CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

BHV-scenario’s bij Fire Control

Dennis Westgeest van Fire Control wilde graag een labyrint bouwen met realistische brandsimulatie. Op zoek naar een partner om dit te realiseren kwam Westgeest bij FireWare uit. De ideeën die hij had, konden perfect gerealiseerd worden met de middelen van FireWare.

Sinds januari 2009 heeft Fire Control een zeer geavanceerde BHV-simulator op basis van gesimuleerd vuur. Westgeest loopt met gepaste trots door de zestien verschillende  ruimtes en vertelt tevreden te zijn met FireWare: “Samen met zo’n sparringpartner komt je tot iets unieks!” De partijen brainstormden over een scala aan inrichtingen. FireWare ontwierp vervolgens de indeling en daarna werd alles ingericht.

BHV-procedures beoefenen

Door de diversiteit van de ruimtes kunnen allerlei BHV-procedures worden geoefend. Er is een keuken waar een brand woedt tussen wasmachine en keukenblok, een slaapkamer met een brandend bed, een ziekenhuiszaal met patiënten die in paniek zijn en vanuit een lift klinkt hulpgeroep. Ook een afvalopslag, een kantoor en een werkplaats ontbreken niet. Met deze proceduretrainer kan het bedrijf maatwerk leveren.

Uitgekeken raken de BHV-ers nooit, ook niet na meerdere herhalingscursussen. Westgeest: “Nu hebben we een tiental scenario’s, deze kunnen we op elk gewenst moment wijzigen. Daardoor komt er weer een totaal andere uitdaging. Dit gebeurt sowieso elk jaar tijdens de zomerstop.”

Centrale aansturing

De scenario’s worden aangestuurd vanaf één plek. FireWare installeerde een eenvoudig te bedienen touchscreen waarmee de opleider coördineert wanneer welke ramp in scène wordt gezet. Het is ook mogelijk om in de scenarioruimtes op een lichtschakelaar te drukken: één druk op de knop zet het scenario in die ruimte aan of uit. Hierdoor kunnen groepen gelijktijdig trainen.

Fire Control liet overal camera’s installeren. Cursisten kunnen daardoor zonder docent de ruimtes in. Ze zijn verstaanbaar door een microfoon en hun handelingen zijn te volgen vanuit de ‘televisie’-ruimte. De docent krijgt zo een compleet beeld en de overige cursisten kunnen bekijken hoe hun medecursisten het doen. Westgeest: “Zo leren ze niet alleen van hun eigen oefening maar ook van elkaar.”

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent