Oefenen doe je om voor bereid te zijn voor het moment dat het er echt toe doet. Dus wat is nu een betere plek om te oefenen dan in je eigen stad? Veiligheidsregio Haaglanden transformeerde 4 locaties in stadsdeel de Binckhorst in den Haag tot realistische oefenfaciliteit voor een serie monodisciplinaire  TS 4 oefeningen in samenwerking met de ambulancedienst. FireWare mocht 9 verschillende ensceneringen verzorgen op deze locaties.

De nadruk bij alle scenario’s lag op de dilemma’s die je als TS 4 bemanning kan tegenkomen. Wat kunnen we als team zelf doen en waar hebben we extra mankracht of materieel nodig? Irene Dekker, de organisator van deze oefeningen houd ervan om relatief eenvoudige scenario’s excellent uit te voeren. Op deze manier komen de beoogde leer- en lesdoelen optimaal tot zijn recht.

Excellent uitvoeren betekent dat er daadwerkelijk politieagenten en ambulances zijn, maar ook dat er goede acteurs worden ingehuurd voor passend tegenspel. Dit allemaal natuurlijk tegen de achtergrond van echte gebouwen met gedetailleerde ensceneringen.

In een bedrijfsunit is een brand geënsceneerd waarbij nog een slachtoffer binnen is. Dit slachtoffer zit opgesloten en een snelle toegangsverschaffing is vereist. Dit mocht met zowel breekgereedschap, als met de motorkettingzaag gebeuren. Een ander scenario op deze locatie was een slachtoffer op hoogte. Wat kun je doen met een TS 4 bemanning om een ambulance te assisteren op een steiger?

Een unieke ervaring voor de deelnemers was een serie scenario’s in een bewoond(!) herenhuis. Van tilassistentie, tot CO-melding, van zolderbrandje tot uitslaande brand… De diversiteit aan oefeningen was groot.

Tot slot werden op een bouwterrein een dumping van chemisch afval en een aantal technische hulpverlening  incidenten geënsceneerd. In slechts 4 uur werden alle oefenbanen opgebouwd, om vervolgens gedurende 4 dagen 16 oefeningen te draaien. Een fantastisch project waar we met veel plezier op terug kijken!

Wilt u ook een tijdelijk oefencentrum bouwen op locatie? Neem dan gerust contact met ons op!