CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Cursus onderhoud en reparatie van rookmachines voor 4 (!) veiligheidsregio’s bij FireWare

15 december 2022

De rookmachines van FireWare zijn in staat om zeer realistische rookbeelden voor oefeningen te creëren. Niet zo vreemd dan ook dat steeds meer brandweerkorpsen en veiligheidsregio’s gebruik maken van de Cumulus, Stratus, Nimbo en Cirrus! En dan is het wel zo prettig als een gebruiker in staat is om zelf z’n machines te onderhouden en te repareren.

Vier veiligheidsregio’s gelijktijdig

Op 14 december waren er maar liefst 4 veiligheidsregio’s te gast bij FireWare. Technici van Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord, Veiligheidsregio Kennemerland, Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en Veiligheidsregio Fryslân deelden hun ervaringen met de technici van FireWare. Dat leidde tot hele mooie inzichten. Want, van elkaar kun je heel veel leren!

Samenwerken is mensenwerk

De technici van FireWare delen graag hun ervaringen, kennis en kneepjes van het vak. Maar ook leer je elkaar kennen.  Samenwerken is namelijk mensenwerk. Het is fijn om te weten wie je aan de telefoon hebt als je contact hebt over een technisch probleem of de beschikbaarheid van een onderdeel. “Gezichten bij de namen” krijgen!

Het vertrouwen is wederzijds zo groot dat de veiligheidsregio zelf kan bepalen of een reparatie onder garantie valt of niet. Dat scheelt heel veel administratieve rompslomp voor alle partijen. Naast “eenvoudige” casussen zijn er ook tal van moeilijkere situaties besproken. Wanneer repareer je nog en wanneer is het verstandiger om te vervangen? Welke criteria hanteer je hierbij? Interessante discussies op het snijvlak van techniek en beleid zorgde voor wederzijds begrip.

Speciaal geprepareerde rookmachines

Na een ochtend theorie werd er hard gewerkt aan de speciaal voor deze training geprepareerde rookmachines. Van instellingen tot verstoppingen, van thermokoppels tot pompen en van netsnoeren tot keuringen. Alles kwam voorbij. Na het volgen van deze training zijn de technici van de regio’s feilloos in staat de meest voorkomende storingen zelf te repareren en onderhoudsbeurten zelf uit te voeren. Dit allemaal met de speciale “handige” gereedschappen en speciale “trucjes”.

Win-win-win voor iedereen

De meeste problemen aan een rookmachine zijn zelf heel eenvoudig op te lossen. De tijd die nodig is  om een machine verzendgereed te maken, op te sturen, bij FireWare te repareren en weer terug te sturen is vele malen langer dan een reparatie zelf op locatie uit  te voeren. De meeste reparaties zijn namelijk in 15 minuten tot een half uur na het volgen van een training goed zelf te doen. Wel zo effectief! Dit scheelt enorm veel tijd, geld,  logistieke kosten maar vooral ergernis.

Inspirerend samenwerken

In de huidige tijd van componenten schaarste, een beperkt aanbod van goede technici én veel aandacht voor het milieu is het belangrijk dat we op een andere manier met elkaar en onze omgeving omgaan. Door met elkaar écht de verbinding te zoeken, vertrouwen in elkaar te hebben en pragmatisch uitdagingen aan te pakken zijn er heel eenvoudig grote stappen te nemen. Vanuit FireWare zijn we in elk geval heel erg blij met deze vorm van samenwerken. In onze ogen zijn er namelijk alleen maar winnaars!

Ook anders samenwerken?

FireWare geeft speciale cursussen voor technici die veel met het onderhoud en de reparatie van oefenmaterialen te maken hebben. Neem gerust contact met ons op om de samenwerkingsmogelijkheden met jouw regio of opleidingscentrum te onderzoeken!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent