CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Kloddezakken versieren Zele voor goed doel

10 oktober 2011

Robuuste brandweermannen in Afrikaanse rokjes die vol plezier de volgwagens van de hardlopers schoonspoten. Mede door de inzet van de ‘Zoeloes van Zele’werd Zele in 2008 voor het eerst Roparunstad met het thema Afrika. Brandweerman Patrik Dauwe vertelt over de Roparun en hoe het kwam dat een Belgische gemeente eindelijk de Nederlandse oranjegekte begreep. 

Wat is de Roparun? 
“Elk jaar in mei is er een speciale sponsor-estafetteloop, waarbij mensen hardlopen van Parijs naar Rotterdam. Het traject van 530 kilometer wordt in een keer achter elkaar gelopen. Het doel is geld inzamelen en aandacht vragen voor mensen met kanker. Het bedrag dat ingezameld wordt is bedoeld om projecten te financieren, waarmee het leven van kankerpatiënten zo goed en zo aangenaam mogelijk verloopt. Jaarlijks rennen honderden teams mee uit Frankrijk, België en Nederland.”

Hoe is Zele hierbij betrokken geraakt? 
“Door de Kloddelopers. De bijnaam van een Zelenaar is Kloddezak. Er is een team Zeelse hardlopers dat al enige jaren onder die naam rent voor dhet goede doel. Een paar jaar terug werd het parcours verlegd en sindsdien loopt de Roparun ook door Zele.”

Wat is een Roparunstad?
“Aan het einde van het parcours kiezen alle deelnemers in welke stad zij het hartelijks zijn ontvangen. De lopers komen tussen 10 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends door Zele, wij tegen de gemeente daarvoor helemaal op. De Kloddelopers verzinnen ieder jaar een thema en daar gaat idereeen mee aan de slag. Brandweer Zele is heel actief bij het versieren van het gemeentehuis en de omgeving. Sinds 2008 zijn we al drie keer Roparunstad geworden.”

Wat is het verband met FireWare? 
“In 2009 was ‘Nederland’ het thema. Wij bouwden naast een heus Nederlands dorp, een windmolen van 18 meter hoog. Toen zei onze commandant: ‘Als jullie zo’n molen bouwen, zorg ik dat hij in vuur en vlam staat.’ Hij nam contact op met FireWare die toen begon in België. Bij FireWare waren ze meteen enthousiast en tijdens een bezoek aan Zele werd de molen uitgelicht. Met een ongelooflijk resultaat! Er kwamen zelfs enkele meldingen binnen bij de alarmcentrale. Mensen riepen: ‘De molen van de brandweer staat in brand!’”

Hoe werd het Nederlandse thema verder ingevuld?
“Dat was schitterend! Overal hingen oranje vlaggetjes, iedereen was in het oranje gekleerd en er waren zelfs broodjes kroket. We begrepen eindelijk waarom Nederlanders losgaan met voetbalwedstrijden en Koninginnedag. Zele is eigenlijk een zeer rustige gemeente, maar sinds de Roparun is het feest. Er staat jaarlijks ruim 10.000 man op straat!”

Hoe ging dat verder? 
“Bij FireWare hebben ze het hart op de goede plaats. Sindsdien sponsoren zij het evenement met materialen. In 2010 was het thema rood en maakten we met een hoop vuurgloedspots en lichtslangen een rode waterval van 12 meter en een fontein van wel 60 meter met rode brandweerslangen en spuitstukken. Van het een komt het ander natuurlijk. Bij brandweer Zele oefenen we inmiddels naar tevredenheid met materialen van FireWare. Het materiaal is echt goed!”

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent