CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

De Mini Flashover Trainer

01 oktober 2009
De-Mini-Flashover-Trainer-1
De-Mini-Flashover-Trainer-1-1

“Wij hebben een idee. Willen jullie dit niet verder ontwikkelen?” Dit vroeg Hans van Essen van brandweer Baarn aan FireWare. Brandweer Baarn oefent al jaren met de ‘Mini-Rook-Stroming-Temperatuur en Vlammen-trainer’. FireWare maakte van hun trainer een productiemodel. Het prototype was te zien op de IVIC en de Brandweer Vakdagen.

“Het idee is simpel,” vertelt Van Essen. “Voordat iemand een Flashover container ingaat voor een operationele training, moet hij of zij de principes Flashover en Backdraft begrijpen. Dit kan met de Mini Flashover Trainer, deze toont namelijk het brandverloop.” De trainer is eenvoudig te gebruiken: de instructeur kan bepaalde zaken laten zien en de cursist kan zelf dingen uitproberen. “Wie een Backdraft of Flashover in het klein kan opwekken, begrijpt hoe dit in elkaar zit en leert meer in een container.” Van Essen benadrukt dat de trainer een aanvulling en geen vervanging is van een Flashover container.

De Mini Flashover Trainer heeft een roestvast stalen behuizing met een stook- en pyrolyseruimte. Deze ruimtes worden gescheiden door een schuifdeur en zijn voorzien van een buitendeur. Zo kunnen deurprocedures - in het klein - worden geoefend. De behuizing heeft een afneembare en een verschuifbare deksel om de zuurstoftoevoer en rookgasafvoer te regelen. De trainer wordt gestookt met hout. In de pyrolyseruimte zit een raam waardoor het brandverloop kan worden gevolgd. Er zijn steunen aangebracht waarmee het mogelijk is om het brandverloop in ruimtes met een verlaagd plafond te tonen.

Hans van Essen laat zijn cursisten vaak oefenen met een digitale thermometer en een plantenspuit. “De plantenspuit is in te stellen op een gebonden- en een sproeistraal. Hierdoor kunnen cursisten de diverse blusmethoden zelf uitproberen en het effect waarnemen. Door de thermometer is zichtbaar hoe effectief er gekoeld wordt en hoe heet kan worden in een brandende ruimte. Het is zelfs mogelijk het hele proces te volgen met een warmtebeeldcamera.”

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent