CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

FireWare maakt belevenisontwerp voor Safety Village Tilburg

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant mag zich binnenkort eigenaar noemen van één van de mooiste oefencentra van Nederland: Safety Village. Aan de Pater Geurtjensweg in Tilburg wordt er hard gewerkt aan de realisatie van deze nieuwe oefenfaciliteit. Na een bewogen opstartperiode ontstaat er een centrum waar brandweermensen in een inspirerende omgeving vakbekwaam kunnen worden én blijven. Maar ook een omgeving waar gastheerschap centraal staat.

Door diverse ondernemingen en organisaties wordt er heel hard samengewerkt om deze mooie ambitie waar te maken. FireWare mag haar steentje bijdragen op het gebied van belevingsontwerp en het integreren van de leer- en lesdoelen. Een oefencentrum kan zoveel meer zijn  als beleving een passende rol krijgt. Zeker als de synergie wordt gezocht tussen beleving en het behalen van leer- en lesdoelen. Dán ontstaan er zaken die het verschil maken tijdens een gedegen opleiding: focus op dilemma’s, leiderschap, realisme en vakmanschap!

Ontwerpproces: mix tussen modern en beproefd

In diverse voorbereide sessies en co-creatiesessies zijn de ideeën van gebruikers opgehaald en geïnventariseerd. Op basis van deze gegevens zijn de ontwerpers van FireWare aan de slag gegaan. Binnen de gestelde kaders is er een ontwerp gemaakt dat recht doet aan beleving, leer- en lesdoelen, budget én aan Tilburg. Er is tijdens het proces gebruik gemaakt van diverse technieken: van Lego Serious Play, tot VR en 360-graden fotografie. Maar ook de traditionele maquette is niet vergeten: een kartonnen bouwdoos die gedurende het gehele proces als praatstuk is gebruikt door alle betrokken partijen. Een mooie mix tussen moderne, innovatieve technologie en beproefde concepten!

Het oefencentrum is onder andere voorzien van twee hightech stookgebouwen en tal van andere trainingsobjecten die gerealiseerd zijn door Saphire. Ook hier is er sprake van een inspirerende samenwerking. Door te werken vanuit een goed conceptueel ontwerp, is Saphire in staat geweest een sterk technisch ontwerp te maken. En dat zorgt voor een beter trainingscentrum voor de eindgebruiker!

Strategische indeling

Bij Safety Village zijn er 3 locaties waar technische hulpverlening (THV) beoefend kan worden. De mobiele overkappingen zorgen ervoor dat dit onder alle weersomstandigheden kan gebeuren. Een IBGS-plaat zorgt ervoor dat er zowel elementaire oefeningen als inzetoefeningen op het trainingscentrum gerealiseerd kunnen worden.

Alle objecten zijn zo ten opzichte van elkaar geplaatst en vormgegeven dat ze een logisch geheel vormen. Op sommige plekken wordt het zicht ontnomen om rustig met meerdere groepen te kunnen werken. Op andere plekken vormen de verschillende trainingsobjecten samen juist één geheel. Dit om extra dilemma’s voor bevelvoerende te creëren.

Hoog oefenrendement

Er is speciale aandacht gegeven aan de evaluatievoorzieningen. Immers, een goede evaluatie verhoogt het rendement van de trainingen enorm.  Maar ook is er rekening gehouden met objectverzadiging: het fenomeen dat gebruikers na een bepaalde periode uitgekeken raken op een centrum.

De dagelijkse operatie is volledig geïntegreerd in het ontwerp. Denk hierbij aan schoon werken, maar ook alle logistieke stromen die bij een opleidingscentrum horen. Hoe verplaatsen de cursisten zich? Hoe kan de gastank bijgevuld worden en hoe zijn de logistieke bewegingen rond de aan- en afvoer van autowrakken geregeld?  Al deze zaken komen samen in het belevenisontwerp.

Waarde toevoegen

De ontwerpers van FireWare werken wereldwijd aan de mooiste en innovatiefste trainings- en opleidingsconcepten. En dat is niet voor niks: Vanuit onze theatertechnische achtergrond kijken we nét iets anders naar opleidingscentra. En dat werkt. Kijk maar eens in ons portfolio.

Binnen FireWare weten we heel goed wat we zelf wél kunnen en wat we zelf niet kunnen. Daarom werken we samen: zowel met partijen binnen het netwerk van het opleidingscentrum, als binnen ons eigen netwerk. Zo voegen we écht waarde toe aan het ontwikkel- en het realisatieproces.

Wilt u ook een opleidingscentrum realiseren of aanpassen? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn!

Bekijk het belevenisontwerp in 360-graden

Klik op de onderstaande QR-codes of scan deze QR-codes met je smartphone voor een 360-graden impressie van het belevenisontwerp voor Safety Village Tilburg.

IBGS

Kantine

Parkeerplaats

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent