CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Column: Van Vonk naar Vlam – van WhatsApp naar Webinar

07 april 2020

Graag delen we deze column van Bas Bor van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid met jullie. Een leuk kijkje achter de schermen in aanloop naar, tijdens en na de live webinars van de veiligheidsregio.

Van Vonk naar Vlam - van Whatsapp naar Webinar

Tijdens het hardlopen heb je vaak tijd om na te denken en kom je ook wel eens op leuke ideeën. Zo ontstond eigenlijk ook het idee om gewoon eens een column te schrijven en collega’s te inspireren. Inspireren wat je werk nou zo leuk maakt, zo afwisselend. Dit keer naar aanleiding van afgelopen week waar een klein vonkje een vlam werd en een whatsapp bericht uitgroeide tot een webinar; een live-uitzending op YouTube.

Whatsapp foto

Met acht enthousiaste collega’s gingen we aan de slag. Het resultaat was een live-webinar over aardgasincidenten waar ruim 850(!) collega’s meekeken. Collega’s uit Zuid-Holland Zuid, alle andere regio’s, België en tot met Sint-Maarten toe. En na de uitzending de honderden collega’s die alsnog de video bekeken.

Als groep kwamen we tot inzichten. Inzichten die jouw als collega wellicht inspireren en een zetje kunnen geven om mooie dingen te gaan doen;

  • Spreek met elkaar een gezamenlijk doel af; we willen in korte tijd video’s met een kwalitatief goede inhoud die ervoor gaan zorgen dat we het brandweervak beter maken. Verschillende expertises en invalshoeken werden samengebracht. Niet; die moet er ook wat van vinden, maar; die kan ook wat toevoegen! Samen sterk!
  • Kom in de actiestand; #gewoondoen, ja deze kreet ligt wellicht gevoelig in onze organisatie. Toch kwamen we door gewoon te doen wél tot een product. Met alleen praten kom je er niet..
  • Durf te proberen; ondanks dat je niet weet of het daadwerkelijk een succes wordt kun je het toch proberen. Als het dan echt niks wordt, weet je dat ook gelijk voor de toekomst en heb je het in ieder geval geprobeerd.
  • Ga niet voor een 10; als je een keer niet voor een 10 gaat, kun je nog een voldoende scoren. Leg jezelf dus geen torenhoge ambities op maar ga aan de slag en durf fouten te maken. Jezelf geen 10 opleggen zorgt er ook voor dat je in minder tijd je doel bereikt.

Maar wie waren nu eigenlijk de kanjers die een bijdrage leverde aan dit succes? Dat was;

  • Jij als collega die op de achtergrond keihard werkte om dit idee tot uitvoering te brengen
  • Jij als instructeur/presentator, die kwetsbaar voor de camera durfde terwijl misschien een aantal collega’s die kijken er wel wat van vinden..
  • Jij als kijker, die de tijd nam om te werken aan je eigen vakbekwaamheid
  • Jij als leidinggevende die ons tijd en ruimte gaf om dit op te zetten
  • Jij als collega die ongevraagd reflectie gaf en kritisch meedacht
  • Jij als lezer van dit stuk, die wellicht geïnspireerd wordt om zaken gewoon te gaan doen!
  • Jij als collega die nieuwsgierig raakt en alsnog de webinar hier gaat kijken.
  • Jij als collega die in dit succes en gelooft en meedenkt over de invulling van een volgende webinar.
Share this:

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent