CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Medische rampsimulaties in ziekenhuizen

14 maart 2020

Het simuleren van een incident in een medische omgeving is vakwerk. Juist in dit soort delicate omgevingen wordt van de ensceneringstechnicus verwacht dat hij of zij een super realistisch beeld neerzet, zonder schade te veroorzaken aan fijngevoelige medische apparatuur. Daarnaast moet de continuïteit van bijvoorbeeld het ziekenhuis gewaarborgd worden. Ook tijdens de oefening moet er, indien nodig, medische zorg verleend kunnen worden.

Wist u bijvoorbeeld dat er ensceneringstechnici van FireWare stage gelopen hebben in Meander Medisch Centrum? Dit om een beeld te krijgen over wat er nu eigenlijk tijdens een operatie gebeurt. Waar zitten de dilemma’s? Hoe ziet een operatie er eigenlijk uit? Wat moet er nu exact gesimuleerd worden? Dit zijn vragen waar de ensceneringsspecialisten actief mee aan het werk zijn gegaan.

Scenario’s met Oefenrook

De oefenrook van FireWare is veilig, mits juist gebruikt. Een operatiekamer of andere delicate ruimte is geen omgeving om een rookmachine gedurende een lange tijd vol aan te laten staan. Het laatste wat je namelijk wilt is dat de hepa-filters in de luchtbehandelingskasten verzadigd of beschadigd raken. Goed doseren is dan ook van groot belang. Immers, de hoeveelheid rook moet ook passen bij de leer- en lesdoelen. Een korte stoot rook met een machine die een compacte rookwolk geeft die traag uit elkaar valt geeft dan het mooiste resultaat. Wij kiezen dan ook vaak voor een kleine rookmachine zoals de Cirrus accurookmachine. Een bijkomend voordeel is dat deze machine goed te verstoppen is. Bijvoorbeeld onder het kleed of achter de anesthesiezuil. Met de draadloze afstandsbediening is de machine dan ook nog goed te activeren. Eventueel kan in combinatie met een Pandora’s Box ook een (zuurstof) gaslek en een brandhaard gesimuleerd worden. Dit zet alles goed op scherp!

Scenario’s zonder oefenrook

Hoe dan ook, werken met (veel) oefenrook in een medische omgeving is niet altijd mogelijk. Denk aan oefeningen op operationele afdelingen. Of in sommige laboratoria. Met het Nebula AR masker is het dan goed mogelijk om toch de beleving te creëren van een brand. Zeker in combinatie met een Phoenix Silkflame en een SoundBox. En met de oefenblusser gevuld met lucht, kan de cursist een “echte” inzet doen, zonder water. Maar ook al met een vleugje Burning Smell Spray kan de geur van brand in een ruimte gebracht worden. Genoeg om het team te triggeren.

Een ander punt om rekening mee te houden zijn de rookmelders in een medische omgeving. Het komt regelmatig voor dat de oefenruimte prima geschikt is om oefenrook te gebruiken, maar dat het echter niet mogelijk is om de rookmelders af te schakelen voor de oefening. Het is niet altijd wenselijk dat het “echte” brandalarm afgaat tijdens een oefening en het gehele ziekenhuis hinder van de oefening ondervind. Ook dit kan een keuze zijn om voor een Nebula te kiezen.

Grootschalige oefeningen

Uiteraard kunnen ook in een ziekenhuis grote, multidisciplinaire oefeningen gehouden worden. Het ontruimen van een vleugel van een operationeel zorgcentrum is een pittige klus, waar veel uitdagingen samen komen. Een goede beeldvorming helpt dan bij het behalen van een maximaal oefenresultaat!

FireWare simuleerde deze uitslaande brand op de dialyse afdeling van Meander Medisch Centrum. De rest van het ziekenhuis was tijdens deze oefening volledig operationeel. Een pittige klus met veel technische uitdagingen. Zo zat bijvoorbeeld de afdeling radiologie in de buurt. Het sterke magnetische veld van de MRI-scanners mocht natuurlijk niet tot veiligheidsincidenten leiden. Met de computer gestuurde aansturing is er voor gezorgd dat er een realistisch rook- en vuurbeeld ontstond dat past bij een uitslaande brand. Maar tegelijk moest er voorkomen worden dat de oefenrook door de luchtbehandeling naar binnen gezogen kon worden. Dit is écht specialistenwerk.

Recenter ondersteunde onze ensceneringsspecialisten bij een grootschalige brandoefening in de nieuwbouw van een Deens ziekenhuis. Doel van de oefening was om te testen of het vluchtplan functioneerde als bedacht en of medewerkers in staat waren om hun taken en bevoegdheden uit te voeren. In samenwerking met onze Deense distributeur Optisafe, waren wij verantwoordelijk voor de enscenering van een viertal brandhaarden die de hulpdiensten tot het uiterste dreven.

Zelf doen of uitbesteden?

In een ziekenhuis of andere medische omgeving is zelf prima een mooie basisenscenering neer te zetten. Met de juiste simulatie apparatuur is dit écht niet lastig. Met een combinatie van een Pandora’s box, een Cirrus en oefenblussers op lucht zijn al fantastische scenario’s te realiseren. En met de Nebula’s  kan er ook super realistisch zonder oefenrook gewerkt worden. En moet het nog groter? Denk dan eens aan het uitbreiden van de set met een Phoenix of een Oefenset Brandhaard met hierin de Fusion.

Worden de oefeningen nog groter, of vinden ze plaats op gecompliceerde afdelingen, dan is het wellicht een goed idee om de enscenering van de oefening uit te besteden. Het team van FireWare heeft een ruime ervaring en een groot pakket aan ensceneringsmiddelen om in praktisch elke situatie een realistische oefenomgeving neer te zetten. De scope van FireWare, en haar dealers, beperkt zich ook alleen tot de enscenering. Het geven van de opleiding, het draaien van de oefening en de evaluatie doet de opleider altijd zelf. FireWare helpt alleen met een stukje beeldvorming.

Bekijk de video

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent