CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

"Een leerzame samenwerking”

18 mei 2013
Een-leerzame-samenwerking-3
Een-leerzame-samenwerking-4

Algemeen directeur van RJ Safety & Security vertelt met passie over de verandering binnen het bedrijf. Door het aanbieden van en totaalpakket is RJ in vijf jaar tijd maar liefst vijf keer zo groot geworden. De simulator van FireWare heeft impact gehad. 

“Met de ouderwetse beveiliging namen we beelden op en die werden achteraf bekeken. Met het nieuwe beveiligen kunnen we de beveiligers actief aansturen, direct vanuit de meldkamer.” Collega Roy Minnen laat de meldkamer zien. Met twee imposante schermen aan de muur en tal van monitoren worden alle beelden in de gaten gehouden aan de hand van de nieuwste technologie.

Bij het preventieve handelen hoort een totaalpakket. “Dankzij het totaalpakket van diensten en producten is RJ in vijf jaar vijf keer zo groot geworden”, vertelt Kuiper met een grote glimlach. Naast de technische beveiliging zijn er nog afdelingen voor virtuele beveiliging, fysieke beveiliging en natuurlijk opleidingen. De afdeling voor opleidingen is breed: van leertrajecten voor re-integratie op de arbeidsmarkt tot VCA- en BHV-opleidingen. Dit laatste onderdeel valt onder leiding van Roy Minnen. Met trots vertelt hij over de enorme groei die de afdeling doorgemaakt heeft sinds de komst van de simulator van FireWare. Maar niet alleen de geboekte opleidingen nemen toe, de simulator dient ook als showroom voor de alarminstallaties en dit maakt indruk op bezoekers.

Een compleet plaatje
De rondleiding door de simulator begint bij de receptie. Hier ligt een gewonde man te kermen op de grond. Naast hem knielen twee mensen, eromheen kijkt een groepje mensen vanaf stoeltjes toe. Bloed druipt van zijn gezicht en vingers. Geen zorgen, het is een LOTUS. De receptie wordt gebruikt als open oefenruimte. Het is er ruim en er kan per opleiding iets anders in scène gezet worden.
Aan de receptie grenst een hal met een keuken. Ook hier zet Roy Minnen vaak een LOTUS in. “Cursisten schrikken zicht rot! En een levensecht slachtoffer, én een vlam in de pan, én geur én geluid.” Dit complete plaatje was het idee dat tijdens de bouw van de simulator continu in de gaten werd gehouden. “Samen met FireWare hebben we bedacht dat de simulator de realiteit moet benaderen en dat het voor heel veel mensen van toepassing moet zijn. Zo heeft elke ruimte een grote range van moeilijkheidsgradaties. In de werkplaats kan een slachtoffer zich gesneden hebben aan de zaag. Het scenario kan hiermee af zijn, maar het kan moeilijker gemaakt worden door de vaten met gevaarlijke stoffen erbij te betrekken die in de kast staan.“

Hetzelfde geldt voor het scenario in de studentenkamer. Na de deur vanuit de hal kom je in een woonkamertje. Hier kan de bank in brand vliegen, maar er kan ook een scenario gedraaid worden met kortsluiting in de dvd-speler. “Soms zet ik geen van beide scenario’s aan. Er zit namelijk nog een deur in de woonkamer, dan oefenen we een doorverwijzing. Ik zet dan alleen de brand in de slaapkamer aan.” Minnen wisselt dit graag, zodat cursisten elke keer verrast worden. “Soms loopt de cursist zo de eerste ruimte in, want een collega heeft verteld van de doorverwijziging. Maar als dan net de dvd-speler kortsluiting maakt...”

Een tikkie extra
De cursisten worden overal in de simulator gevolgd vanuit verschillende hoeken door camera’s in het plafond. De meterkast levert één van de leukste beelden op. “Ik kon de bouwvakkers nog net corrigeren toen ze op het punt stonden de deuren allemaal hetzelfde in te bouwen”. “Maar ze moeten hetzelfde anders is het niet mooi!” Gelukkig begrepen ze na een korte uitleg dat ze zich precies aan de tekeningen moesten houden. Het is namelijk belangrijk dat de deurprocedure op verschillende manieren geoefend kan worden. Bij de meterkast opent de deur naar buiten, naar de cursist toe dus. Zodra de deur opent, is een enorme knal te horen en de rook stroomt naar buiten. Er is kortsluiting ontstaan.

De verkoolde elektriciteitsmeter, de verwarmde deur en de brandgeur die aan de rookvloeistof is toegevoegd maken het beeld compleet. “Geur en gevoel geven net dat tikke extra dat het realistisch maakt. Toen er nog geen hot panels voor in de deur waren, deden cursisten de deur altijd open. Je merkt dat de deurprocedure op de automatische piloot gaat en de deur nog steeds geopend wordt. Als ik vraag warom ze hem open doen, vragen ze: ‘maar wat als er een collega achter zit?’ Ik vind dit altijd een goed moment om duidelijk te maken dat je eigen veiligheid belangrijker is.”

Vijf dagen
“De simulator is nog compact, maar kan alle kanten op”, zegt Minnen. Er is al een extra ruimte voor een ziekenhuiskamer en er staat ook een lift klaar. Minnen heeft nauw samengewerkt met FireWare en daardoor veel geleerd tijdens de bouw van de simulator. Het scenario in de ziekenhuiskamer is technisch al helemaal ingeregeld, dus de aankleding doet hij nu zelf. “De samenwerking was heel goed en leerzaam. We hebben de scenario’s in vijf dagen gebouwd!”

Naast de huidige simulator bevindt er zich nog een grote hal. “Wie weet gaan we daar in de toekomst naar uitbreiden. “ Minnen zal dan zeker de samenwerking met FireWare weer opzoeken. “Ze zijn bij FireWare erg gedreven en dat vind je terug in het resultaat en de mensen eromheen. Er zijn honderdduizend bedrijven die zeggen dat ze het kunnen, maar je moet het wel écht kunnen. Kwaliteit vind ik echt het belangrijkst en dat heb ik gevonden bij FireWare.”

Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent