CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Onderhoud van oefenmaterialen niet vergeten!

15 augustus 2015

Dat oefenmaterialen behoefte hebben aan onderhoud wordt wel eens vergeten. Dat is zonde, want onderhoud verlengt de levensduur van materialen aanzienlijk. Door technische mankementen kan de veiligheid van een cursist ook in gevaar komen. Periodieke controles van oefenmateriaal zijn erg belangrijk. Een deel daarvan kun je eenvoudig zelf doen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de behuizing met een vochtige doek of het uitspoelen van het doekje van een Silkflame. Voor sommige apparatuur, zoals blustrainers, of bij technische storingen, is vaak meer specialistische kennis gewenst. Je kunt het onderhoud daarom ook uitbesteden bij FireWare. 

Het spoelen van een rookmachine is erg belangrijk en eenvoudig zelf te doen. Door het voortdurend opwarmen en afkoelen van de machine verontreinigd deze van binnen. Die laat daardoor eerder vette aanslag achter en het verwarmingselement kan verstoppen. Ook de geur van de rook kan veranderen. Om dit te voorkomen is het verstandig de machine af ten toe te spoelen. Gemiddeld genomen eens per half jaar.

Spoelprocedure voor waterglycol rookmachines:

-    Haal de rookvloeistof uit de machine
-    Vul de vloeistoftank met een halve tot een hele liter gedestilleerd water. Gebruik géén kraanwater, dit kan kalkaanslag veroorzaken.
-    Laat de machine werken tot het water op is. Let goed op dat de machine niet droog komt te staan!

Als de machine voldoende gereinigd is, komt er alleen nog stoom uit de machine. Bij extreme vervuiling is er kans dat je de spoelprocedure moet harhalen.

Keuring NEN3140

Het is raadzaam, en in sommige gevallen zelfs verplicht, om elektrische apparaten jaarlijks te keuren volgens de NEN3140. Met behulp van een speciaal apparaat wordt dan bekeken of jouw machine nog wel veilig is. Een veel voorkomend probleem is dat de randaarde niet of onvoldoende functioneert. Veelal komt dit door een breuk in het netsnoer. Dit is een storing die onveilige situaties kan opleveren, maar met het blote oog niet te zien is.

FireWare kan oefenmaterialen een onderhoudsbeurt geven en jouw materialen keuren volgens de NEN3140. Dat kan bij jou op locatie of bij FireWare in Wieringerwerf. Uiteraard ontvang je na afloop een keuringsrapport. Neem gerust eens geheel vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent