Ultramodern oefencentrum bij VeTraNed

“We hebben onze droom waar kunnen maken.”

In Roermond op het industrieterrein staat het oefencentrum van familie Breugelmans. Het is een indrukwekkend geheel dat duidelijk groots aangepakt is. FireWare maakte het ontwerp en zorgde voor de realisatie van dit unieke oefencentrum in 2012. Ruim 70 scenario’s op een oppervlakte van ruim 800 vierkante meter.

Via de nieuwste aansturing met een iPad kan elk scenario apart geactiveerd worden. Het aansturingsprogramma werkt geheel met unieke pictogrammen en is daardoor heel eenvoudig aan verschillende instructeurs te leren. De instructeur loopt rond met de iPad en bepaalt waar er op dat moment brand of een andere calamiteit ontstaat. Alle scenario’s hebben tal van variabelen, die de instructeur zelf kan bepalen. Hierdoor ontstaat een interactieve manier van oefenen! Er kunnen zelfs 4 groepen cursisten gelijktijdig in de trainingsruimte werken, zonder last van elkaar te hebben.

In het pand worden 32 rookmachines ingezet om een ideale rookopbrengst te creëren voor een BHV-oefening, dus niet voor een brandweerinzet! Door gebruik te maken van FireSales Burning Smell Rookvloeistof, wordt zelfs de geur van brand aan de rook toegevoegd.

De meterkast voor een spectaculair schrikeffect. Hier kan een explosie gesimuleerd worden, die de vloer letterlijk doet trillen! Dit wordt verzorgd door het bijzondere audiosysteem. Voor alle explosies, brandgeluiden, hulpgeroep (ook in het Limburgs) en andere geluidseffecten worden meer dan 50 luidsprekers gebruikt. Deze zijn verwerkt in het plafond, maar ook in de diverse decorstukken. De subwoofers zorgen voor de trillende vloer tijdens een explosie.

Aan de andere kant van de gang is er ook iets bijzonders aan de archiefkast. De deur ziet er hetzelfde uit als elke andere deur in het oefencentrum. In werkelijkheid is dit één van de 10 deuren, waarin twee Hot Panels zijn ingebouwd. De fabrikant van de deuren heeft deze panelen meegeperst tijdens het productieproces. De bekabeling is door de scharnieren gevoerd, waardoor ook hier niets van te zien is. Met het bedieningsprogramma op het tablet kan per paneel de temperatuur ingesteld worden tot 80 graden Celsius. De brand is dus al van buitenaf te voelen.

Door het hele centrum is een afzuigsysteem actief, waardoor de rook en geur indien gewenst zeer snel per ruimte afgezogen kunnen worden. Zo kan razendsnel een ander scenario gestart worden. Een ander systeem dat in d e hele proceduretrainer actief is, is een super de luxe camerasysteem. Alle acties van cursisten worden op de voet gevolgd vanuit het theorielokaal. Dit maakt het mogelijk voor de cursisten om elkaar te analyseren en van elkaar te leren. En natuurlijk is het ook erg leuk om collega’s te zien reageren op scenario’s. De bedoeling is dan ook dat cursisten iets leren, maar het ook naar hun zin hebben. In het ontwerp van de procedure trainer is er speciaal voor gezorgd dat leren, lol, spektakel en het behalen van de leerdoelen hand in hand gaan. Geen verplichting meer dus, die BHV-cursus, maar echt een uitje!

 

ONZE KERNWAARDEN


Inspirerend

FireWare inspireert haar klanten en de branche met haar creatieve concepten en haar co-creatieve aanpak. Door zelf ook open te staan en te leren van onze omgeving blijven we trendsettend en komen we samen tot het beste resultaat.


Creatief

We vinden originele oplossingen voor problemen en uitdagingen. We creëren nieuwe producten en oplossingen al dan niet vanuit een blanco canvas. Daarbij zijn we in staat functionele eisen om te zetten in een praktisch, esthetisch verantwoord ontwerp. We verliezen de belangen van de verschillende gebruikers hierbij niet uit het oog.


Betrouwbaar

We doen wat we beloven. We zeggen liever ‘nee’ of verwijzen door, dan dat we een belofte niet waar kunnen maken.


Duurzaam

We beseffen ons dat we deze planeet te leen hebben. Op iets wat je leent ben je zuinig. Daarom geven we zo goed mogelijk invulling aan de thema's duurzaamheid & milieu. Dat begint bij de kleine dingen, zoals het scheiden van afval, maar het heeft ook onze aandacht bij het ontwerpen van onze oplossingen.


Authentiek

We blijven trouw aan ons zelf. Onze theatertechnische en creatieve achtergrond schijnt door in al onze producten en diensten. Humor, af en toe een vleugje ironie en lol maakt deel uit van de cultuur bij FireWare. Maar bovenal hebben we respect voor onze klanten, leveranciers, medewerkers en andere stakeholders. We gaan voor het best haalbare resultaat en langdurige relaties.


Excellent

We streven naar excellente producten, excellente processen en een excellente dienstverlening. We realiseren ons hierbij dat continu verbeteren de sleutel is. Dit doen we door een cultuur te koesteren waarbij ruimte is voor opbouwende kritiek en waarbij we open staan voor elkaars nieuwe ideeën.