CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Het Firefighters Plus Project: als brandweer nóg meer betekenen voor de medemens!

02 december 2019

Op de International Safety Education Seminar (ISES) in Antwerpen, kwamen we in aanraking met het Firefighters Plus Project. Dit project traint en ondersteunt brandweerlieden over de hele wereld hoe ze hun positie als rolmodel kunnen gebruiken om brandveiligheid bij de meest kwetsbare groepen te bevorderen. De brandweer kan namelijk nog veel meer betekenen voor de medemens dan de zorg voor (brand)veiligheid!

Het Firefighters Plus Project

“Firefighters Plus” inspireert brandweerlieden aan om naast de repressieve taak nog meer te doen voor de medemens. Door het benutten van hun ijzersterke imago, kan een bijdrage worden geleverd aan een samenleving waarin iedereen meedoet. Tijdens de ISES 2019 konden we met eigen ogen zien tot welke mooie praktijkvoorbeelden dit al heeft geleid. Zo werden we zelf in het bijzonder geïnspireerd door het verhaal van Zouhair Jbyeh, brandwacht bij Amsterdam-Amstelland.

Zouhair heeft jongeren aangemoedigd om in hun eigen wijk in Amsterdam-Oost op huisbezoek te gaan. Tijdens dit huisbezoek gaven zij voorlichting over brandpreventie, deden zij een woningcheck en hingen zij een rookmelder op. Op deze manier kon de brandweer de conversatie aangaan met moeilijk bereikbare en kwetsbare doelgroepen. Vanuit deze kern verspreid het woord zichzelf!

Online platform

Het verhaal van Zouhair is slechts één voorbeeld van de mooie praktijkvoorbeelden die zijn ontstaan in samenwerking met Firefighters Plus. In Nederland zijn momenteel het IFV en de Veiligheidsregio’s Groningen, Fryslân, Kennemerland en Amsterdam-Amstelland aangehaakt. Op het online platform van Firefighters Plus worden ook de best practices van deze partijen gepresenteerd. Het e-platform biedt verder gratis tools en training voor brandweerlieden, waarmee zij geïnspireerd worden om een actievere rol van betekenis te spelen in brandpreventie.

European Fire Safety Award

Tijdens de Europese week in het kader van brandveiligheid is het project van Firefighters Plus uitgeroepen tot beste gemeenschappelijke brandveiligheidsproject van 2019. Door deze exposure verwachten we dat er nog veel meer partijen wereldwijd zullen aanhaken op dit mooie initiatief.

Meer weten over het Firefighters Plus project? Neem dan hier een kijkje op het e-platform!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent