CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Calamiteitenoefening Leidsche Rijntunnel A2

Calamiteitenoefening Leidsche Rijntunnel A2

Foto's: Koen Laureij Fotografie & FireWare.

In de nacht van 23 op 24 maart vond een calamiteitenoefening plaats in de Leidsche Rijntunnel op de A2. Dit soort oefeningen zijn belangrijk voor hulpdiensten, Rijkswaterstaat en de tunnelbeheerder om te ervaren hoe snel rookontwikkeling kan gaan tijdens een tunnelbrand. Het zicht van de hulpdiensten wordt dan flink belemmerd, waardoor zij voor een waanzinnige uitdaging komen te staan!

Vierjaarlijkse realistische oefening

De Nederlandse tunnelwetgeving schrijft voor dat er eens in de vier jaar praktisch geoefend moet worden op calamiteiten. Bij deze tunneloefening waren zo'n 140 mensen ondersteunend betrokken en namen zo’n 80 mensen deel. Daarmee was qua mankracht de grootste oefening in de geschiedenis van de Leidsche Rijntunnel. Het was een ongelooflijke ervaring om een oefening op deze schaal mee te mogen maken, waarbij we versteld hebben gestaan van de professionaliteit van alle betrokken partijen. De tomeloze inzet van alle hulpdiensten, acteurs, figuranten en LOTUS-slachtoffers heeft er voor gezorgd dat de oefening van noodzakelijke realistische aard kon zijn. Daarnaast hebben bedrijven als Collewijn Berging en Engie ervoor gezorgd dat wij ons volledig konden richten op de uitvoering van ons specialisme. Complimenten zijn ook op zijn plaats voor de rol van Politie Midden-Nederland, Gemeente Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht. De voorbereiding in aanloop naar de oefening was uitstekend en op het gebied van de informatievoorziening ondervonden wij enorme profijt van het feit dat alles in goede banen werd geleid.

Alles bij elkaar genomen, kunnen we spreken een waanzinnige oefening, waarvoor we in het bijzonder Piet Peeters en Patrick Elferink van Rijkswaterstaat Midden-Nederland willen bedanken. Een ontzettend gave opdracht en wat een fijne samenwerking!

Leidsche Rijntunnel A2

De calamiteitenoefening vond plaats in de twee oostelijke tunnelbuizen van de Leidsche Rijntunnel A2. Deze hebben een lengte van 1.650 meter. Aan de oefening werd deelgenomen door Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Utrecht, gemeente Utrecht en de politie. Tijdens de oefening stonden de werkwijze en procedures die bij de bestrijding van een incident in de tunnel gevolgd moeten worden centraal. De uitkomsten van de oefening zullen worden gebruikt om de calamiteitenplannen en de procedures waar nodig aan te passen en mogelijk te optimaliseren.

Foto's: Koen Laureij Fotografie & FireWare.

Spectaculair scenario voor alle betrokkenen

Omdat de oefening in de nacht plaats vond en toch iedereen speciaal voor de oefening een nacht doorwerkt, is het belangrijk dat alle betrokken partijen hun oefendoelen konden behalen. Dit betekende naast aandacht voor de multidisciplinaire doelen ook aandacht voor de monodisciplinaire doelen. Verder was het van belang dat de oefening niet groter zou worden dan GRIP 1.

Om aan al deze voorwaarden te voldoen is er een spectaculair scenario opgebouwd. Een automobilist raakt onwel en verliest daardoor de macht over het stuur. Vervolgens ramt zijn auto de zijkant van de tunnel, waardoor het voertuig in brand vliegt. De bestuurder overlijdt ter plaatse. Een motorrijder die vlak achter de auto rijdt schrikt en komt ten val. Tijdens de val wordt hij onthoofd. Door deze enscenering is er een uitdagend scenario gecreëerd voor zowel de verkeersongevallenanalyse als de forensische opsporing.

Achter het ongeval ontstaat een kettingbotsing tussen diverse personenauto’s en een vrachtwagen. Hierdoor komt een aantal automobilisten bekneld te zitten. Daarnaast worden hulpdiensten geconfronteerd met de vondst van een personenauto zonder inzittenden.

Hoge druk

Bij het aanrijden van de situatie wordt het werk van de hulpdiensten al belemmerd door bijzondere situaties. Er is een busje met acht personen van een sjoelvereniging gestrand die zijn weg niet kan vervolgen. De leden dreigen hun vlucht naar het wereldkampioenschap sjoelen te missen en eisen de aandacht van de hulpdiensten op. Daarnaast is een diplomatenauto van de buitenlandse federatie gestrand. Omwille van haar veiligheidsprotocol weigert de inzittende ambassadrice uit te stappen. Haar beveiliger eist dat beiden de tunnel binnen het uur hebben kunnen verlaten, anders komt een extraction team van de ambassade hen bevrijden. Door middel van deze elementen in het scenario is de druk op de hulpdiensten opgevoerd.

Foto's: Koen Laureij Fotografie & FireWare.

Waanzinnige rookoutput

Één van de belangrijkste randvoorwaarden voor deze oefening was een hoeveelheid rook die overeenkomt met een daadwerkelijke autobrand. Daarnaast moest er ook gedurende de hele inzet, van alarmering tot blussing, rook gegenereerd worden. Dit zonder het tussendoor opwarmen van de machines. Door middel van de stuurcomputers  kon er tot 60.000m3 per minuut rook geproduceerd worden. Zo was de rookhoeveelheid nauwkeurig aan te passen aan de fase van de inzet.

Het verkeer en de omgeving werd gewaarschuwd via drips. Met continue waarneming is er voor gezorgd dat deze hoeveelheid rook niet tot overmatige overlast of onveilige situaties heeft geleid voor de omgeving.

Om dit voor elkaar te krijgen in de lange tunnels, gingen onze ensceneringsspecialisten goed bewapend op pad. Onze technische dienst had vier rookkisten geprepareerd, bestaande uit veertien Stratus rookmachines en twaalf Firespots. Door middel van verticale rookinjectie ontstond een realistische rookopbouw. De rookcontainers produceerden een waanzinnige continue rookoutput. Daardoor was deze realistische enscenering in mum van tijd opgezet.

Voor de enscenering van de brandende voertuigen werden Vesta’s ingezet. Het inzittende overleden slachtoffer werd gesimuleerd met een oefenpop, eveneens als de onthoofde motorrijder.

De hele oefening is aangestuurd door middel van een stuurcomputer in een regiewagen. Op deze manier waren de vlambeelden en de rookoutput zeer nauwkeurig en dynamisch te regelen. De cameraregie voor de evaluatiebeelden is ook gedaan vanuit dit voertuig. Wel zo comfortabel!

Met dank aan de onderhoudsaannemer (Engie) was de enscenering om 4 uur 's ochtends opgeruimd en de tunnel genormaliseerd. Dankzij van Rooijen Catering zijn we vervolgens met goed gevulde magen vertrokken naar het thuisfront.

Multidisciplinair, ook als alle slachtoffers al gered zijn

De uitdaging bij een dergelijke grootschalige multidisciplinaire oefening is om alle kolommen op een goede manier aan het werk te zetten. Dat is bij deze oefening goed gelukt!

De oefening stopte dan ook niet op het moment dat alle slachtoffers gered en geborgen waren. Ook het weer in bedrijf stellen van de tunnel na het incident vormde een cruciaal deel van de oefening. Dit was erg gaaf om mee te maken en te zien. Te vaak wordt er einde oefening gegeven nadat de hulpdiensten klaar zijn met hun inzet. Maar alles wat daarna komt is zeker niet te onderschatten!

Bekijk onze video

Bekijk de tunneloefening in 360 graden

Gebruik je een mobiele telefoon? Klik op de titel van de video's om ze te bekijken in je YouTube applicatie.

Heb je hulp nodig bij de enscenering van een tunneloefening? Neem dan contact op met onze ensceneringsspecialisten. Met specialistische ensceneringskennis en een uitgebreide verhuurvloot is eigenlijk geen scenario te gek. Neem maar eens een kijkje in ons portfolio!

Betrokken partijen

Bij deze tunneloefening konden we rekenen op nauwe samenwerkingen.  Bij de oefening waren onder meer de volgende partijen betrokken:

Grootschalige tunneloefeningen Westfrisiaweg

Westfrisiaweg tunneloefening (01)
Westfrisiaweg tunneloefening (02)
Westfrisiaweg tunneloefening (03)
Westfrisiaweg tunneloefening (04)
Westfrisiaweg tunneloefening (05)
Westfrisiaweg tunneloefening (06)

Gedurende twee avonden waren de nieuwe onderdoorgangen op de N23 Westfrisiaweg decor van grootschalige oefeningen. In samenwerking met het ensceneringsteam van FireWare oefenden brandweer, politie, ambulance en weginspecteurs samen voor een ongeval en brand in de tunnels.

Oefendoel

Het doel van deze tunneloefeningen was het testen van de bereikbaarheid, de communicatie en de nauwe samenwerking tussen alle hulpdiensten. Tijdens het scenario zijn zoveel mogelijk operationele hulpverleners uit deze omgeving in staat gesteld de procedures die hierbij komen kijken te beoefenen. Denk hierbij aan politie, brandweer, ambulance, maar ook aan Rijkswaterstaat. Zo weten de hulpdiensten wat ze kunnen verwachten wanneer de weg opengesteld wordt!

Verrassend scenario

In het scenario hebben diverse aanrijdingen plaatsgevonden. Daardoor is ook een vrachtwagen met oplegger door oververhitte remmen gaan branden. Vervolgens is een grote rookontwikkeling ontstaan. Achter de vrachtwagen reed een schoolbus vol met 25 opgewonden jongeren. Zij zitten ineens opgesloten in de rook. Aan beide kanten van de tunnel zitten mensen bekneld in hun auto’s. Kortom: een pittig scenario met veel ellende, rook en ook nog een spoorloos slachtoffer! “Ontzettend belangrijk dat dit is beoefend voordat het verkeer er onderdoor raast”, aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Uitdagende blustraining

Het ensceneringsteam stond voor een grote uitdaging op deze twee avonden. Een vrachtwagen ombouwen tot grote vuurhaard die ook nog eens van één zijde geblust moest kunnen worden. Met de nodige hoeveelheid ensceneringsmateriaal, onder meer 10 Stratus rookmachines, viermaal een Phoenix Silkflame en meerdere simulatielampen, waaronder de FireSpot, konden wij dit realiseren. Hiernaast hebben wij ook gebruik gemaakt van de weersinvloeden en eventuele verlichting in de betreffende onderdoorgang. Omdat de oefenmaterialen allemaal op afstand bediend werden, had FireWare volledig overzicht over de situatie en wat er in de onderdoorgang plaatsvond.

Ook een uitdagende oefening?

Neem dan contact op met de ensceneringsspecialisten van FireWare. Met specialistische ensceneringskennis en een uitgebreide verhuurvloot is eigenlijk geen scenario te gek. Neem maar eens een kijkje in ons portfolio!

BVL Drenthe: meerijden achter in tankautospuit

drenthe-1
drenthe-2
drenthe-3
drenthe-4
drenthe-5
drenthe-6
drenthe-7

BVL, oftewel brandveilig leven, is een project binnen Brandweer Nederland om het grote publiek voor te lichten over hoe branden, schade en slachtoffers voorkomen kunnen worden. Veiligheidsregio Drenthe heeft nu een wel heel erg unieke voorlichtingscontainer!

De bezoekers gaan achter in een tankautospuit mee op uitruk. Onderweg komen ze langs verschillende branden en incidenten. Er wordt inzicht gegeven in de oorzaken van brand. Maar er worden ook een groot aantal tips gegeven over hoe brand voorkomen had kunnen worden. Een installatie die aanzet tot nadenken.

De tankautospuit is opgebouwd uit een oude haakarm-container. In plaats van afvoeren is er gekozen voor duurzaam hergebruik. Wel zo’n prettig idee. Voor de realisatie is er intensief samengewerkt tussen Veiligheidsregio Drenthe en FireWare. Zo heeft de 24-uurs dienst van de veiligheidsregio de gehele ruwbouw voor zijn rekening genomen. Een indrukwekkend staaltje werk! De installatie bestaat uit 8 schermen die rondom de bezoekers in een interactief decor zijn geplaatst. Op deze schermen wordt de voorlichtingsshow afgespeeld. Ondersteund met licht, rook- en geluidseffecten wordt de beleving compleet gemaakt. Buiten is nog een extra scherm te vinden. Hierop is het voor de bezoekers in de wachtrij te zien hoe lang het nog duurt tot de volgende show begint.

Alles voor een goede roadshow, is in deze BVL-container te vinden. Er is voldoende opslagruimte voor foldermateriaal, opblaasbare mascottes, water en alle andere zaken die er nodig zijn tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. Er is zelfs een elektrisch uitschuifbaar zonnescherm dat ervoor zorgt dat men in de zon, maar ook in de regen beschut staat. De gehele installatie is binnen 10 minuten operationeel. Afzetten, stroom erop, scherm uitklappen met een druk op de knop en op start drukken. De voorlichtingscontainer is “Hufterproof” zoals we in brandweerland zeggen!

De installatie heeft 6 zitplaatsen. De achterste 2 plaatsen kunnen verwijderd worden zodat ook bezoekers die gebruik maken van een rolstoel plaats kunnen nemen. Er is een aparte in- en uitgang. Zo kunnen de shows mooi achter elkaar doorlopen en is er een goede scheiding van de in- en uitgaande publieksstroom.

Door middel van Graffiti is de buitenkant van de container omgetoverd in een échte tankautospuit. De installatie heeft een hoge attractiewaarde voor een brede doelgroep. De installatie zit zo in elkaar dat de content en het decor van de show gemakkelijk aangepast kunnen worden. Zo is er een toekomstbestendige, breed inzetbare voorlichtingsoplossing ontstaan!

Revolutionair modulair oefenconcept voor Brandweer Schiphol

Hoe krijg je alle facetten van een luchthaven in een oefenhal verwerkt van ongeveer 10 x 15 meter? Met deze vraag kwam Brandweer Schiphol eind 2015 naar FireWare toe. Na een intensief ontwerptraject is het eerste modulaire trainingscentrum een feit! Uitdagende oefeningen voor de brandweermensen en de BHV-ers, elke dag op nieuw in een altijd wisselende trainingsomgeving. Door middel van een aantal kubussen die als een soort van lego-doos met elkaar verbonden kunnen worden, is praktisch elk facet van de luchthaven na te bouwen. Inclusief de bijbehorende dilemma’s. Objectverzadiging is een groot risico bij de bouw van een oefencentrum.

Hoe krijg je het voor elkaar dat een centrum zo is ingericht, dat er een uitdaging is voor elke cursist, op elk niveau, jaar na jaar? Bij brandweer Schiphol is dit opgelost door modulair te werken. Door de kubussen elke keer anders te stapelen in de hal ontstaat een andere basisconstructie. Hier kunnen verschillende type vloeren, plafonds, wanden en deuren in geplaatst worden. Maar ook liftschachten, trappartijen en zelfs een simulatie roltrap zijn bouwstenen binnen dit modulaire concept. Voor oefeningen met de motorkettingzaag zijn er simulatie-rolluiken waarbij er daadwerkelijk gezaagd kan worden. Maar ook zijn er forced entry deuren opgenomen om andere manieren van toegangsverschaffing te beoefenen. Er zijn meer dan voldoende spanningspunten aanwezig om alle simulatie-apparatuur aan te sluiten. De units zijn onderling te koppelen waardoor de benodigde (elektronische) infrastructuur zeer snel inzetbaar is.

Er kunnen verschillende vloer- en plafond elementen gebruikt worden. Zo kan er ook een brandhaard in een verlaagd plafond gesimuleerd worden. Of onder een computer vloer. Doorslagen en overslagen kunnen ook zonder problemen realistisch geënsceneerd worden.

Daarnaast is er een grote diversiteit aan wandsoorten: Houten wanden waar makkelijk decorstukken aan bevestigd kunnen worden, gaaswanden voor simulaties in bagagekelders en technische ruimtes, maar ook magnetische wanden waardoor met foto-prints de illusie van een luchthaven compleet gemaakt kan worden.

Het oefencentrum zal zowel door de brandweerorganisatie als de BHV-ers op Schiphol gebruikt worden. Voor beide doelgroepen is er meer dan voldoende uitdaging. Het veranderen van wanden en deuren is in slechts enkele minuten geregeld. In een halve dag kunnen grotere transformaties doorgevoerd worden: van vertrekhal naar bagagekelder, van technische ruimtes tot hotel: De mogelijkheden zijn echt eindeloos!

Terrorisme Gevolg Bestrijding ERIC

TGB ExpoRIC-1
TGB ExpoRIC-2
TGB ExpoRIC-3
TGB ExpoRIC-4
TGB ExpoRIC-5

TGB, Terrorisme Gevolg Bestrijding, is een groot thema binnen de hulpverleningswereld en daarbuiten.

FireWare heeft inmiddels een ruime ervaring in het inrichten van levensechte omgevingen waarbij incidenten met een groot aantal slachtoffers realistisch worden geënsceneerd. Zo is onder andere ook dit tijdelijke TGB lab op vliegveld Twente door FireWare ingericht.

Om een beeld te geven over hoe zo’n lab eruit kan komen te zien is er op de ExpoRIC een klein TGB lab nagebouwd met als thema “Hoe sterk sta jij in je schoenen”.  Het betreft een shooting in een horecagelegenheid in Enschede. De projectie, vuur, geluid- en lichteffecten worden door de FireWare speciale TGB sturing bediend. De instructeur logt in met zijn of haar telefoon, en alle functies zijn binnen handbereik. Zo kunnen de dilemma’s scherp neergezet worden. Uiteraard gecombineerd met een realistische enscenering met de FireWare simulatieproducten.

Zelf brandblussers vullen bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft

Reinier de Graaf Ziekenhuis (01)
Reinier de Graaf Ziekenhuis (03)

Het Reinier de Graaf ziekenhuis levert al bijna acht eeuwen zorg aan de inwoners van Delft en omgeving. Bij het ziekenhuis werken ruim 2.600 medewerkers, onder wie meer dan 200 medisch specialisten en bijna 800 verpleegkundigen. Ongeveer 450.000 mensen kunnen voor zorg in hun directe omgeving een beroep doen op het ziekenhuis, dat beschikt over 481 bedden.

Veiligheid is één van de hoogste prioriteiten van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Daarom beschikt het ziekenhuis over een uitgebreide eigen oefenfaciliteit, waar jaarlijks meer dan 1100 (bedrijfs)hulpverleners worden opgeleid, onder andere in het gebruik van kleine blusmiddelen.

Omdat het ziekenhuis het belangrijk vindt dat elke hulpverlener een blussing doet, worden er op jaarbasis meer dan 1100 blusservullingen ingezet. Vroeger werd dit met “echte” blussers gedaan, die extern aangevoerd werden. Dit zorgde voor een groot aantal logistieke bewegingen.

Sinds een jaar maakt het Reinier de Graaf ziekenhuis gebruik van FireWare oefenblussers. Deze blussers zijn speciaal ontwikkeld voor instructiedoeleinden. De werking is identiek aan een echte blusser, dus de leerdoelen kunnen compromisloos behaald worden!

Het grote voordeel van deze blussers is dat ze in huis gevuld kunnen worden met het FireWare Neptune vulsysteem. Tot maximaal 3 blussers worden semiautomatisch in ca 3 minuten gevuld. Hiervoor wordt kraanwater, lucht uit een compressor en oefenschuim gebruikt. Dit oefenschuim is dermatologisch getest en is fluor vrij. Wel zo fijn voor de cursisten!

Door het inzetten van het Neptune vulsysteem is het aantal transportbewegingen die nodig zijn voor het leveren van de blussers drastisch teruggelopen. Hiermee wordt dan ook een goede bijdrage geleverd aan de ambitie van Delft en het Reinier de Graaf ziekenhuis om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen. Uiteraard is het ook prettig dat door het inzetten van dit systeem er een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd is, zonder aan de kwaliteit van de opleidingen te komen. Alleen maar pluspunten dus!

Een uniek mobiel concept voor Alert! Opleidingen

Alert opleidingen (01)
Alert opleidingen (02)
Alert opleidingen (03)
Alert opleidingen (04)
Alert opleidingen (05)
Alert opleidingen (06)
Alert opleidingen (07)

“We willen graag een unieke mobiele oplossing om verschillende veiligheidstrainingen bij onze klanten op locatie te verzorgen” Met deze vraag kwamen Daan Castelein en Sam Verschelde van Alert! Opleidingen uit België naar FireWare toe. Ze hadden hun net aangeschafte aanhangwagen mee. Na een mooie dag brainstormen bij FireWare, proefjes doen en zaken uit proberen kwam er een unieke oplossingsrichting boven borrelen.

FireWare mocht een concept uitwerken dat binnen het budget viel en binnen 2 maanden te realiseren was. Natuurlijk grepen we die uitdaging met twee handen aan. In een super strakke samenwerking is er in die zomermaanden veel gebeurd: Het resultaat: Een concept waarbij er op locatie bij de klant diverse oefenomgevingen gecreëerd kunnen worden, passend bij de verschillende lesdoelen.

De set bestaat uit 6 dichte wandelementen en 4 deurelementen. Door deze te verrijden kunnen er verschillende ruimtes gemaakt worden. Deze ruimtes kunnen half open zijn, om zo goed frontaal les te kunnen geven, maar ook een netwerk met complexe ruimtes vormen om zo scenario training te kunnen doen. De kans “objectverzadiging” of “objectmoeheid” wordt zo tot een minimum beperkt.

Naast de wanden is er een transportsysteem voorzien voor de standaard maat kratten waar de FireWare oefenmaterialen allemaal in vervoerd worden. Zo is alles netjes transportabel. Er is een ontruimingsalarm dat bediend kan worden, er kunnen oefenblussers ingezet worden ( die door het Neptune vulsysteem op locatie zelf te vullen zijn) en uiteraard is er een slanghaspel. En afhankelijk hoe de wanden neergezet worden kan ook de complexiteit van het gebruik van een slanghaspel langs verschillende hoeken beoefend worden.  Het geheel kan autonoom, op accu, werken. Dit door de inzet van de soundbox voor de geluidseffecten, de Cirrus rookmachine en de Vesta voor de vlameffecten. Op die manier wordt elk zintuig geprikkeld!

Als FireWare team zijn we trots op het eindresultaat en de constructieve, positieve samenwerking met ALERT!. Wij wensen hun dan ook heel veel lesplezier en mooie leermomenten voor hun cursisten toe. Meer weten over ALERT! Kijk dan eens op hun website: www.alert-opleidingen.be

De eigen stad als opleidingscentrum bij Haaglanden

Haaglanden eigen stad-1
Haaglanden eigen stad-2
Haaglanden eigen stad-3
Haaglanden eigen stad-4
Haaglanden eigen stad-5

Oefenen doe je om voorbereid te zijn op het moment dat het er echt toe doet. Dus wat is nu een betere plek om te oefenen dan in je eigen stad? Veiligheidsregio Haaglanden transformeerde 4 locaties in stadsdeel de Binckhorst in Den Haag om tot realistische oefenfaciliteit voor een serie monodisciplinaire  TS4 oefeningen in samenwerking met de ambulancedienst. FireWare mocht 9 verschillende ensceneringen verzorgen op deze locaties.

De nadruk bij alle scenario’s lag op de dilemma’s die je als TS4 bemanning kan tegenkomen. Wat kunnen we als team zelf doen en waar hebben we extra mankracht of materieel nodig? Irene Dekker, de organisator van deze oefeningen houdt ervan om relatief eenvoudige scenario’s excellent uit te voeren. Op deze manier komen de beoogde leer- en lesdoelen optimaal tot zijn recht.

Excellent uitvoeren betekent dat er daadwerkelijk politieagenten en ambulances zijn, maar ook dat er goede acteurs worden ingehuurd voor passend tegenspel. Dit allemaal natuurlijk tegen de achtergrond van echte gebouwen met gedetailleerde ensceneringen.

In een bedrijfsunit is een brand geënsceneerd waarbij nog een slachtoffer binnen is. Dit slachtoffer zit opgesloten en een snelle toegangsverschaffing is vereist. Dit mocht zowel met breekgereedschap als met de motorkettingzaag gebeuren. Een ander scenario op deze locatie was een slachtoffer op hoogte. Wat kun je doen met een TS4 bemanning om een ambulance te assisteren op een steiger?

Een unieke ervaring voor de deelnemers was een serie scenario’s in een bewoond(!) herenhuis. Van til-assistentie, tot CO-melding, van zolderbrandje tot uitslaande brand… De diversiteit aan oefeningen was groot.

Tot slot werden op een bouwterrein een dumping van chemisch afval en een aantal technische hulpverleningsincidenten geënsceneerd. In slechts 4 uur werden alle oefenbanen opgebouwd, om vervolgens gedurende 4 dagen 16 oefeningen te draaien. Een fantastisch project waar we met veel plezier op terug kijken!

Wilt u ook een tijdelijk oefencentrum bouwen op locatie? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Unieke slanghaspel trainer voor CCB groep

Unieke-Slanghaspeltrainer-voor-CCB-groep (01)
Unieke-Slanghaspeltrainer-voor-CCB-groep (02)

Na de revisie van de stookruimtes had CCB groep een nieuwe uitdaging voor FireWare: “Ontwerp een oefenvoorziening waarbij cursisten zelfstandig met een slanghaspel kunnen oefenen”….. Een mooie uitdaging die FireWare met beide handen aangreep!

Jan Hemmers, de eigenaar van CCB groep, zag graag dat cursisten zelfstandig meer ervaring opdoen met de slanghaspel. Zelfstandig betekend dat het systeem ook zonder instructeur gebruikt moet kunnen worden. Echt vuur was dus geen optie. Maar hoe dit dan aan te pakken?

Als basis is er gekozen voor een Kliko. Door middel van waterdichte rook, geluid en lichteffecten wordt hier een veilige, gesimuleerde brandhaard in gecreëerd. Na ontbranding start de cursist met blussen. Indien er voldoende water op de brandhaard is gekomen, wordt dit geregistreerd door het systeem en de brandhaard uitgeschakeld.

De cursist kan vervolgens de slanghaspel weer oprollen waarna de oefening afgerond is. Na een instelbare tijd her-ontbrand de Kliko weer, waarna de volgende cursist ervaring kan opdoen. Dit her-ontbranden gebeurd volledig automatisch, waardoor de cursisten zelfstandig kunnen werken.

De Kliko zelf is een decorstuk. De simulatietechniek is ondergebracht in separate modules die later ook in andere objecten gebracht kunnen worden. Ideaal voor de toekomst!

Alle parameters van deze simulator zijn vrij programmeerbaar. Denk hierbij aan rook, geluid, vlameffect, benodigde hoeveelheid water op de brandhaard, her-ontbrandingscriteria, tijdsinstellingen, enz. Hierdoor is het mogelijk het trainingsprogramma zeer nauwkeurig aan te laten sluiten bij de wensen van opleider en cursist.

Twee nieuwe luxe oefenruimtes voor CCB groep in Amsterdam

CCB groep amsterdam (01)
CCB groep amsterdam (02)
CCB groep amsterdam (03)
CCB groep amsterdam (04)
CCB groep amsterdam (05)

FireWare kreeg van CCB groep Amsterdam opdracht om te helpen 2 stookruimtes opnieuw vorm te geven. De inrichting was enigszins gedateerd. De opdracht was om mooie, realistische stookruimtes te creëren, waarin de scenario’s makkelijk te wisselen zijn. FireWare nam deze uitdaging natuurlijk met twee handen aan!

Eén van de ruimtes is ingericht als kantoor, de tweede als serverruimte. Met deze combinatie zijn tal van doelgroepen te bedienen. Door de magnetische wanden is het mogelijk diverse objecten en decorelementen tegen de wand “aan te plakken”. Een interieur veranderen is nu kinderspel. Ook schoonmaken is in een oogwenk gebeurd!

Vanuit het duurzaamheidsperspectief is als eerste gekeken naar welke componenten nog her te gebruiken waren. Zo waren, met een kleine aanpassing de bestaande gasbranders nog prima toepasbaar. Dit  spaarde aanzienlijk in de kosten. FireWare ontwikkelde speciaal voor dit project een serverkast met tal van uitdagende scenario’s. Zo zijn alle deuren echt te openen, en kan met de vlamrichter de moeilijkheid van de scenario’s ingesteld worden. Een echter primeur voor CCB groep!

Door de sfeerverlichting  en doordachte kleurstelling ontstaat er een luxe, realistische trainingsomgeving waar alle beoogde leerdoelen zijn te behalen.

Kijk voor meer informatie over CCB groep op www.ccbgroep.nl

RedAlert

RedAlert-1
RedAlert-2
RedAlert-3
RedAlert-4
RedAlert-5
RedAlert-6
RedAlert-7
RedAlert-8
RedAlert-9
RedAlert-10

Veiligheidsregio Gelderland zuid is de trotse bezitter van “De RedAlert”.  Dit nieuwe voorlichtingsvoertuig van Team Brandveilig Leven leert de bezoeker brandgevaren herkennen en oplossen! Niet met strenge, vaderlijke, goed bedoelde adviezen, maar met een complete interactieve multimedia show voor jong en oud!

In het voertuig RedAlert is een interactieve quiz gebouwd, waarbij vragen over brandveiligheid beantwoord moeten worden. De quiz wordt ondersteund door special effects, zodat bezoekers een reëel beeld krijgen van de risico’s in hun eigen omgeving. Ook is een gedeelte van het voertuig ingericht met objecten die brand hebben veroorzaakt. Deze objecten ondersteunen de echte verhalen uit de praktijk. De bedoeling is mensen te stimuleren om hun huis kritisch op brandveiligheid te toetsen. Om ze hierbij te helpen is informatie beschikbaar, waarmee ze zelf thuis aan de slag kunnen.

Luci, Fikkie en Murphy

De hoofdpersonages in de show zijn Luci en Fikkie. Deze twee dappere brandweerhonden nemen ons mee in hun avonturen. Zo behoeden ze Murphy van een CO-vergiftiging, laten ze zien wat er gebeurt als je het filter in de droger niet schoonmaakt en laten ze het belang van een vluchtplan zien.

Tijdens de voorstelling wordt de hulp van het publiek gevraagd: door middel van handmelders kunnen de bezoekers antwoorden geven op de vragen van Luci en Fikkie. Dankzij de transparante verlichting weten de brandweermensen welk antwoord er gegeven is en kunnen ze de dialoog met de bezoeker starten.

Plug and play

Voor de veiligheidsregio is het van belang dat iedereen met de RedAalert overweg kan. Een eenvoudige bediening is dan ook cruciaal. FireWare ontwikkelde een aansturing die letterlijk plug and play is. De stekker gaat in het stopcontact en de show start van zelf!

In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van 5 Nimbo rookmachines. Door de korte opwarmtijd van minder dan 2 minuten is het mogelijk de rookmachines tijdens de show in- en uit te schakelen. Zo blijft het opgenomen vermogen van de installatie ruim beneden de 16 Ampère. Erg handig, omdat er nu geen krachtstroom nodig is.

Duurzaam hergebruiken van voertuigen

De RedAlert heeft al een lange staat van dienst bij de brandweer. Begin jaren negentig kwam het voertuig naar Nijmegen en deed het dienst als hulpverleningsvoertuig. In 2001 werd de RedAlert verkocht aan de regio Limburg-Noord, brandweerpost Mook, om daar tot 2014 ingezet te worden. In 2014 kwam het weer terug naar Nijmegen, waar het mede door de 24-uurs dienst volledig is omgebouwd tot een voorlichtingsvoertuig.

Uniek realisatieproces

Het mooie van dit project is dat de RedAlert voor het grootste gedeelte gebouwd is door de 24-uurs dienst. Binnen dit team is een heleboel kennis aanwezig. Zo zijn er metaalbewerkers, houtbewerkers, elektrotechnici, schilders en mensen met “gewoon” twee rechter handen. FireWare is ingezet om het creatieve proces te begeleiden en de technische ontwerpen en programmatuur te verzorgen. Hierbij kwam onze theater technische oorsprong weer goed van pas.

Inspirerend samenwerken is één van de kernwaarden van FireWare. En dat is in dit project zeer zeker gebeurd! Het is ongelofelijk om te zien wat alle betrokkenen tijdens dit project in zeer korte tijd voor elkaar hebben gekregen! En door dit samenwerken is het budget ook keurig binnen de perken gebleven.

In het najaar van 2015 is via intranet gevraagd mee te denken over een passende naam voor het voertuig. Uit alle inzendingen is uiteindelijk de naam ‘RedAlert’ gekozen. Tijdens de feestelijke opening op 20 januari 2016 werd de naam onthuld en het voertuig in gebruik genomen.

Team Brand Technisch Onderzoek

Naast een multimediashow is ook een expositie te vinden van Team Brand Technisch Onderzoek. Echte oorzaken van brand worden hier tentoongesteld. Zo zijn er bijvoorbeeld een nachtlampje en een stekkerblok te vinden, die echt de oorzaak waren van een brand. Hiermee wordt het belang van  brandveiligheid in één keer erg tastbaar voor de bezoeker.

Ook een interactieve show voor uw organisatie?

Heeft u ook een wens voor een mooie interactieve show of wilt u eens sparren over een ander brandveilig leven project? U bent van harte welkom in de brainstormruimte bij FireWare. Hier is al menig project ( ook de RedAlert ) gestart!

 

Oefening in Westerscheldetunnel

Oefening in Westerscheldetunnel (03)
Oefening in Westerscheldetunnel (02)
Oefening in Westerscheldetunnel (01)
Oefening in Westerscheldetunnel (12)
Oefening in Westerscheldetunnel (11)
Oefening in Westerscheldetunnel (10)
Oefening in Westerscheldetunnel (09)
Oefening in Westerscheldetunnel (08)
Oefening in Westerscheldetunnel (07)
Oefening in Westerscheldetunnel (05)
Oefening in Westerscheldetunnel (04)

Een tunnel van 6,6 KM lang vullen met rook.  Een opbouwtijd van minder dan een half uur… Voor deze uitdaging stond het ensceneringsteam van FireWare tijdens een grote multidisciplinaire oefening in  de Westerschelde tunnel in Zeeland.

Westerschelde tunnel

De Westerschelde tunnel is een tunnel van 6.6 kilometer lang onder de Westerschelde.  De tunnel verbind Terneuzen en Ellewountsdijk, en is hiermee de langste tunnel voor het wegverkeer in Nederland. De maximale doorrijhoogte is 4,3 meter en het diepste punt van de tunnel is 60 meter onder waterniveau te vinden!

Oefendoel

Het doel van deze oefening was het testen van het incidentbestrijdingsplan wegtunnels. Tijdens het scenario zijn zoveel mogelijk operationele hulpverleners in staat gesteld de tunnelprocedures te beoefenen. Denk hierbij aan politie, brandweer, ambulance  maar ook aan Rijkswaterstaat en de tunnelbeheerder.

Strakke planning

De Westerschelde tunnel is een belangrijke verbinding. Tijdens de oefening werd de tunnel dan ook afgesloten voor al het verkeer. De opbouwtijd voor de enscenering was minimaal. Om tijd te winnen zijn alle rookmachines op een trailer geplaatst, en al buiten de tunnel door middel van een grote Aggregaat opgewarmd. Toen de tunnel vrij gegeven was, koste het opzetten van de enscenering minder dan 20 minuten!

Realistische rookopbouw

In de tunnel zijn een groot aantal ventilatoren aanwezig, die tijdens een calamiteit de rook naar buiten afvoeren. Warme lucht en rook stijgt op. Tijdens de enscenering is de rook verticaal in de tunnelbuis geïnjecteerd. Door slim gebruik te maken van de verlichting in de tunnel kon zelfs de optische illusie van zwarte rook gecreëerd worden.

Een set van 7 cumulus- en 7 stratus rookmachines zorgde voor een continue rookstroom van 9000m3 per minuut. Op diverse momenten tijdens de oefening is de “boost” stand geactiveerd. Hierbij kon tot 21.000m3 rook per minuut geproduceerd worden! Door te kiezen voor outdoor rookvloeistof bleef de rook extreem lang in tact, en zag met de rook ook aan het einde van de tunnel ook echt uit de tunnelbuis komen.

Ook een uitdagende oefening?

Heeft u ook een uitdagend scenario? Neem dan eens contact op met de ensceneringsspecialisten van FireWare. Met specialistische ensceneringskennis en een uitgebreide verhuurvloot is eigenlijk geen scenario te gek! Kijk maar eens in ons portfolio…

 

Oefenen in een Fokker 50

Fokker50-1
Fokker50-2
Fokker50-3
Fokker50-4
Fokker50-5

De Luchthaven Antwerpen wordt voornamelijk gebruikt voor zakelijke vluchten en - zoals op alle luchthavens - gelden er zeer hoge veiligheidseisen. Als het alarm gaat moet de dienstdoende brandweerploeg binnen 180 seconden op elke uithoek van de luchthaven blusklaar kunnen staan. Gedegen en realistisch oefenen is essentieel voor het brandweerkorps van de luchthaven. Een aantal leden van het korps bouwde drie containers om tot oefenruimte. Onder meer een vliegtuig, keuken en kantoor zijn nagebouwd. Diensthoofd Guy de Deckers en postoverste Ludo Sels ontvingen in het voorjaar van 2011 het team van FireWare en toonden vol trots de containers.

Wat doet de brandweer op een luchthaven zoal?
“De brandweer bestaat uit 22 mensen die werken in drie ploegen van zeven, zodat de luchthaven van 6.30 tot 23.00 uur bemand wordt. Er zijn te allen tijde drie personen in het hulpcentrum aanwezig. Eén bemant de controlekamer en de anderen werken in de garage en werkplaats, zij verzorgen de eerste uitruk. Twee anderen voeren taken uit op het luchthaventerrein, deze ploeg verzorgt bij een alarm de tweede uitruk. Daarnaast is het korps het manusje van alles: we beheren onder meer 48 verschillende voertuigen en zorgen dat de landingsbaan sneeuw- en ijsvrij blijft.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor de oefencontainers? 
“Een goede voorbereiding op mogelijke calamiteiten is essentieel. We oefenden voorheen door in ijzeren bakken spullen in brand te steken. Dat gaf een hoop luchtvervuiling en overlast en was minder realistisch. Daarom zijn we oefenruimtes van andere luchthavens gaan bekijken en met FireWare bij een proceduretrainer vol gesimuleerd vuur geweest. Die bezoeken waren heel inspirerend.”

Met wat voor type vuur werken jullie nu?
“We besloten uiteindelijk om met echt vuur te werken, maar niet gasgestookt. Zo kwamen we terecht bij de brandpasta’s en -gel van FireWare. Dat werkt perfect. We gebruiken de pasta’s om potjes te vullen en die op verschillende plaatsen aan te steken. Met de gel kun je grote oppervlakken eenvoudig insmeren. Je kunt er zelfs een compleet plafond mee laten branden.”

Hoe hebben jullie FireWare ontdekt?
“Een paar jaar geleden via het internet. We gebruiken inmiddels diverse producten zoals sleeppoppen, rookmachines, vuurgloedspots en de brandpasta’s. Het prettige van FireWare is de transparante en niet opdringerige manier van zaken doen. De prijzen voor producten staan op de website zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Ze dachten ook mee over onze containers en gaven advies. Ze waren enthousiast en hadden er geen enkel probleem mee dat wij de containers zelf wilden bouwen.”

Hoe hebben jullie die containers gebouwd?
“Ons grote voordeel is ons korps, dat zit vol handige mensen. Het zijn nu beroepsbrandweermannen, maar velen zijn ooit opgeleid als lasser, bouwvakker en mecanicien. In het oefenvliegtuig zitten stoelen uit een echt vliegtuig. Alle maten zijn hetzelfde als in een Fokker 50, want het is belangrijk om met realistische maten te oefenen. De voorkant van de container heeft al een vliegtuigneus en binnenkort krijgt hij echte vleugels. Ook gekregen, ze liggen al klaar we moeten ze alleen nog monteren.”

Oefenaanhangwagen voor Jeugdbrandweer

Jeugdbrandweer (01)
Jeugdbrandweer (02)
Jeugdbrandweer (03)
Jeugdbrandweer (04)

“Dankzij de jeugdbrandweer groeit de vrijwillige brandweer. Vooral in de kleinere gemeentes stromen de jongeren vaak door zodra ze achttien zijn. De meeste kinderen komen bij de jeugdbrandweer via familie of promotie op braderieën.” Aldus Aad Buijs. Zijn vader en opa zaten al bij de vrijwillige brandweer en zijn zoon zit in het jeugdkorps. Nu is Buijs beroepsbrandweerman en daarnaast vrijwillig bestuurslid en wedstrijdleider van de Landelijke Jeugdbrandweer.

De Stichting Jeugdbrandweer Nederland organiseert zeer regelmatig wedstrijden door het hele lang. Van het inschrijfgeld worden nieuwe oefenmaterialen aangeschaft. Zo ook een aanhangwagen vol oefenmateriaal van FireWare. De trailer wordt opgeslagen op een centraal punt en van daaruit kunnen alle jeugdbrandweerkorpsen, als ze bij toerbeurt de wedstrijden organiseren, de trailer gebruiken.

Met de verschillende materialen worden diverse ongevalscenario’s geënsceneerd tijdens wedstrijden. Alle ensceneringsmaterialen zitten in robuuste flightcases op wielen om het opbergen en verplaatsen makkelijker te maken en om alle spullen optimaal te beschermen.

FireWare verzorgde het complete pakket. Van de aanhangwagen tot en met de flightcases en uiteraard de inhoud: oefenmaterialen. Uniek aan de aanhangwagen is dat de achterdeuren ook als oprijplaat te gebruiken zijn. FireWare ziet in de jeugd de toekomst en heeft daarom tegen speciale condities de aanhangwagen samengesteld.

Buijs is tevreden over de relatie met FireWare. Op de vraag hoe hij ooit bij hen terecht is gekomen, luidt het antwoord: “Geen idee.” Overal in het land kwam Buijs spullen van FireSales tegen voor brandsimulatie. Het zien van deze oefenmaterialen wekte zijn interesse en hij besloot een bezoek aan de showroom te brengen. Na een inspirerend bezoek is een prettige samenwerking begonnen.

Meander Medisch Centrum in Amersfoort

Meander-1
Meander-2
Meander-3
Meander-4
Meander-5

Eén van de eerste oefeningen waar FireWare bij betrokken was, was een simulatie van een brand in een ziekenhuis. Dit ziekenhuis, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort was het decor van een grootschalige pelotonsinzet. De BHV-organisatie zorgde ervoor dat een dialyse-afdeling snel en efficiënt ontruimd werd, terwijl het vuur steeds sneller om zich heen greep.

Er waren een aantal enscenerings-technische uitdagingen die overwonnen moesten worden:

    • Het ziekenhuis blijft tijdens de oefening gewoon in bedrijf. Er mag dus geen schade aan het pand en installaties  ontstaan.
    • Er zijn een groot aantal personen bij de oefening betrokken: beeldvorming is cruciaal zowel binnen als buiten
    • Een gedeelte van de ensceneringsmaterialen wordt geplaatst op het dak  van het ziekenhuis. Onder het dak bevind zich de afdeling radiologie. Er moet rekening gehouden worden met magnetische velden.

Deze enscenering is in slechts 5 uur opgebouwd en 2 uur afgebroken.

Maatwerk bij JE-BHV

JE-BHV-1
JE-BHV-2
JE-BHV-3
JE-BHV-4

De kracht van JE-BHV is volgens Jeroen Schinkel BHV op maat. “We werken met zelfontwikkelde lesstof en passen die per doelgroep aan. Een instelling die met daklozen en verslaafden werkt, wil graag dat haar BHV-ers voorbereid worden op ongevallen met vergiftiging of een overdosis drugs, dat kan bij ons.”

Bij theorie op maat hoort natuurlijk ook praktijk op maat. FireWare kende hij al van zijn eerdere baan. “Ik wilde eens wat anders dan de standaard ensceneringmaterialen. Via internet kwam ik bij FireWare terecht en dat klikte! Vooral vanwege de kijk op realistisch oefenen en het prikkelen van alle zintuigen sprak mij erg aan”.

Eind 2010 verhuisde JE-BHV naar een nieuw bedrijfspand. “Er was een kantoor en een grote hal. Het was een uitdaging om de wanden zo te plaatsen dat er ruimte was voor theorielokalen en een scenariotrainer. FireWare verzorgde een compact ontwerp dat toch ruim voldoende plaats bood voor alle wensen.”

Inmiddels zijn er twee theorielokalen, een entree met (oefen)balie en een scenariotrainer met zes oefenruimtes gerealiseerd. Op 50 vierkante meter is van alles geënsceneerd: van kortsluiting in een meterkast tot een keukenbrand. Schinkel: “De deuren in de trainer openen naar verschillende kanten, zodat cursisten de deurprocedure op allerlei manieren leren. De wanden zijn eenvoudig te verplaatsen. Dus als ik over een paar jaar toe ben aan iets nieuws, is dat zo gerealiseerd!”

Maandelijkse eindoefening Tata Steel

TATA-1
TATA-2
TATA-3
TATA-4
TATA-5
TATA-6
TATA-7

Wolken rook stromen uit een oud slooppand en de brandweer van Tata Steel IJmuiden heeft nog geen idee wat zich binnen in het pand afspeelt. Twee weken eerder heeft Rene Schelvis (medewerker preparatie bij Tata) het scenario besproken met Bram, ensceneringstechnicus bij FireWare, en vanmorgen heeft Bram alles opgebouwd. Het scenario Er is kortsluiting ontstaan in de meterkast van een oud bad lokaal en nu is er brand.

De brand is doorgeslagen naar het naastgelegen kantoor en binnen korte tijd staat de hele begane grond onder de rook. De brand slaat door naar boven en op de eerste verdieping, boven de meterkast,  ontstaat ook brand. De verdieping vult zich met rook. Op de begane grond bevinden zich drie lotusslachtoffers. Wanneer de brandweermannen deze slachtoffers vinden, zal ze duidelijk worden dat er ook nog iemand in de kelder is. De kortsluiting in de meterkast is namelijk ontstaan door illegale aftapping van stroom voor een XTC-lab in de kelder!

De lotus in de kelder heeft chemische verbrandingsverschijnselen en is opgesloten, de kelder is dicht. Zodra de brandweer erachter komt dat er een XTC-lab is, zullen ze moeten opschalen en de nodige zones moeten opzetten. Techniek Om het scenario zo realistisch mogelijk te maken, is Bram grondig te werk gegaan. De kortsluiting in de meterkast heeft hij gemaakt door meerdere Easy Flashes aan een krachtstroomkabel te monteren. Een SoundBox Small met vonkgeluiden en een LED Silkflame 1.5 maken de enscenering af. In het kantoor staat ook een LED Silkflame 1.5. Samen met 4 led spots, een SoundBox en een Cumulus rookmachine wordt het een realistische brand.

In het bad lokaal op dezelfde verdieping blaast een Cumulus nog extra rook. De doorslag op de eerste verdieping gebeurt pal boven de meterkast. Hier zorgen een LED Silkflame 1.5, een SoundBox Small en een Cumulus voor. Verderop op de eerste verdieping staat nog een Cumulus. Alle rookmachines in het gebouw zijn gevuld met FireSales Heavy rookvloeistof en worden vanaf buiten bediend met een analoge XLR Remote.

De overige effecten worden draadloos aangestuurd door middel van Klik Aan/Uit afstandsbedieningen. Het lab in de kelder is overtuigend gemaakt met zakjes pillen, een weegschaaltje, maatglazen, zout en een plas kleurvloeistof. De samenwerking tussen Tata en FireWare Tata Steel was één van de eerste klanten toen FireWare in 2003 begon en sinds dag één is er een fijne samenwerking. 1 keer per maand is er een eindoefening en bij de grote scenario’s wordt FireWare ingeschakeld om het scenario te bouwen en de effecten aan te sturen.

Tijdelijk oefencentrum in de nieuwe tunnels van Maastricht

20170704 Tijdelijk oefencentrum tunnels Maastricht (01)
20170704 Tijdelijk oefencentrum tunnels Maastricht (02)
20170704 Tijdelijk oefencentrum tunnels Maastricht (03)
20170704 Tijdelijk oefencentrum tunnels Maastricht (04)
20170704 Tijdelijk oefencentrum tunnels Maastricht (05)
20170704 Tijdelijk oefencentrum tunnels Maastricht (06)

Op 16 December 2016 is in Maastricht de Willem Alexander Tunnel geopend.  Deze tunnel met een lengte van 2,3 kilometer  bestaat uit 4 tunnelbuizen met elk twee rijstroken. De bovenste twee tunnelbuizen zijn voor plaatselijk verkeer en de onderste twee tunnelbuizen voor doorgaand verkeer.  Meer informatie over de tunnel is te vinden via www.A2maastricht.nl.

Ter voorbereiding van de opening heeft Veiligheidsregio Limburg-Zuid zich uiteraard goed voorbereid.  Deze voorbereiding is al in 2014 begonnen. Ongeveer 200 brandweermensen, bestaande uit manschappen, bevelvoerders en (hoofd)officieren van dienst van 8 kazernes in Zuid Limburg doen mee. Meer informatie over hoe de brandweer zich heeft voorbereid is te vinden via deze link: http://www.a2maastricht.nl/brandweer.

FireWare mocht een mooie rol spelen tijdens de trainingen in de A2 tunnel zelf. In de laatste weken voor de opening van de tunnel is er een tijdelijk oefencentrum in de daadwerkelijke tunnel ingericht. Een mooi project met verschillende uitdagingen: Naast oefenen moesten natuurlijk ook de “gewone” werkzaamheden aan de tunnel door kunnen gaan.

Met een set van meer dan 20 stratus en cumulus rookmachines, silkflames, vuurgloedspots, infraroodheaters en soundboxen zijn diverse scenario’s neergezet die door middel van een centrale aansturing te bedienen waren. De ensceneerder had dus totale controle over de diverse incidenten. Door de grote afstanden in de tunnel zijn diverse scenario’s ook draadloos aangestuurd. Een methode die het trekken van veel stuurkabels heeft voorkomen.

Uniek was de grootschalige realistische verticale rookopbouw. Per minuut kon meer dan 30.000m² rook geproduceerd worden. De werking van de tunnelventilatie kon hierdoor ook daadwerkelijk beoefend worden! Tijdens de oefeningen is FireWare Outdoor rookvloeistof gebruikt. Met deze vloeistof was het mogelijk de simulatierook ruim 4KM gemeten vanaf de bron in stand te houden!

Door het inzetten van warmtebronnen kon er ook goed geoefend worden met warmtebeeldcamera’s. Ook de tunneloperators, politie en ambulance hebben tijdens de diverse oefeningen zich prima kunnen voorbereiden op de opening.

Wij kijken terug op een prachtige samenwerking met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en een groot aantal fantastische oefeningen met mooie leermomenten en dilemma’s!

Heeft u ook behoefte aan een tijdelijk opleidingscentrum? Denk dan ook eens aan huren bij FireWare!

Realistisch oefenen bij de Nestor

Oefenmomenten bij De Nestor

Nabij de Gentse haven ligt opleidingscentrum De Nestor. Hier worden vrachtwagen- en buschauffeurs nageschoold in vakbekwaamheid. Realistisch oefenen is hierbij prioriteit en zo kwam directeur Hervé Buisset bij FireWare.

“Wij willen in al onze opleidingen realistische oefenmomenten aanbieden en zochten dan ook een geschikte partner om ons hiervoor de nodige materialen aan te leveren. De snelle levering en de goede service verrasten ons aangenaam en de Belgische adviseur dacht met ons mee om tot een mooi concept te komen en zorgde ervoor dat we met ons beperkte budget toch onze projecten konden realiseren”, aldus Buisset.

Op het terrein staat een trekker, waarmee een wielbrand gesimuleerd wordt. In het achterwiel is een Antari Waterproof rookmachine ingebouwd, zodat onder alle weersomstandigheden geoefend kan worden. De combinatie met brandpasta zorgt voor een realistische brand. Ook de cabine is compleet omgebouwd om als oefenruimte te dienen. Met rook, silkflames en geluid wordt een ware kleine brandhaard gesimuleerd.

De Nestor biedt ook opleidingen, waarvoor geen complete enscenering vereist is. Zo worden er EHBO opleidingen en trainingen met kleine blusmiddelen gegeven. Hiervoor heeft het opleidingscentrum wederom FireWare ingeschakeld. Er wordt geoefend met reanimatiepoppen en met een blustrainer van FireSales.

En Buisset is nog lang niet uit geënsceneerd: “We hebben voor de toekomst nog enkele projecten op stapel staan en zullen zonder twijfel FireWare hierin betrekken. Hun uitgebreide know how en brede aanbod van simulatie- en ensceneringsmateriaal maakt het ons mogelijk om leuke en realistische oefenmomenten aan te reiken aan onze cursisten.”

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent