CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Didactische escape room OTC Someren; “Hotel Crashed”

Didactische escape room OTC Someren; “Hotel Crashed”

Het is het jaar 1934. Een piccolo van Hotel Crashed is zo kwaad over zijn ontslag dat hij is teruggekomen om wraak te nemen. Hij heeft de liften gesaboteerd en de hotelkamers overhoop gehaald. Hierna verdwijnt de piccolo en laat hij zijn opvolger in shock achter. Aan de deelnemers de taak om de chaos te herstellen en de boel op te ruimen.

Het spel

De BHV escape room van OTC Someren bestaat uit 4 unieke ruimtes en een ontvangsthal. In de ontvangsthal van het hotel krijgen de deelnemers uitleg over het spel door de geshockeerde piccolo. Dan gaat de deur open en begint het spel. De piccolo stelt vragen aan de deelnemers via geprojecteerde video’s. Met de juiste kennis kunnen de deelnemers de codes kraken en ontsnappen!

Elke unieke ruimte een eigen thema

Iedere ruimte van de BHV escape room heeft een eigen thema. De thema's brandveiligheid, communicatie, kennis over brand, levensreddend handelen en ontruiming komen aan bod. Tijdens de ontsnapping moeten de deelnemers vragen activeren en puzzels oplossen om de codes te kraken.

De escape room is eenvoudig aan te sturen op een tablet. Aangezien elke ruimte apart gespeeld kan worden, kunnen er vier groepen tegelijkertijd deelnemen aan de ontsnapping.

Didactische escape room OTC Someren

Benieuwd naar de escape room van OTC Someren? Bekijk dan deze video of speel de "Revenge of the piccolo" zelf!!

Escape room voor BHV trainingen

Deze didactische escape room wordt ingezet als lesmiddel bij BHV trainingen. FireWare heeft diverse didactische escape rooms ontwikkeld om op een interactieve en leuke manier deelnemers iets te leren. Bekijk hier een aantal recente voorbeelden.

BVL Drenthe: meerijden achter in tankautospuit

drenthe-1
drenthe-2
drenthe-3
drenthe-4
drenthe-5
drenthe-6
drenthe-7

BVL, oftewel brandveilig leven, is een project binnen Brandweer Nederland om het grote publiek voor te lichten over hoe branden, schade en slachtoffers voorkomen kunnen worden. Veiligheidsregio Drenthe heeft nu een wel heel erg unieke voorlichtingscontainer!

De bezoekers gaan achter in een tankautospuit mee op uitruk. Onderweg komen ze langs verschillende branden en incidenten. Er wordt inzicht gegeven in de oorzaken van brand. Maar er worden ook een groot aantal tips gegeven over hoe brand voorkomen had kunnen worden. Een installatie die aanzet tot nadenken.

De tankautospuit is opgebouwd uit een oude haakarm-container. In plaats van afvoeren is er gekozen voor duurzaam hergebruik. Wel zo’n prettig idee. Voor de realisatie is er intensief samengewerkt tussen Veiligheidsregio Drenthe en FireWare. Zo heeft de 24-uurs dienst van de veiligheidsregio de gehele ruwbouw voor zijn rekening genomen. Een indrukwekkend staaltje werk! De installatie bestaat uit 8 schermen die rondom de bezoekers in een interactief decor zijn geplaatst. Op deze schermen wordt de voorlichtingsshow afgespeeld. Ondersteund met licht, rook- en geluidseffecten wordt de beleving compleet gemaakt. Buiten is nog een extra scherm te vinden. Hierop is het voor de bezoekers in de wachtrij te zien hoe lang het nog duurt tot de volgende show begint.

Alles voor een goede roadshow, is in deze BVL-container te vinden. Er is voldoende opslagruimte voor foldermateriaal, opblaasbare mascottes, water en alle andere zaken die er nodig zijn tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. Er is zelfs een elektrisch uitschuifbaar zonnescherm dat ervoor zorgt dat men in de zon, maar ook in de regen beschut staat. De gehele installatie is binnen 10 minuten operationeel. Afzetten, stroom erop, scherm uitklappen met een druk op de knop en op start drukken. De voorlichtingscontainer is “Hufterproof” zoals we in brandweerland zeggen!

De installatie heeft 6 zitplaatsen. De achterste 2 plaatsen kunnen verwijderd worden zodat ook bezoekers die gebruik maken van een rolstoel plaats kunnen nemen. Er is een aparte in- en uitgang. Zo kunnen de shows mooi achter elkaar doorlopen en is er een goede scheiding van de in- en uitgaande publieksstroom.

Door middel van Graffiti is de buitenkant van de container omgetoverd in een échte tankautospuit. De installatie heeft een hoge attractiewaarde voor een brede doelgroep. De installatie zit zo in elkaar dat de content en het decor van de show gemakkelijk aangepast kunnen worden. Zo is er een toekomstbestendige, breed inzetbare voorlichtingsoplossing ontstaan!

Van Vlam-voertuig Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant

Ook bij onze zuiderburen is Brandveilig Leven (BVL) een hot item. Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant gaf daarom de opdracht om een spectaculair voorlichtingsvoertuig te ontwerpen voor de Belgische markt. In nauwe samenwerking met LeefBrandveilig.be, Oscare en natuurlijk de hulpverleningszone zelf hebben we een voorlichtingsvoertuig gerealiseerd dat mensen bewust maakt van brandgevaar en wegwijs maakt in brandpreventie. Daarnaast wordt er waardevolle data verzamelt, zodat er in de toekomst nog beter en gerichter kan worden voorgelicht!

In september 2018 was het zover; de officiële opening voor het voertuig van Familie Van Vlam. “Van Vlam” is een interactief spel waarbij de bezoekers diverse stellingen over brandveilig leven te zien krijgen. Er staan 4 spelers tegelijk achter de knoppen. Het idee is om jouw personage zo snel mogelijk weg te laten rennen van een brandend huis naar een veilige verzamelplaats. De spelers beantwoorden vragen in het kader van brandveiligheid. Is het antwoord juist? Dan gaat zijn of haar personage harder lopen. Degene die als eerst op de veilige verzamelplaats is wint het spel.

Uit de praktijk is gebleken dat het enorm waardevol is dat een voorlichtingsvoertuig of roadshow naast informeren, ook data kan verzamelen over de kennis van de bezoekers. Hierdoor wordt het voor de hulpverleningszone namelijk mogelijk om nog effectiever voorlichting te geven. Voorlichting die uiteindelijk zorgt voor minder branden, minder slachtoffers en minder schade.

Elke show van het voorlichtingsvoertuig is anders; de vragen die gesteld worden komen uit een database. Welke vragen worden goed beantwoord en welke fout? Is het een totaal onderwerp waar men goed of minder goed of scoort of slechts een onderdeel? Deze informatie geeft veel inzicht om gerichter voorlichting te geven!

Video

Didactische Escape room OABv bv

OABV BV-1
OABV BV-2
OABV BV-3

De geest van verpleegster Anne dwaalt al ruim een eeuw door de 3 identieke escape rooms bij OABV bv in Den Haag. Door haar toedoen zijn 4 patiënten overleden. Lukt het de cursisten wel om de juiste beslissingen te nemen op tijd te ontsnappen?

De deelnemers worden opgedeeld in 3 groepen. Elke groep wordt opgesloten in één van de drie identieke escape rooms. Wie ontsnappen als eerste? Alle onderwerpen van een BHV training komen aan bod: levensreddend handelen, brand, ontruiming en communicatie.

De opdrachten variëren van eenvoudige goed/fout vragen tot bijvoorbeeld het aanleggen van een verband. Hier wordt een foto van gemaakt en de instructeur beoordeelt die op afstand. Is het goed, dan ontvangt de groep een deel van de code. Een foute inzending kost de deelnemers extra straftijd.

Per ruimte zijn er 24 kluisjes met diverse -interactieve- voorwerpen. Zo zijn er boekjes en instructiematerialen die door de cursisten 'aangeschaft' kunnen worden tegen kostbare tijd. Met licht- en geluidseffecten wordt de beleving compleet gemaakt. Dit alles natuurlijk volledig in de stijl van Rescusi Ann, de terrorverpleegster uit 1890.

Bekijk de video's

Zelf brandblussers vullen bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft

Reinier de Graaf Ziekenhuis (01)
Reinier de Graaf Ziekenhuis (03)

Het Reinier de Graaf ziekenhuis levert al bijna acht eeuwen zorg aan de inwoners van Delft en omgeving. Bij het ziekenhuis werken ruim 2.600 medewerkers, onder wie meer dan 200 medisch specialisten en bijna 800 verpleegkundigen. Ongeveer 450.000 mensen kunnen voor zorg in hun directe omgeving een beroep doen op het ziekenhuis, dat beschikt over 481 bedden.

Veiligheid is één van de hoogste prioriteiten van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Daarom beschikt het ziekenhuis over een uitgebreide eigen oefenfaciliteit, waar jaarlijks meer dan 1100 (bedrijfs)hulpverleners worden opgeleid, onder andere in het gebruik van kleine blusmiddelen.

Omdat het ziekenhuis het belangrijk vindt dat elke hulpverlener een blussing doet, worden er op jaarbasis meer dan 1100 blusservullingen ingezet. Vroeger werd dit met “echte” blussers gedaan, die extern aangevoerd werden. Dit zorgde voor een groot aantal logistieke bewegingen.

Sinds een jaar maakt het Reinier de Graaf ziekenhuis gebruik van FireWare oefenblussers. Deze blussers zijn speciaal ontwikkeld voor instructiedoeleinden. De werking is identiek aan een echte blusser, dus de leerdoelen kunnen compromisloos behaald worden!

Het grote voordeel van deze blussers is dat ze in huis gevuld kunnen worden met het FireWare Neptune vulsysteem. Tot maximaal 3 blussers worden semiautomatisch in ca 3 minuten gevuld. Hiervoor wordt kraanwater, lucht uit een compressor en oefenschuim gebruikt. Dit oefenschuim is dermatologisch getest en is fluor vrij. Wel zo fijn voor de cursisten!

Door het inzetten van het Neptune vulsysteem is het aantal transportbewegingen die nodig zijn voor het leveren van de blussers drastisch teruggelopen. Hiermee wordt dan ook een goede bijdrage geleverd aan de ambitie van Delft en het Reinier de Graaf ziekenhuis om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen. Uiteraard is het ook prettig dat door het inzetten van dit systeem er een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd is, zonder aan de kwaliteit van de opleidingen te komen. Alleen maar pluspunten dus!

Spectaculaire uitbreiding proceduretrainers bij Fire-Control

Firecontrol interactieve EHBO (01)
Firecontrol interactieve EHBO (02)
Firecontrol interactieve EHBO (03)
Firecontrol interactieve EHBO (04)

In 2009 nam Fire-Control één van de eerste geavanceerde proceduretrainers voor BHV in gebruik. Nu, na 7 jaar, is het tijd voor de volgende stap: een spectaculaire uitbreiding! Fireware maakte een ontwerp dat volledig aansluit bij de huidige inzichten en marktontwikkelingen. Zo wordt er een extra verdieping toegevoegd en komen er gezamenlijk meer dan 80 verschillende scenario’s beschikbaar. Uiteraard kunnen meerdere instructeurs gelijktijdig met hun groep in de installatie werken. De bediening vindt plaats door middel van I-pads. Een ander scenario starten is één druk op de knop. Zo maakt elke cursist iets anders mee! 

In de installatie zijn meer dan 30 rookmachines verwerkt. Door het toepassen van een intelligente sturing en de nieuwe energiezuinige FireSales Nimbo rookmachines wordt een enorme energiebesparing gerealiseerd. Goed voor het milieu en voor de trainingsbeleving! Een andere innovatie zijn de uitgebreide simulatie mogelijkheden met de brandmeld-installatie. Deze wordt gesimuleerd op een tweetal grote touchscreens. Hierdoor is een breed scala aan scenario’s met meerdere bouwlagen mogelijk. Met de meer dan 30 speakers die individueel aangestuurd worden is ook de geluidsbeleving levensecht.

Horizontaal ontruimen, verticaal ontruimen, liftinsluitingen: het is allemaal mogelijk in de nieuwe proceduretrainer van Fire-Control.
Voor het onderdeel levensreddend handelen worden zelfs twee unieke interactieve ruimtes ingericht. In deze ruimtes worden de scenario’s door middel van projecties, geluidseffecten en speciale magneetwanden ondersteund. Dit zorgt voor een unieke trainingsbeleving, waarbij de zintuigen zo realistisch mogelijk geprikkeld worden. Door middel van camera’s worden de handelingen van de cursisten gevolgd, waardoor een perfecte evaluatie mogelijk is. Met al deze aanpassingen behoort deze nieuwe installatie tot de modernste van Europa!

We zijn vereerd dat Fire-Control wederom voor FireWare heeft gekozen als partner voor de realisatie van deze oefeninstallatie! We gaan er vanuit dat het net zo’n leuk en vooral succesvol project wordt als enkele jaren geleden.

Unieke slanghaspel trainer voor CCB groep

Unieke-Slanghaspeltrainer-voor-CCB-groep (01)
Unieke-Slanghaspeltrainer-voor-CCB-groep (02)

Na de revisie van de stookruimtes had CCB groep een nieuwe uitdaging voor FireWare: “Ontwerp een oefenvoorziening waarbij cursisten zelfstandig met een slanghaspel kunnen oefenen”….. Een mooie uitdaging die FireWare met beide handen aangreep!

Jan Hemmers, de eigenaar van CCB groep, zag graag dat cursisten zelfstandig meer ervaring opdoen met de slanghaspel. Zelfstandig betekend dat het systeem ook zonder instructeur gebruikt moet kunnen worden. Echt vuur was dus geen optie. Maar hoe dit dan aan te pakken?

Als basis is er gekozen voor een Kliko. Door middel van waterdichte rook, geluid en lichteffecten wordt hier een veilige, gesimuleerde brandhaard in gecreëerd. Na ontbranding start de cursist met blussen. Indien er voldoende water op de brandhaard is gekomen, wordt dit geregistreerd door het systeem en de brandhaard uitgeschakeld.

De cursist kan vervolgens de slanghaspel weer oprollen waarna de oefening afgerond is. Na een instelbare tijd her-ontbrand de Kliko weer, waarna de volgende cursist ervaring kan opdoen. Dit her-ontbranden gebeurd volledig automatisch, waardoor de cursisten zelfstandig kunnen werken.

De Kliko zelf is een decorstuk. De simulatietechniek is ondergebracht in separate modules die later ook in andere objecten gebracht kunnen worden. Ideaal voor de toekomst!

Alle parameters van deze simulator zijn vrij programmeerbaar. Denk hierbij aan rook, geluid, vlameffect, benodigde hoeveelheid water op de brandhaard, her-ontbrandingscriteria, tijdsinstellingen, enz. Hierdoor is het mogelijk het trainingsprogramma zeer nauwkeurig aan te laten sluiten bij de wensen van opleider en cursist.

Ultramodern oefencentrum bij VeTraNed. “Een droom die uitkomt.”

VeTraNed-1
VeTraNed-2
VeTraNed-6
VeTraNed-7
VeTraNed-8

In Roermond op het industrieterrein staat het oefencentrum van familie Breugelmans. Het is een indrukwekkend geheel dat duidelijk groots aangepakt is. FireWare maakte het ontwerp en zorgde voor de realisatie van dit unieke oefencentrum in 2012. Ruim 70 scenario's op een oppervlakte van ruim 800 vierkante meter.

Via de nieuwste aansturing met een iPad kan elk scenario apart geactiveerd worden. Het aansturingsprogramma werkt geheel met unieke pictogrammen en is daardoor heel eenvoudig aan verschillende instructeurs te leren. De instructeur loopt rond met de iPad en bepaalt waar er op dat moment brand of een andere calamiteit ontstaat. Alle scenario's hebben tal van variabelen, die de instructeur zelf kan bepalen. Hierdoor ontstaat een interactieve manier van oefenen! Er kunnen zelfs 4 groepen cursisten gelijktijdig in de trainingsruimte werken, zonder last van elkaar te hebben.

In het pand worden 32 rookmachines ingezet om een ideale rookopbrengst te creëren voor een BHV-oefening, dus niet voor een brandweerinzet! Door gebruik te maken van FireSales Burning Smell Rookvloeistof, wordt zelfs de geur van brand aan de rook toegevoegd.

De meterkast voor een spectaculair schrikeffect. Hier kan een explosie gesimuleerd worden, die de vloer letterlijk doet trillen! Dit wordt verzorgd door het bijzondere audiosysteem. Voor alle explosies, brandgeluiden, hulpgeroep (ook in het Limburgs) en andere geluidseffecten worden meer dan 50 luidsprekers gebruikt. Deze zijn verwerkt in het plafond, maar ook in de diverse decorstukken. De subwoofers zorgen voor de trillende vloer tijdens een explosie.

Aan de andere kant van de gang is er ook iets bijzonders aan de archiefkast. De deur ziet er hetzelfde uit als elke andere deur in het oefencentrum. In werkelijkheid is dit één van de 10 deuren, waarin twee Hot Panels zijn ingebouwd. De fabrikant van de deuren heeft deze panelen meegeperst tijdens het productieproces. De bekabeling is door de scharnieren gevoerd, waardoor ook hier niets van te zien is. Met het bedieningsprogramma op het tablet kan per paneel de temperatuur ingesteld worden tot 80 graden Celsius. De brand is dus al van buitenaf te voelen.

Door het hele centrum is een afzuigsysteem actief, waardoor de rook en geur indien gewenst zeer snel per ruimte afgezogen kunnen worden. Zo kan razendsnel een ander scenario gestart worden. Een ander systeem dat in d e hele proceduretrainer actief is, is een super de luxe camerasysteem. Alle acties van cursisten worden op de voet gevolgd vanuit het theorielokaal. Dit maakt het mogelijk voor de cursisten om elkaar te analyseren en van elkaar te leren. En natuurlijk is het ook erg leuk om collega's te zien reageren op scenario's. De bedoeling is dan ook dat cursisten iets leren, maar het ook naar hun zin hebben. In het ontwerp van de procedure trainer is er speciaal voor gezorgd dat leren, lol, spektakel en het behalen van de leerdoelen hand in hand gaan. Geen verplichting meer dus, die BHV-cursus, maar echt een uitje!

Uitbreiding ProFhire Velserbroek

ProFhire-1
ProFhire-2
ProFhire-3
ProFhire-4
ProFhire-5
ProFhire-6
ProFhire-7

Toen ProFhire verhuisde, namen ze direct contact op met FireWare. Vanaf het moment dat er nagedacht werd over de indeling van het pand, was FireWare betrokken. In het midden bevindt zich ‘’t Koffieplein’ en alle ruimtes komen hierop uit: het kantoor en de showroom met hoge glazen wanden, de leslokalen en de simulator.

Ook binnen de simulator is de ruimte handig ingedeeld. Directeur Gerard van Gelder: “Alle ruimte wordt benut.” Van Gelder is tevreden: “Dit is ingericht, zoals het in praktijk zou zijn. Het kantoor ook, daar heb je het idee dat je zo uit een bedrijfspand weggelopen bent.”

Een groot deel van de apparatuur in de simulator komt uit de oude simulatieruimte van FireWare zelf in Velserbroek en uit het oude kantoor van ProFhire. Zo is er met veel hergebruikte spullen een splinternieuwe simulator gecreëerd. Eén van de belangrijkste vernieuwingen is de aansturing. Dankzij de aansturing met de iPad kan een trainer meelopen en sneller inspelen op de acties van de cursisten.

“Uit de evaluaties blijkt dat cursisten het helemaal super vinden. Alles is gewoon helemaal afgewerkt.”

 

Simulator in 5 dagen voor RJ

RJ-Simulator-1
RJ-Simulator-2
RJ-Simulator-3
RJ-Simulator-4
RJ-Simulator-5

RJ Safety & Security:

“De samenwerking was heel goed en leerzaam”

Roy Minnen is verantwoordelijk voor de afdeling BHV-opleidingen binnen RJ Safety & Security. Met trots vertelt hij over de enorme groei die de afdeling doorgemaakt heeft sinds de komst van de simulator van FireWare. Maar niet alleen de geboekte opleidingen nemen toe, de simulator dient ook als showroom voor de alarminstallaties en dit maakt indruk op bezoekers.

Een compleet plaatje

“Cursisten schrikken zich rot! En een levensecht slachtoffer, én een vlam in de pan, én geur én geluid”, aldus Minnen. Dit complete plaatje was het idee dat tijdens de bouw van de simulator continu in de gaten werd gehouden. “Geur en gevoel geven net dat tikkie extra dat het realistisch maakt. Toen er nog geen Hot Panels voor in de deur waren, deden cursisten de deur altijd open. Je merkt dat de deurprocedure op de automatische piloot gaat en deur nog steeds geopend wordt.”

“Samen met FireWare hebben we bedacht dat de simulator de realiteit moet benaderen en dat het voor heel veel mensen van toepassing moet zijn. Zo heeft elke ruimte een grote range van moeilijkheidsgradaties.” Een goed voorbeeld is het scenario in de studentenkamer. Hier kan de bank in brand vliegen, maar er kan ook een scenario gedraaid worden met kortsluiting in de dvd-speler. “Soms zet ik geen van beide scenario’s aan. Er zit namelijk nog een deur in de woonkamer, dan oefenen we een doorverwijzing. Ik zet dan alleen de brand in de slaapkamer aan.” Minnen wisselt dit graag, zodat cursisten elke keer verrast worden. “Soms loopt de cursist zo de eerste ruimte in, want een collega heeft al verteld van de doorverwijzing. Maar als dan net dvd-speler kortsluiting maakt…”

5 dagen

Minnen heeft nauw samengewerkt met FireWare en daardoor veel geleerd tijdens de bouw van de simulator. Een scenario met een ziekenhuiskamer is technisch al helemaal ingeregeld, de aankleding kan hij intussen zelf. “De samenwerking was heel goed en leerzaam. We hebben de scenario’s in 5 dagen gebouwd!”

Naast de huidige simulator bevindt zich nog een grote hal. “Wie weet gaan we daar in de toekomst naar uitbreiden.” Minnen zal dan zeker de samenwerking met FireWare weer opzoeken. “Ze zijn bij FireWare erg gedreven en dat vind je terug in het resultaat en de mensen eromheen. Er zijn honderdduizend bedrijven die zeggen dat ze het kunnen, maar je moet het wel écht kunnen. Kwaliteit vind ik echt het belangrijkst en dat heb ik gevonden bij FireWare.”

Meander Medisch Centrum in Amersfoort

Meander-1
Meander-2
Meander-3
Meander-4
Meander-5

Eén van de eerste oefeningen waar FireWare bij betrokken was, was een simulatie van een brand in een ziekenhuis. Dit ziekenhuis, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort was het decor van een grootschalige pelotonsinzet. De BHV-organisatie zorgde ervoor dat een dialyse-afdeling snel en efficiënt ontruimd werd, terwijl het vuur steeds sneller om zich heen greep.

Er waren een aantal enscenerings-technische uitdagingen die overwonnen moesten worden:

    • Het ziekenhuis blijft tijdens de oefening gewoon in bedrijf. Er mag dus geen schade aan het pand en installaties  ontstaan.
    • Er zijn een groot aantal personen bij de oefening betrokken: beeldvorming is cruciaal zowel binnen als buiten
    • Een gedeelte van de ensceneringsmaterialen wordt geplaatst op het dak  van het ziekenhuis. Onder het dak bevind zich de afdeling radiologie. Er moet rekening gehouden worden met magnetische velden.

Deze enscenering is in slechts 5 uur opgebouwd en 2 uur afgebroken.

Maatwerk bij JE-BHV

JE-BHV-1
JE-BHV-2
JE-BHV-3
JE-BHV-4

De kracht van JE-BHV is volgens Jeroen Schinkel BHV op maat. “We werken met zelfontwikkelde lesstof en passen die per doelgroep aan. Een instelling die met daklozen en verslaafden werkt, wil graag dat haar BHV-ers voorbereid worden op ongevallen met vergiftiging of een overdosis drugs, dat kan bij ons.”

Bij theorie op maat hoort natuurlijk ook praktijk op maat. FireWare kende hij al van zijn eerdere baan. “Ik wilde eens wat anders dan de standaard ensceneringmaterialen. Via internet kwam ik bij FireWare terecht en dat klikte! Vooral vanwege de kijk op realistisch oefenen en het prikkelen van alle zintuigen sprak mij erg aan”.

Eind 2010 verhuisde JE-BHV naar een nieuw bedrijfspand. “Er was een kantoor en een grote hal. Het was een uitdaging om de wanden zo te plaatsen dat er ruimte was voor theorielokalen en een scenariotrainer. FireWare verzorgde een compact ontwerp dat toch ruim voldoende plaats bood voor alle wensen.”

Inmiddels zijn er twee theorielokalen, een entree met (oefen)balie en een scenariotrainer met zes oefenruimtes gerealiseerd. Op 50 vierkante meter is van alles geënsceneerd: van kortsluiting in een meterkast tot een keukenbrand. Schinkel: “De deuren in de trainer openen naar verschillende kanten, zodat cursisten de deurprocedure op allerlei manieren leren. De wanden zijn eenvoudig te verplaatsen. Dus als ik over een paar jaar toe ben aan iets nieuws, is dat zo gerealiseerd!”

FloodEx: Ontzetten van een sekte

FloodEx-Sekte-1
FloodEx-Sekte-2
FloodEx-Sekte-3
FloodEx-Sekte-4
FloodEx-Sekte-5
FloodEx-Sekte-6
FloodEx-Sekte-7
FloodEx-Sekte-8

Tijdens de internationale oefening FloodEx werd gesimuleerd dat de kop van Noord Holland door een grote overstroming werd getroffen. In het Alkmaardermeer en in de Grote en Kleine Vliet bij Medemblik werden fictieve dorpen op de kaarten getekend. Honderden mensen zitten twee dagen na een stormvloed vast: in auto’s, op daken of op kleine stukjes land. Sommigen zijn ernstig gewond, in de war, agressief of zelfs overleden.

Aan de verzamelde hulpdiensten uit binnen- en buitenland de uitdaging om iedereen te helpen.
FireWare werd ingezet voor de enscenering van een groot aantal scenario’s.

Op een eilandje in het Alkmaardermeer heeft zich een groep sekteleden verschanst. Zij wachten daar rustig op het einde der tijden. Tot een hoogzwangere vrouw medische hulp inschakelt. De overige sekteleden zijn het daar niet mee eens en verzetten zich tegen de aangekomen hulpdiensten. De ME wordt ingezet. Er vindt heftig verweer plaats. Men verschanst zich achter de barricades rondom het tentenkamp en smijt met appels naar de hulpverleners.

BHV-unit voor ACM in Den Haag

ACM-1
ACM-2
ACM-3
ACM-4
ACM-5
ACM-6

ACM Opleidingen was op zoek naar een semi-mobiele opleidingsmogelijkheid voor de BHV-trainingen. Met dit vraagstuk benaderde Aart Bosmans FireWare. Mobiel, modulair en koppelbaar waren de sleutelwoorden van het Programma van Eisen. Uiteindelijk is gekozen voor een systeem van units die eenvoudig aan elkaar te schakelen zijn.

De units hebben onder leiding van FireWare een complete metamorfose ondergaan. Ze zijn hittebestendig, voorzien van gas-bewaking, water afvoer enz. De units zijn visueel zeer aantrekkelijk en makkelijk te onderhouden. Heeft een blustrainer bijvoorbeeld onderhoud nodig, dan wordt deze eenvoudig tijdelijk uitgewisseld met een ander exemplaar. Bediening door de instructeur is eenvoudig met de robuuste afstandbediening.

Licht- geluid- en rookeffecten maken de oefenbeleving intens. De slimme inrichting maakt het mogelijk om relatief eenvoudig van scenario te wisselen. De combinatie van simulatie en echt vuur effecten maakt het oefenen zeer effectief.

In Den Haag werd de eerste oefenunit opgeleverd. De scenario's spelen zich af in een keuken en in een opslagruimte voor afval en schoonmaakmiddelen.

BHV-scenario’s bij Fire Control

FireControl-1
FireControl-2

Dennis Westgeest van Fire Control wilde graag een labyrint bouwen met realistische brandsimulatie. Op zoek naar een partner om dit te realiseren kwam Westgeest bij FireWare uit. De ideeën die hij had, konden perfect gerealiseerd worden met de middelen van FireWare.

Sinds januari 2009 heeft Fire Control een zeer geavanceerde BHV-simulator op basis van gesimuleerd vuur. Westgeest loopt met gepaste trots door de zestien verschillende  ruimtes en vertelt tevreden te zijn met FireWare: “Samen met zo’n sparringpartner komt je tot iets unieks!” De partijen brainstormden over een scala aan inrichtingen. FireWare ontwierp vervolgens de indeling en daarna werd alles ingericht.

Door de diversiteit van de ruimtes kunnen allerlei BHV-procedures worden geoefend. Er is een keuken waar een brand woedt tussen wasmachine en keukenblok, een slaapkamer met een brandend bed, een ziekenhuiszaal met patiënten die in paniek zijn en vanuit een lift klinkt hulpgeroep. Ook een afvalopslag, een kantoor en een werkplaats ontbreken niet. Met deze proceduretrainer kan het bedrijf maatwerk leveren.

Uitgekeken raken de BHV-ers nooit, ook niet na meerdere herhalingscursussen. Westgeest: “Nu hebben we een tiental scenario’s, deze kunnen we op elk gewenst moment wijzigen. Daardoor komt er weer een totaal andere uitdaging. Dit gebeurt sowieso elk jaar tijdens de zomerstop.”

De scenario’s worden aangestuurd vanaf één plek. FireWare installeerde een eenvoudig te bedienen touchscreen waarmee de opleider coördineert wanneer welke ramp in scène wordt gezet. Het is ook mogelijk om in de scenarioruimtes op een lichtschakelaar te drukken: één druk op de knop zet het scenario in die ruimte aan of uit. Hierdoor kunnen groepen gelijktijdig trainen.

Fire Control liet overal camera’s installeren. Cursisten kunnen daardoor zonder docent de ruimtes in. Ze zijn verstaanbaar door een microfoon en hun handelingen zijn te volgen vanuit de ‘televisie’-ruimte. De docent krijgt zo een compleet beeld en de overige cursisten kunnen bekijken hoe hun medecursisten het doen. Westgeest: “Zo leren ze niet alleen van hun eigen oefening maar ook van elkaar.”

4 oefenbanen voor BHV bij Medi-Select

4 oefenbanen voor mediselect (01)
4 oefenbanen voor mediselect (02)
4 oefenbanen voor mediselect (03)
4 oefenbanen voor mediselect (04)
4 oefenbanen voor mediselect (05)

“Alles is volgens planning gegaan”

Vier banen met aan het einde een deur. Welk gevaar er achter de deur schuilt is onbekend, de BHV’er moet direct handelen naar wat hij ziet. FireWare realiseerde een vernieuwend concept bij Medi-Select in Haarlem. Vier scenario’s die tegelijkertijd draaien, naast elkaar. Komt u in een kopieerruimte? Staat er een container of cv-ketel in brand? Of loopt u in de vonken van een serverkast waar het misgaat?

“Het idee van de vier banen ontstond bij wijze van spreken midden in de nacht”, vertelt medeoprichter van Medi-Select Peppino Roest. “Als je de evaluatieformulieren leest, zie je dat mensen het vervelend vinden om te wachten. Als je met z’n twaalven op de gang staat en er doen er drie een scenario, dan doet de rest niks.”

Met vier oefenbanen kunnen alle cursisten tegelijk aan de slag. Alle drie per groep hebben een taak: benaderen, hulp bieden en de laatste is back-up, drukt op de alarmknop en geeft het blusmiddel aan. Elke ronde wordt gewisseld van taak en na twintig minuten is iedereen competent.

“Hoe staat iets in de brand, waar rookt het en waar knettert het? Die beleving heeft FireWare erin gebracht”, vertelt Roest. Alles is getekend en gerealiseerd in augustus en in september werd het oefencentrum al dagelijks gebruikt. “Alles is volgens planning gegaan.” Vooral de kijk op gesimuleerd vuur bracht Roest bij FireWare: “Het is fake, het is Hollywood.”

Op de nieuwe ruimte krijgt hij veel positieve reacties. “De klant ziet dat je investeert. Cursisten zien dat er nieuwe dingen zijn, zo houd je je klanten.”

Interactieve Eerste Hulp oefenomgeving voor Firecontrol

Firecontrol interactieve EHBO (01)
Firecontrol interactieve EHBO (02)
Firecontrol interactieve EHBO (03)
Firecontrol interactieve EHBO (04)
Firecontrol interactieve EHBO (05)

Cursisten krijgen nu wel een heel unieke beleving bij FireControl. In één van de twee scenariocabines zijn ze getuige van een ongeval…. Vervolgens worden ze uitgedaagd om adequaat te reageren.

Unieke ervaring

In de scenario-cabines wordt door middel van projectie, animatie, decor, magnetische wanden en geluids- en lichteffecten een realistische trainingsomgeving gecreëerd. De instructeur kan door middel van een iPad het scenario selecteren en eventueel ook beïnvloeden. Zo heeft elke cursist zijn eigen uitdaging! Met een druk op de knop wordt het slachtoffer bijvoorbeeld aangereden of komt hij met zijn vingers in een cirkelzaag terecht. Na het melden een ambulance laten komen? Ook dit is met de iPad een peulenschil. De licht- en geluidseffecten worden automatisch afgestemd op het scenario. Hier heeft de instructeur geen omkijken naar.

Spanningsboog

Elke cursist doorloopt een complete spanningsboog: van ongeval, naar handelen tot de overdracht aan de ambulance, alle fases tijdens een incident komen aan de orde. Door het grote aantal verschillende scenario’s, krijgt elke cursist zijn eigen trainingsbeleving. Naar keuze kan er gewerkt worden met een LOTUS slachtoffer of een reanimatiepop. Het personage in de animaties is overigens herkenbaar als de gebruikte reanimatiepop.

Meekijken

Vanuit de wachtruimte kunnen de overige cursisten door middel van een geavanceerd videosysteem meekijken met de handelingen in de scenariocabines. Uiteraard worden de beelden opgenomen voor een pakkende evaluatie. Door middel van een groot touchscreen en de FireSales Safety Library kunnen snel lessen opgeroepen worden, zodat de instructeur op maat toelichting kan geven.

Toekomstbestendig

De trainingsomgevingen kunnen makkelijk veranderd worden. Dit door de unieke combinatie van magneetwanden en projectie. Zo kan elk seizoen een andere omgeving gecreëerd worden. Dit kunnen binnen omgevingen zijn, maar ook scenario’s in de buitenlucht. Op dit moment is één cabine voorzien van een stedelijke omgeving en de ander cabine kan met de iPad omgeschakeld worden van kantooromgeving naar werkplaats.

Wilt u ook een unieke ervaring voor uw cursisten? FireWare helpt u graag met het creëren van uw unieke realistische trainingsomgeving. Neem eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

 

Didactische Escape room bij Intertraining

Escaperoom Intertraining-1
Escaperoom Intertraining-2
Escaperoom Intertraining-3
Escaperoom Intertraining-4
Escaperoom Intertraining-5
Escaperoom Intertraining-6
Escaperoom Intertraining-7

Het kan u bijna niet ontgaan zijn: Escape rooms zijn in. In een escape room word je letterlijk opgesloten. In de ruimte zijn tal van aanwijzingen te vinden om een code te kraken. Met deze code is het mogelijk om te ontsnappen.... Maar naast spannend, kan een escape room ook extreem leerzaam zijn! Wat nu als je een escape room kunt gebruiken tijdens een BHV training?

FireWare realiseerde samen met Intertraining de eerste BHV escape room! In 4 volledig interactieve ruimtes worden de cursisten blootgesteld aan raadsels over brand, levensreddend handelen, communicatie en ontruiming. Beleving staat hierbij centraal. Eén ding kunnen we u beloven: Saai en makkelijk is het zeker niet! In de ruimtes kunnen de cursisten op zoek gaan naar de juiste antwoorden en zo de code kraken om te ontsnappen. Met deze escape room wordt er door Intertraining een totaal nieuwe dimensie gegeven aan het BHV-onderwijs in Nederland.

Uniek ontwerpproces

Uniek aan het ontwerpproces is dat de bestaande klanten van Intertraining al een idee kregen over de escape room door middel van conceptfilmpjes. De feedback hiervan is gebruikt om het ontwerp gedurende het realisatieproces verder aan te passen aan de doelgroep. Een werkwijze die voor alle partijen goed bevallen is!

Speciaal voor deze toepassing ontwikkelde FireWare een escape room controller. Dit hart van de installatie zorgt voor de volledige aansturing en monitoring van de 4 gekoppelde ruimtes. De instructeur kan de gehele installatie met een Ipad bedienen. Elke ruimte is voorzien van camera's waarop de handelingen van de cursisten te volgen zijn. Duurt het te lang? Dan kan de instructeur tips geven die op monitoren in de ruimtes te zien zijn.

Beleving

De beleving wordt gecreëerd door tal van special effects, licht- en geluidseffecten en projecties. De installatie heeft twee standen: een cursus stand, waarbij de nadruk wordt gelegd op de didactische aspecten en een escape room stand waarbij de installatie werkt als een meer traditionele escape room. Bijvoorbeeld voor teambuildingstoepassingen.

De ruimtes

In de brandruimte worden de onderwerpen behandeld die betrekking hebben op dit deel van de BHV cursus. De werking van rookmelders, brandklassen, CO en blusmiddelen komen aan de orde. Door middel van touchscreens, knopjes en speakers is uiteindelijk de code te kraken om in de volgende ruimte te kunnen komen.

Deze volgende ruimte behandelt de aspecten van het levensreddend handelen. Met projecties op poppen worden diverse verwondingen gesimuleerd. De cursist wordt uitgedaagd de juiste antwoorden te geven. Dit allemaal binnen de gestelde tijd…

In de communicatieruimte wordt de cursist geconfronteerd met veel informatie. Hier moeten de juiste gegevens uit gehaald worden om de communicatie vraagstukken voor een BHV-er goed te kunnen beantwoorden.

De laatste ruimte gaat over ontruiming. Als een Godzilla kijkt de cursist in een brandend gebouw. Door de puzzels goed op te lossen kan het gebouw ontruimd worden. Hierna kan de cursist daadwerkelijk ontsnappen uit de escape room!

Iets voor jou?

Wilt u ook een didactische escape room? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent