CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Natuurbranden ensceneren

15 maart 2020

Natuurbranden zijn complex en vergen een goede samenwerking tussen diverse hulpdiensten, organisaties en instanties. Een realistische enscenering is daarom van cruciaal belang, zodat hulpverleners zich mono- en multidisciplinair kunnen voorbereiden.

Door de bomen het bos niet meer zien

De organisatie van een natuurbrand enscenering is complex, vooral omdat je te maken hebt met oncontroleerbare factoren. Denk bijvoorbeeld aan weersomstandigheden, zoals regen en harde wind. Maar ook praktische zaken, zoals de stroomvoorziening, maken de enscenering moeilijk. Je kunt je vast voorstellen dat het veel vaardigheid van de oefenleider vergt om natuurbranden op een realistische manier te ensceneren. Met een combinatie van veel rook en een tactische opstelling van de vuursimulatie kun je echter een enscenering creëren die geen milieuschade veroorzaakt aan de omgeving, maar wel natuurgetrouw is!

Bosbrand in Barneveld

Een camping in Barneveld, was in 2017 het decor van een grote bosbrand enscenering door FireWare. Over een bosstrook van ruim 200 meter werden meer dan 15 Stratus rookmachines verdeeld. Bij aanvang van het scenario waren de eerste tekenen van de brand al duidelijk te zien. Langzaam perste de rook zich door de poriën van de coniferenhaag heen, die de camping van de bosrand scheidt. De rook breidde zich verder uit. Een van de campinggasten sloeg alarm toen de rook zich verder verspreidde en de brandgeur nadrukkelijk werd.

Aanpak

Grote rookpluimen en rookslangen creëerden een realistisch rookbeeld. Hierbij was de Outdoor rookvloeistof essentieel. Deze rookvloeistof heeft een dikke ondoorzichtige structuur en blijft lang hangen. Bovendien werd Brandluchtconcentraat gebruikt om de geur van rook en vuur in het scenario te betrekken. Het hielp de campinggasten om het vuur te signaleren en te lokaliseren. Voor een realistisch vlambeeld zijn ten slotte Phoenix Silkflames en FireSpots gebruikt. Mensen uit de hele omgeving dachten dat er echt iets aan de hand was!

Multidisciplinaire samenwerking

Binnen een halfuur na aanvang van het scenario werden de eerste campinggasten van het terrein geleid. Hoestende mensen met hoofdwonden en open handen kwamen uit hun caravans lopen en werden naar de verzamelplaats gebracht. Alle tenten en caravans werden één voor één grondig gecontroleerd. Toen alle gasten uiteindelijk mee waren, werden de ontruimde stukken afgezet met lint.

Eén van de belangrijkste leerdoelen van deze oefening, was de multidisciplinaire samenwerking. Na aankomst telde het militair konvooi de gasten nauwkeurig, voordat ze in de wagen begeleid werden naar de opvangplaats. Ook moesten de militairen het overzicht bewaken. Binnen twee uur was de camping volledig ontruimd.

Ook een natuurbrand ensceneren? Bijvoorbeeld een bosbrand- of een duinbrandoefening? Zorg ervoor dat je de juiste oefenmaterialen en kennis in huis hebt om dit mogelijk te maken. Onze ensceneringsspecialisten gaan er graag vrijblijvend met je over in gesprek!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent