CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

De Meldkamergame van Intertraining: kruip in de huid van een centralist!

Na het succes van de eerste BHV escape room in Nederland, hebben FireWare en Intertraining de handen opnieuw ineen geslagen voor een nieuwe samenwerking. Alle ervaringen die de afgelopen jaren zijn opgedaan op het gebied van gamification in het veiligheidsonderwijs zijn zorgvuldig geëvalueerd. De goede elementen zijn behouden en de verbeterpunten zijn naar een hoger plan gebracht. Zo is een totaal nieuw concept tot stand gekomen: “De Meldkamer”. In deze escape room kruipen cursisten in de huid van een centralist!

Bij een escape room zul je al gauw denken aan mysterieus ingerichte ruimtes en geheime deuren. De Meldkamer hoort niet in dit rijtje thuis. De gehele beleving is vormgegeven als een echte meldkamer. Dat maakt het heus niet minder spannend, het zorgt er juist voor dat cursisten een realistisch scenario ervaren! Als centralist praat je de melders door de incidenten heen. De cursist werkt onder verzwaarde omstandigheden, zoals tijdsdruk.  Na je dienst mag je de desk verlaten: Heb je alle melders kunnen helpen het incident goed af te ronden?

Voor Intertraining was het van groot belang om tijdens de corona-periode niet stil te zitten. Hoe is deze COVID-situatie om te zetten in een kans? De extra beschikbare tijd is ingezet voor innovatie. Dit met een fantastisch resultaat. Nu kunnen de eerste kleine pilot-groepen corona-proof gebruik maken van de Meldkamergame. Als straks de maatregelen niet meer van kracht zijn, wordt de nieuwe “Meldkamer” bij alle BHV-herhalingstrainingen standaard ingebracht.

BHV escape room

Deelnemers worden in drie groepen verdeeld en bemannen ieder hun eigen meldkamer. Deze ruimtes zijn identiek aan elkaar. De meldkamers zijn voorzien van demonteerbare spatschermen, zodat de cursus altijd veilig verzorgd kan worden. Bij het betreden van de ruimte start het spel en komt de eerste melding door. Aan de cursist de taak om de melding goed af te handelen en de slachtoffers en hulpverleners aan de andere kant van de lijn bij te staan. Wat is de beste oplossing voor het incident? In totaal komen er vier soorten meldingen binnen: brandmeldingen, ontruimingsmeldingen, communicatie meldingen en brand/ontruiming meldingen.

Volledig interactief

De nieuwe escape room bij Intertraining is dynamisch en volledig interactief. Cursisten geven op de meest diverse manieren antwoord. Zo kunnen voorwerpen en antwoordkaartjes uit de ruimte worden gescand en zijn er twee telefoonlijnknoppen om A/B-vragen mee te beantwoorden. Het is zelfs mogelijk om foto-antwoorden door te geven met behulp van de webcam. Na het geven van een antwoord zorgen lichteffecten en de videomuren dat de cursist volledig wordt opgezogen in de interactieve beleving. De sfeer wordt ondersteund door geluidseffecten.

De gehele installatie is ontworpen met als doel de cursisten betere BHV’ers te maken. Het gaat dan ook zeker niet alleen om het toetsen van de cursist. Bij een foutief of niet volledig correct antwoord wordt er ook, volledig geautomatiseerd, passend instructie gegeven.

De Meldkamer kan volledig worden aangestuurd op een tablet. Op deze tablet wordt ook het live camerabeeld van de ruimtes gestreamd. Daardoor kan de instructeur het handelen van de cursist op afstand beoordelen.

Aangenaam trainen

Er is veel aandacht besteed aan het binnenklimaat van de Meldkamers. Een geavanceerde luchtbehandeling zorgt ervoor dat de ruimtes niet “duf” worden of een onaangename temperatuur hebben. Het binnenklimaat van een oefenruimte is extreem belangrijk voor de beleving en het leervermogen van de cursist.

Toekomstbestendig

Eén van de grote uitdagingen van een escape room of het toepassen van een spel binnen BHV-onderwijs is toekomstbestendigheid: Na één jaar hebben de cursisten het spel gezien. Het daarop volgende jaar is het weer tijd voor een nieuwe uitdaging! De Meldkamergame is in staat meerdere spellen in meerde talen in verschillende moeilijkheidsgraden te faciliteren. Op deze manier kan er jaar in, jaar uit een mooi, leerzaam spel neergezet worden!

Bekijk de video

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent