CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Ervaringen en leerpunten van team Mentaalbewust in de FireWare studio

01 mei 2020

Woensdag 22 april was de FireWare studio decor van een live webinar door Paul en Jasper Weyling, uit het team van Mentaalbewust. Voor een groep van 40 bevelvoerders, die interactief mee konden doen via webcam en chat, brachten zij een emotioneel beladen boodschap met betrekking tot mentale bewustwording in traumagevoelige beroepen over. Als FireWare zijn we trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan het mooie initiatief van Mentaalbewust. Hoe leuk is het dan om de ervaringen en leerpunten met betrekking tot de opnamedag van Paul en Jasper te mogen ontvangen! We delen deze bevindingen graag.

Onze ervaringen met het webinar mentaalbewust in de FireWare studio

Op 22 april hebben wij een webinar mentaalbewust verzorgd vanuit de studio van FireWare. Veertig bevelvoerders van de Brandweer Noord-Holland Noord namen hier aan deel.

Voor ons een mooie ervaring om op een andere manier ons verhaal uit te dragen. En een bijzondere ervaring was het. We zijn onder de indruk geraakt van dat wat FireWare in korte tijd heeft neergezet. Onder de indruk van de techniek, maar nog veel meer van het enthousiasme, kundigheid en drive van de mensen van FireWare. Ze waren tijdens ons bezoek maar met één ding bezig, het samen zo goed als mogelijk uitzenden. Een machtig mooie ervaring die smaakt naar meer.

Het is gelijk ook ons eerste leerpunt, het verzorgen van een webinar draait niet om de instructeur en de groep. Het is een teamprestatie waarbij de mensen van de techniek een prominente rol spelen. Zij bepalen voor een belangrijk deel hoe de inhoud van je webinar overkomt op de deelnemers.

Wat we nog meer geleerd en ervaren hebben

 • Voorbereiding - Het was goed dat we er vroeg waren, tijd hadden om de techniek te leren kennen en tijd hadden om de samenwerking met de bedieners door te nemen en te oefenen. Dit is niet even voor de camera stappen. Dit is een studio, die je passend maakt voor je verhaal samen met de technicus. Dat betekent echt ruim op tijd voorbereiden, repeteren en je thuis voelen in de studio voor je live gaat.
 • Instructie - Je verhaal moet wel voor 90% in je hoofd zitten, inclusief hoe je het wilt overbrengen. Dan heb je geen spiekbriefje nodig en kun je goed gebruik maken van de verschillende camera standpunten en het scherm. Hier moet je dus niet alleen vooraf goed over nadenken, maar ook in de studio overbrengen en afspraken over maken met de techniek. Dan komt het vloeiend en natuurlijk over.
 • Attributen - Er is een camera beschikbaar die de desk van de instructeur van bovenaf kan filmen. Dit bleek fantastisch te werken. In ons geval om met behulp van postbakken het informatieverwerkingsproces toe te lichten. Iets waar we vooraf van dachten dat dit in een webinar niet zou werken. Dus doe geen aannames, maar bespreek met de techniek wat je wil bereiken en verzin samen hoe dat het beste op beeld komt. En test dit ook uit voor je uitzend.
 • Interactie - Vooraf maakten wij ons wat zorgen hoe we interactief konden werken. Dit omdat we de normale workshop volledig interactief aanpakken. Die angst bleek ongegrond. Door goede afspraken, de chat functie in beeld en afspraken over hoe je chat vragen in het geheel opneemt bleek er nog heel veel interactie mogelijk. Zelfs met 40!!!!!!! personen. Een geweldige ervaring.
 • Vertrouwen - Als broers zijn we al heel goed op elkaar ingespeeld, maar nog voor we in de auto stapten was er al vertrouwen in de studio en de studio mensen. Dit zorgde ervoor dat we direct productief samenwerkten en het vertrouwen per minuut groter werd. Het enorme voordeel is dat je vervolgens als instructeur niet 1 keer nadenkt over de techniek zodra de uitzending start. Want je weet dat dat deel geregeld wordt en je dus 100% aan je verhaal werkt.
 • Intensief - Het verzorgen van dit webinar hebben wij als intensief ervaren. Het repeteren, het samenwerken, het besef dat je live bent, de interactie via camera en chat. Het vraagt veel van je maar het heeft ons ook veel gegeven. Ongetwijfeld was het ook intensief omdat alles nieuw was maar voor ons staat wel als een paal overeind dat dit echt iets anders is wat dus ook iets anders van je vraagt.
 • Zoom/ BigBlueButton - We zijn gewend dingen via Zoom te doen. Nu we ook BigBlueButton gedaan hebben ’s avonds, was het verschil in techniek enorm. Veel mooier beeld, makkelijkere chat functie en alles echt professioneel uitziend. Voor herhaling vatbaar.
 • 2 instructeurs - Wij waren de eerste die met z’n tweeën een webinar verzorgden en vooraf hadden we daar wat twijfels over omdat er tot dat moment uitsluitend met één instructeur was gewerkt. Uiteindelijk bleek het heel goed te werken. De wisselingen liepen soepel, je kon goed de chat in de gaten houden en je had de kans om even je volgende stukje verhaal voor te bereiden als de ander aan het uitleggen was. Het is ons zeer goed bevallen op deze manier.
 • Expressie - Voor onze workshop is expressie cruciaal. Wat doet ons verhaal met de deelnemers. Helaas bleek op de kleine beelden van de deelnemers expressie niet of heel moeilijk waar te nemen. Dit vonden we een nadeel maar wel een nadeel dat vooral hoort vooral bij ons onderwerp. Voor vele andere onderwerpen zal dit zeker niet het geval zijn.
 • Napraten - Na een ‘normale’ workshop kun je nog napraten. Met de mensen die nog vragen hebben die ze niet in een groep durven te stellen, die toch een reactie hebben ervaren of die gewoon meer willen weten. Via de chat en ook gewoon live hebben we mensen aan het eind de kans gegeven vragen te stellen en dit gebeurde ook. Toch stopte het voor ons gevoel abrupt. Het zou mooi zijn als er nog een “ after live” kamer is, waar dit ook digitaal zou kunnen.
 • Het getal 40 en het klasgevoel - We vonden het spannend om niet echt voor een groep te staan. Je weet dat er 40 mensen meedoen maar je ziet en je voelt ze niet. Een groep van 40 valt terug naar enkele gezichten in het scherm recht voor je. Het getal 40 deed in het begin ook echt wat met ons, zeker bij het aftellen voor de start van het webinar ervaarden we echt behoorlijk wat zenuwen. Die waren snel verdwenen en na ongeveer 10 minuten waren we volledig vergeten dat we niet voor een klas stonden. Er ontstond met recht een gevoel van voor de groep staan en dat was vooral te danken aan de technische mensen en het repeteren vooraf. We konden improviseren en elkaar aanvullen zonder afspraken vooraf. De techniek ging er gewoon in mee en zorgde ervoor dat het allemaal snel op de goede manier in beeld kwam.

Ons eindoordeel; We vonden het geweldig, boven verwachting en zouden er heel graag meer mee willen doen. Zeker in deze samenstelling, want we hebben echt een hele prettige middag gehad met alle mensen van FireWare en Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent