CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Een terugblik op een bijzonder jaar

22 december 2020

Dit jaar mag met recht zeer bijzonder genoemd worden. Toch zijn er ook veel positieve dingen tot stand gekomen. We blikken daarom nog een keer terug op de FireWare highlights van dit jaar.

Online kenniscentrum

Bijna zou je vergeten dat er in 2020 ook een leven vóór COVID-19 was. In de eerste maand van dit jaar verzamelden twintig brandinstructeurs uit heel ons land zich nog bij FireWare voor deelname aan een masterclass. Doel van deze dag was om samen ideeën te delen over hoe les te geven in brandverloop. Het bleek namelijk een hele uitdaging om deze lesstof over te brengen aan cursisten.

De bevindingen van deze dag zijn gebundeld in een gratis whitepaper. Dit kennisdocument gaf bovendien het startsein voor het optuigen van ons kennisplatform voor het ensceneren. Op dit platform delen we de laatste trends, onze expertise en praktijkcases in het kader van het ensceneren. Naast whitepapers, is het platform ondertussen goed gevuld met onder meer blogartikelen, de bevindingen van het lesgeven op afstand en onze gratis Safety Library. Daarover verder in dit nieuwsbericht meer.

De FireWare studio en vakbekwaamopafstand.nl

Van de ene op de andere dag moest er op een andere manier naar vakbekwaamheid gekeken worden. FireWare mengde zich in deze uitdaging en ging een bijzondere reis aan. Onze voormalige brainstormruimte werd zo aangepast dat we er digitale sessies op afstand in konden faciliteren, in een professioneel opgezette studio.

De eerste stappen van de reis waren echt als Bambi op het ijs: met vallen en opstaan steeds beter worden. We omarmden echter imperfectie en gaven onszelf zo de ruimte om te leren. Bovendien stonden we er niet alleen voor. Er volgden initiatieven door heel ons land en diverse hulpverlenende organisaties sloegen de handen ineen. Zo ontstond het platform vakbekwaamopafstand.nl. Daarop delen we nog altijd de ervaringen van verschillende organisaties rond het organiseren van webinars, streams, E-learnings en ELO’s voor de hulpverleningssector. Maar we schrijven bijvoorbeeld ook over het sociale aspect. Wat gaat er goed, maar vooral ook, wat gaat er niet goed en waar kunnen anderen van leren?

De studio opende bovendien deuren om zelf digitale content te maken, online te vergaderen en online te brainstormen. Zo zijn er toch een heel aantal samenwerkingen tot bloei gekomen in een bijzondere tijd. Daarnaast hebben we ook zelf een interactief kennisevent georganiseerd. In samenwerking met onze internationale partners organiseerden we het gratis webinar: “Creating Realistic Training Environments”.

Een zwarte bladzijde

In de ochtend van 20 april bereikte ons het trieste nieuws dat Henny Aartsen niet meer bij ons is. Na een kort ziekbed overleed hij op 73 jarige leeftijd. Het overlijden van Henny Aartsen is voor ons niet alleen het verlies van een zeer gewaardeerde en geliefde collega, maar ook het verlies van een mooi mens. Lees het in memoriam.

Een teken van hoop tijdens de coronacrisis

In het Paasweekend van dit jaar mochten we helpen met het creëren van een paasvuur op de Sint-Petrusbasiliek aan de markt in het Brabantse Oirschot. Wegens de coronacrisis kon de parochie Odulphus geen kerkdiensten en vieringen meer organiseren. Diaken Wilfred van Nunen liet zijn creatieve geest de vrije loop en kwam tot een mooi alternatief. Het zorgde voor veel bewondering bij inwoners, die vanuit hun huizen in de omtrek meekeken. Zo kon iedereen van het evenement genieten, zonder de huidige leefregels te schenden. Zelfs de landelijke en de internationale media pikten de gewaarwording op. De mooie paasboodschap van de parochie heeft zich als een lopend vuurtje verspreid!

FireWare Safety Library gratis beschikbaar

Met het platform vakbekwaamopafstand.nl leverden we als FireWare een mooie bijdrage aan de oefenavonden voor brandweerkorpsen in de lockdown periode. Dit initiatief sloot minder aan bij de behoeften van BHV-opleiders. Ook deze groep mensen wilden we graag ondersteunen. Dat is waarom we onze Safety Library gratis beschikbaar hebben gesteld. Veiligheidsinstructeurs krijgen daarmee de toegang tot ruim 2500 animaties, 2D en 3D-afbeeldingen om realistische scenario's te ontwerpen én te presenteren in hun eigen presentatieprogramma, zoals PowerPoint of Prezi. Zo kunnen zij hun digitale lessen voorbereiden, presentaties nog interactiever maken en table-tops maken waarbij cursisten op veilige afstand blijven.

Ensceneringstrainingen

Al in 2019 werd FireWare benaderd om mee te denken over een versneld opleidingsconcept voor Team Regio Alkmaar, onderdeel van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De brandweerkazernes binnen de regio hadden allen de beschikking over goed werkend en kwalitatief oefenmateriaal. Veelal zijn brandweerlieden echter onvoldoende geïnstrueerd in het gebruik van deze materialen. Op dat gebied sprongen we natuurlijk graag bij! Het traject voor de maar liefst 17 brandweerposten hebben we in 2020 kunnen afronden.

Nieuw dit jaar zijn de vouchers voor een ensceneringstraining in het komende jaar. Deze zijn nu beschikbaar voor alle cursussen die FireWare aanbiedt.

Nieuwe en uitgebreide samenwerkingen

Ook in 2020 hebben we weer onze bijdrage mogen leveren aan een heel aantal mooie samenwerkingen. Zo mag FireWare zich dit jaar civiel bondgenoot van Defensie Nederland noemen. Samen wordt er kennis gebundeld om het realisme tijdens CBRNe-simulaties naar het hoogst mogelijke niveau brengen.

We kunnen bovendien terugkijken op een heel aantal innovatieve BHV-projecten die we voor, tijdens én door de corona-crisis hebben mogen realiseren. Zo sloegen we de handen opnieuw ineen met Intertraining, voor de realisatie van De Meldkamergame. In deze escape room kruipen cursisten in de huid van een centralist. Daarnaast hebben we AC Opleidingen geholpen met de doorontwikkelingen van de hybride escape rooms voor dit opleidingscentrum: De Ramp en De Kwekerij. Voor opleidingscentrum RBOC Fort Markenbinnen realiseerden we Korporaal Tim: een unieke interactieve trainingstool om de kennis van cursisten op het gebied van brandwonden te beproeven. Trigion nam haar nieuwe mobiele trainingsunit voor dynamische, interactieve BHV-trainingen op locatie in gebruik en met de CURA GROEP werken we hard aan een unieke belevenis voor de cursist: de BHV Pop-up locatie.

Ook voor de Brandweer hebben we mogen meedenken aan voorlichtingsvoertuigen en -oplossingen, die de 1,5 meter maatschappij volledig omarmen. Zo beschikt Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden nu over Brandveiligheid the Game, een eigentijdse voorlichtingscontainer waarvan het spel ook over een groot terrein uitgesmeerd kan worden. Daarnaast bouwen we momenteel een CoPI-bak van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid om tot een nieuw voorlichtingsvoertuig. “Het Huis van de Familie van de Werf” wordt een echte walk-through beleving, waarin deelnemers ervaren hoe het is om te moeten vluchten voor een brand!

Maar daar bleef het niet bij voor dit jaar! Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant mag zich binnenkort eigenaar noemen van één van de mooiste oefencentra van Nederland: Safety Village Tilburg. Voor deze oefenfaciliteit mag FireWare een steentje bijdragen op het gebied van belevingsontwerp en het integreren van de leer- en lesdoelen.

Een overzicht van nieuw oefenmateriaal

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de realisatie van nieuw oefenmateriaal. Het meest trots zijn we wel op de nieuwe Apollo LED Oefenblussers. Daarmee bereidt de instructeur cursisten in iedere oefenomgeving voor op het adequaat handelen bij een beginnende brand. De blusstraal van de Apollo LED wordt gesimuleerd met een sterke led, daarom kan er altijd en overal veilig geoefend worden met het veilig gebruiken van brandblussers. De nieuwe Apollo LED oefenblussers vormen bovendien een onderdeel van de nieuwe Oefenset Blusoefening Apollo LED. In deze set vind je alles voor de enscenering van een kleine blusoefening met gesimuleerd vuur!

Praktische informatie rondom de feestdagen

Rond de feestdagen genieten onze collega’s van een welverdiende vakantie. Vanaf 24 december tot en met 3 januari is ons team niet bereikbaar. Vanaf 4 januari staan we weer volledig klaar!

Namens iedereen binnen FireWare fijne feestdagen en een gezond en inspirerend 2021 toegewenst!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent