrijfs)hulpverleners worden opgeleid, onder andere in het gebruik van kleine blusmiddelen.

Omdat het ziekenhuis het belangrijk vindt dat elke hulpverlener een blussing doet, worden er op jaarbasis meer dan 1100 blusservullingen ingezet. Vroeger werd dit met “echte” blussers gedaan, die extern aangevoerd werden. Dit zorgde voor een groot aantal logistieke bewegingen.

Sinds een jaar maakt het Reinier de Graaf ziekenhuis gebruik van FireWare oefenblussers. Deze blussers zijn speciaal ontwikkeld voor instructiedoeleinden. De werking is identiek aan een echte blusser, dus de leerdoelen kunnen compromisloos behaald worden!

Het grote voordeel van deze blussers is dat ze in huis gevuld kunnen worden met het FireWare Neptune vulsysteem. Tot maximaal 3 blussers worden semiautomatisch in ca 3 minuten gevuld. Hiervoor wordt kraanwater, lucht uit een compressor en oefenschuim gebruikt. Dit oefenschuim is dermatologisch getest en is fluor vrij. Wel zo fijn voor de cursisten!

Door het inzetten van het Neptune vulsysteem is het aantal transportbewegingen die nodig zijn voor het leveren van de blussers drastisch teruggelopen. Hiermee wordt dan ook een goede bijdrage geleverd aan de ambitie van Delft en het Reinier de Graaf ziekenhuis om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen. Uiteraard is het ook prettig dat door het inzetten van dit systeem er een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd is, zonder aan de kwaliteit van de opleidingen te komen. Alleen maar pluspunten dus!

De Kameleonrace

DE KAMELEON RACE-boerderij
DE KAMELEON RACE-brandweerwagens
DE KAMELEON RACE-de kameleonrace neerzetten
DE KAMELEON RACE-de kameleonrace
DE KAMELEON RACE-grafiek
DE KAMELEON RACE-knoppen

De tijd dat een brandweerorganisatie op een zeepkist met een stapel folders kon gaan staan om voorlichting te geven is echt voorbij. Daarom realiseerde Veiligheidsregio Fryslân samen met FireWare aan een compleet nieuw voorlichtingsconcept: De Kameleonrace! De Kameleonrace is voorlichtingsspel met betrekking tot thema’s in het Brandveilig Leven project. Door middel van deze Brandveilig Leven Beleving van Veiligheidsregio Fryslân kan op een leuke en interactieve manier voorlichting worden gegeven.

De Kameleon is een populaire kinderboekenserie geschreven door Hotze de Roos. De tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer beleven allerlei avonturen in hun superboot “de Kameleon”. De vader van Hielke en Sietse is niet alleen smid maar ook commandant van de brandweer… En uiteraard spelen alle avonturen zich af in Friesland.

De Kameleonrace is gebaseerd op het boek “De Kameleon in het zoeklicht”. In dit boek ontstaat er brand in een boerderij. Om de brand te blussen wordt de tankautospuit op een praam gereden, en door de kameleon naar de plaats incident geduwd.
De bezoekers worden uitgedaagd vragen te beantwoorden over de thema’s in het brand veilig leven project. Denk hierbij aan vragen over vlam in de pan, rookmelders, CO, schoorsteenbranden en het hebben van een vluchtplan. Bij een goed antwoord gaat de kameleon 2 stappen naar voren, bij een fout antwoord slechts één stap…. Welke deelnemer heeft “zijn” Kameleon als eerste bij de brandhaard en kan beginnen met blussen?

De installatie wordt gebouwd in een “oude” COPI haakarmbak. Deze is zo aangepast dat er een groot luik in de zijkant is gemaakt, waardoor de bezoekers een goed beeld hebben op de kameleonrace. Aan de achterzijde van de container is ruimte voor objecten van team brand-technisch onderzoek. Uiteraard is er ook rekening gehouden met voldoende opslag. Alles wat er nodig is voor een geslaagd voorlichtingsevenement is in deze ene haakarmbak te vinden! En aan de toekomstbestendigheid is ook gedacht: Het decor is makkelijk te wijzigen naar een ander thema.
De realisatie van de Kameleonrace is een samenwerking tussen Veiligheidsregio Fryslân en FireWare. Het grootste deel van het werk wordt uitgevoerd door mensen van de 24-uurs dienst van de regio. FireWare ondersteunt het proces met specialistische kennis en componenten.  Zo worden veel kosten bespaard! Alle mechanische componenten en elektronica wordt extreem robuust uitgevoerd. “Brandweerproof” zoals het in jargon genoemd wordt. Van de geleiderails om de Kameleons te verplaatsen tot de aansturing en van de schermen tot de effecten. Zo kan de regio vele jaren plezier van de installatie beleven.
Uniek aan deze installatie is dat er actief gemeten wordt aan de antwoorden die de bezoekers geven. Per onderwerp en vraag wordt gekeken welk percentage van de bezoekers deze vraag goed of fout had. Door een speciaal logaritme worden “valse” antwoorden gefilterd, zodat er een betrouwbaar beeld ontstaat over hoe het met de kennis van bezoekers is gesteld. Per dag wordt hier automatisch een rapport van opgesteld en per email naar de veiligheidsregio verzonden. Dit geeft de mogelijkheid om in de toekomst veel gerichter acties te plannen op de juiste onderwerpen.

Inmiddels is de bouw afgerond en is de Kameleonrace al ruimschoots ingezet. Het concept voldoet volledig aan de verwachtingen!

Denkt u er over ook een Brandveilig Leven container of voertuig ontwikkelen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee!

 

De eigen stad als opleidingscentrum bij Haaglanden

Haaglanden eigen stad-1
Haaglanden eigen stad-2
Haaglanden eigen stad-3
Haaglanden eigen stad-4
Haaglanden eigen stad-5

Oefenen doe je om voorbereid te zijn op het moment dat het er echt toe doet. Dus wat is nu een betere plek om te oefenen dan in je eigen stad? Veiligheidsregio Haaglanden transformeerde 4 locaties in stadsdeel de Binckhorst in Den Haag om tot realistische oefenfaciliteit voor een serie monodisciplinaire  TS4 oefeningen in samenwerking met de ambulancedienst. FireWare mocht 9 verschillende ensceneringen verzorgen op deze locaties.

De nadruk bij alle scenario’s lag op de dilemma’s die je als TS4 bemanning kan tegenkomen. Wat kunnen we als team zelf doen en waar hebben we extra mankracht of materieel nodig? Irene Dekker, de organisator van deze oefeningen houdt ervan om relatief eenvoudige scenario’s excellent uit te voeren. Op deze manier komen de beoogde leer- en lesdoelen optimaal tot zijn recht.

Excellent uitvoeren betekent dat er daadwerkelijk politieagenten en ambulances zijn, maar ook dat er goede acteurs worden ingehuurd voor passend tegenspel. Dit allemaal natuurlijk tegen de achtergrond van echte gebouwen met gedetailleerde ensceneringen.

In een bedrijfsunit is een brand geënsceneerd waarbij nog een slachtoffer binnen is. Dit slachtoffer zit opgesloten en een snelle toegangsverschaffing is vereist. Dit mocht zowel met breekgereedschap als met de motorkettingzaag gebeuren. Een ander scenario op deze locatie was een slachtoffer op hoogte. Wat kun je doen met een TS4 bemanning om een ambulance te assisteren op een steiger?

Een unieke ervaring voor de deelnemers was een serie scenario’s in een bewoond(!) herenhuis. Van til-assistentie, tot CO-melding, van zolderbrandje tot uitslaande brand… De diversiteit aan oefeningen was groot.

Tot slot werden op een bouwterrein een dumping van chemisch afval en een aantal technische hulpverleningsincidenten geënsceneerd. In slechts 4 uur werden alle oefenbanen opgebouwd, om vervolgens gedurende 4 dagen 16 oefeningen te draaien. Een fantastisch project waar we met veel plezier op terug kijken!

Wilt u ook een tijdelijk oefencentrum bouwen op locatie? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Smokey: Ram de Vlam (BVL)

Smokey Ram de Vlam-1
Smokey Ram de Vlam-2
Smokey Ram de Vlam-3
Smokey Ram de Vlam-4
Smokey Ram de Vlam-5

Voor Veiligheidsregio Noord Holland ontwierp en bouwde FireWare de marktwagen ‘Ram de Vlam’. De marktwagen is ingericht als huiskamer van Smokey, de rookmelder. In de huiskamer hangt een televisie waar een animatie op te zien is van hond Smokey. Er gebeuren allerlei ongevallen. De droger vliegt in brand en er ontstaat een vlam in de pan. Synchroon met de animatie gebeuren de ongevallen echt in de huiskamer. In de animatie is een quiz verwerkt waaraan het publiek kan deelnemen. Stemmen gebeurt door het juiste antwoord op brandmelder te kiezen die zijn ingebouwd in de klep van de marktwagen.

Smokey

Smokey is een gehelmde waakhond en al vijf jaar lang mascotte van de brandweer. Auke Raaff, senior beleidsmedewerker risicobeheersing bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord legt uit: “Een rookmelder is immers een elektronisch waakhond die aanslaat bij onheil en daarmee letterlijk mensenlevens redt. Smokey trekt hiermee de aandacht van het grote publiek. Hij reist ook door de regio’s Groningen, Friesland en Drenthe”.

Brandveiligheid

De campagne brengt brandveiligheid op een leuke manier onder de aandacht. Zorg voor preventie en tijdige alarmering, want bij een woningbrand heeft u maar drie minuten om uzelf in veiligheid te brengen.

Evenementen

Van de huishoudbeurs tot een markt of open dag bij de brandweer. Ram de Vlam wordt veelvuldig ingezet. Raaff: “Ram de Vlam trekt gelijk de aandacht en kan de concurrentie met andere belevenissen aan. De show duurt bijna een kwartier, maar mensen blijven kijken en doen actief mee. Het grote aantal rookmelders dat vervolgens wordt verkocht geeft een goede indicatie van het succes van de campagne.”

RedAlert

RedAlert-1
RedAlert-2
RedAlert-3
RedAlert-4
RedAlert-5
RedAlert-6
RedAlert-7
RedAlert-8
RedAlert-9
RedAlert-10

Veiligheidsregio Gelderland zuid is de trotse bezitter van “De RedAlert”.  Dit nieuwe voorlichtingsvoertuig van Team Brandveilig Leven leert de bezoeker brandgevaren herkennen en oplossen! Niet met strenge, vaderlijke, goed bedoelde adviezen, maar met een complete interactieve multimedia show voor jong en oud!

In het voertuig RedAlert is een interactieve quiz gebouwd, waarbij vragen over brandveiligheid beantwoord moeten worden. De quiz wordt ondersteund door special effects, zodat bezoekers een reëel beeld krijgen van de risico’s in hun eigen omgeving. Ook is een gedeelte van het voertuig ingericht met objecten die brand hebben veroorzaakt. Deze objecten ondersteunen de echte verhalen uit de praktijk. De bedoeling is mensen te stimuleren om hun huis kritisch op brandveiligheid te toetsen. Om ze hierbij te helpen is informatie beschikbaar, waarmee ze zelf thuis aan de slag kunnen.

Luci, Fikkie en Murphy

De hoofdpersonages in de show zijn Luci en Fikkie. Deze twee dappere brandweerhonden nemen ons mee in hun avonturen. Zo behoeden ze Murphy van een CO-vergiftiging, laten ze zien wat er gebeurt als je het filter in de droger niet schoonmaakt en laten ze het belang van een vluchtplan zien.

Tijdens de voorstelling wordt de hulp van het publiek gevraagd: door middel van handmelders kunnen de bezoekers antwoorden geven op de vragen van Luci en Fikkie. Dankzij de transparante verlichting weten de brandweermensen welk antwoord er gegeven is en kunnen ze de dialoog met de bezoeker starten.

Plug and play

Voor de veiligheidsregio is het van belang dat iedereen met de RedAalert overweg kan. Een eenvoudige bediening is dan ook cruciaal. FireWare ontwikkelde een aansturing die letterlijk plug and play is. De stekker gaat in het stopcontact en de show start van zelf!

In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van 5 Nimbo rookmachines. Door de korte opwarmtijd van minder dan 2 minuten is het mogelijk de rookmachines tijdens de show in- en uit te schakelen. Zo blijft het opgenomen vermogen van de installatie ruim beneden de 16 Ampère. Erg handig, omdat er nu geen krachtstroom nodig is.

Duurzaam hergebruiken van voertuigen

De RedAlert heeft al een lange staat van dienst bij de brandweer. Begin jaren negentig kwam het voertuig naar Nijmegen en deed het dienst als hulpverleningsvoertuig. In 2001 werd de RedAlert verkocht aan de regio Limburg-Noord, brandweerpost Mook, om daar tot 2014 ingezet te worden. In 2014 kwam het weer terug naar Nijmegen, waar het mede door de 24-uurs dienst volledig is omgebouwd tot een voorlichtingsvoertuig.

Uniek realisatieproces

Het mooie van dit project is dat de RedAlert voor het grootste gedeelte gebouwd is door de 24-uurs dienst. Binnen dit team is een heleboel kennis aanwezig. Zo zijn er metaalbewerkers, houtbewerkers, elektrotechnici, schilders en mensen met “gewoon” twee rechter handen. FireWare is ingezet om het creatieve proces te begeleiden en de technische ontwerpen en programmatuur te verzorgen. Hierbij kwam onze theater technische oorsprong weer goed van pas.

Inspirerend samenwerken is één van de kernwaarden van FireWare. En dat is in dit project zeer zeker gebeurd! Het is ongelofelijk om te zien wat alle betrokkenen tijdens dit project in zeer korte tijd voor elkaar hebben gekregen! En door dit samenwerken is het budget ook keurig binnen de perken gebleven.

In het najaar van 2015 is via intranet gevraagd mee te denken over een passende naam voor het voertuig. Uit alle inzendingen is uiteindelijk de naam ‘RedAlert’ gekozen. Tijdens de feestelijke opening op 20 januari 2016 werd de naam onthuld en het voertuig in gebruik genomen.

Team Brand Technisch Onderzoek

Naast een multimediashow is ook een expositie te vinden van Team Brand Technisch Onderzoek. Echte oorzaken van brand worden hier tentoongesteld. Zo zijn er bijvoorbeeld een nachtlampje en een stekkerblok te vinden, die echt de oorzaak waren van een brand. Hiermee wordt het belang van  brandveiligheid in één keer erg tastbaar voor de bezoeker.

Ook een interactieve show voor uw organisatie?

Heeft u ook een wens voor een mooie interactieve show of wilt u eens sparren over een ander brandveilig leven project? U bent van harte welkom in de brainstormruimte bij FireWare. Hier is al menig project ( ook de RedAlert ) gestart!

 

Elektrospel voor brandpreventie

Elektrospel-1
Elektrospel-2
Elektrospel-3
Elektrospel-4
Elektrospel-5
Elektrospel-6
Elektrospel-7
Elektrospel-8
Elektrospel-9

De rookcontainer met het elektrospel was begin 2014 een leuke creatieve uitdaging voor FireWare. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord kwam bij FireWare met een oude rookcontainer met een keukentje en woonkamer erin en wat lenticulaire platen. Gevraagd werd een leuke oplossing voor de promotie van brandpreventie tijdens festiviteiten als markten en braderieën.

Voor de binnen- en buitenkant van de container maakte FireWare een fris nieuw ontwerp voor bestickering en een opknapbeurt. Aan de achterzijde werd een elektrospel gemaakt. Met speciale brandweerslangen moeten platen aan tekstvlakken gekoppeld worden. De platen zijn lenticulair. Dat wil zeggen dat er een andere afbeelding te zien is, als de kijkhoek verandert. Zo is er bijvoorbeeld een moeder aan het koken, terwijl de kinderen aan tafel spelen. Verander de kijkhoek en u ziet een vlam in de pan en een verschrikte moeder. Het is aan voorbijgaande kinderen (of volwassenen) om de plaat te koppelen aan de juiste omschrijving van de situatie. Auke Raaff is enthousiast over het spel: “Door het elektrospel is de voorlichting actiever geworden, meer van deze tijd.”

Raaff licht ook toe waarom Veiligheidsregio Noord-Holland Noord voor FireWare koos met dit project: “We zijn de samenwerking aangegaan, vanwege de realistische weergave van mogelijkheden binnen ons budget en omdat FireWare aanvoelde waar bij ons de prioriteit lag. En vooral vanwege de enorme creativiteit en het enthousiasme!”

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent