CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

7 scenario’s voor de COPI dagen van Veiligheidsregio Flevoland en Gooi- en Vechtstreek

7 scenario’s voor de COPI dagen van Veiligheidsregio Flevoland en Gooi- en Vechtstreek

16 tot en met 20 April 2018 vonden op kamp Nieuw Milligen, de jaarlijkse COPI dagen van de Veiligheidsregio's Flevoland en Gooi- en Vechtstreek plaats. Dit afgesloten militaire terrein was een ideale, veilige leeromgeving voor de OvD's (Officieren van Dienst), om multidisciplinair te oefenen. In het middelpunt hierbij stond het COPI-overleg (Centraal Overleg Plaats Incident).

FireWare mocht hierbij vanuit haar verhuurvloot de enscenering verzorgen. Maar liefst 7 uitdagende scenario's zijn gerealiseerd. Daarnaast zijn er twee evaluatie installaties geplaatst voor een optimale waarneming.

Starten met een Escaperoom

De dag startte met een communicatieoefening. In een speciaal door FireWare ontwikkelde escaperoom, werd er gewerkt aan de 'zachte' vaardigheden: communicatie, geduld, overzicht, samenwerken en het collectieve geheugen. Met radiografisch bestuurbare auto's werden diverse opdrachten uitgevoerd. Tijdens de opdrachten werd men gehinderd door virtuele opdringerige verslaggevers met stomme vragen.

Een leuke leervorm om als groep een constructieve ontwikkeling door te maken!

Twee banen 6 scenario's

Er is gewerkt met 2 banen die parallel draaien. Elke baan was voorzien van 3 uitdagende scenario's. Zo was er op baan één; een ongeval in een ambassade met een niet meewerkende ambassadeur. Een zwembad met een chloorlekkage en een groot aantal bezoekers, vormde het tweede scenario. En tot slot mochten de OvD's hun tanden zetten in een brand in een discotheek. Helaas was de -beschonken- burgemeester van de gemeente één van de bezoekers.

Op de tweede baan is er bij het eerste scenario een militaire helikopter neergestort. In het tweede scenario hebben dierenactivisten proefdieren vrijgelaten die drager zijn van een besmettelijke ziekte. En het derde scenario bestond uit een voorbereiding op een terroristische aanslag die uit de hand liep. Al met al pittige scenario's met veel dilemma's en leermomenten!

Beleving centraal

Het doel van projectleider Robert Raben van VR Flevoland was dat de beleving van de OvD's weer centraal kwam te staan; een kloppende beeldvorming in een realistische enscenering. Een mooie uitdaging voor FireWare! Zo is er veel aandacht geschonken aan het decor. Van speciaal voor deze oefening gemaakte -oefen-proefdieren tot een speciaal logo voor de discotheek. Van een groot aantal rookmachines tot perfecte explosies. Alles is in het werk gezet om een mooie leeromgeving te maken voor de OvD's.

Goede feedback is alles

Uiteraard is het van belang om de beoefende OvD's van goede feedback te voorzien. En niets is zo vervelend dan een waarnemer die continue in je nek zit. Daarom zijn er door FireWare speciale waarnemer-sets in de COPI-containers geplaatst. Een goede camera met extreem goed geluid in een compacte behuizing; zo konden de waarnemers de voortgang in de container volgen op een groot scherm, zonder in de weg te lopen.

Binnen FireWare kijken we terug op een geweldig evenement. De samenwerking met de medewerkers van de twee veiligheidsregio's was fantastisch. Inspirerend samenwerken in zijn puurste vorm! Bedankt!

Heeft u ook een grote of kleine oefening? En wilt u deze ook geheel of gedeeltelijk door FireWare laten ensceneren? Neem dan gerust contact met ons op!

Bekijk de video

‘Brandveilig Leven’ film voor Veiligheidsregio Flevoland

Op 18 januari 2016 vonden de opnames plaats voor de nieuwe “brandveilig leven” film voor Veiligheidsregio Flevoland. FireWare verzorgde de special effects en de enscenering voor deze productie van FireKids. 

Tijdens deze film wordt een schoorsteenbrand ontdekt.  Voor de opnames is een bestaand woonhuis met een bestaande schoorsteen gebruikt. Uiteraard is er geen schade aan het huis ontstaan. Onder andere is er een Stratus rookmachine ingezet met een rookslang-set en een aantal vuurgloedspots.

Bekijk de film

De film gaat over een aantal aspecten van brandveilig leven, en zal worden ingezet voor voorlichting rond dit onderwerp.

Voor meer informatie over FireKids, kijk op www.firekids.nl
Voor meer informatie over brandveilig Flevoland, kijk op http://www.brandveiligflevoland.nl/

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent